Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συρίγος στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Ερντογάν αναζητά άλλους τρόπους για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα

«Εκτίμησή μου είναι ότι οι Τούρκοι δεν θα μπουν κάτω από τα 6 μίλια άλλωστε η θέση τους είναι ότι η Ελλάδα έχει μόνο 6 μίλια χωρικά ύδατα», δήλωσε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος.

Αναφερόμενος στην κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Έχουμε και άλλες φάσεις που μπορεί να δούμε, δεν σταματάει εδώ πέρα. Είναι πολλά τα θέματα που μπλέκεται Ελλάδα και Τουρκία και υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα».

«Ο Ερντογάν μετά τα τηλεφωνήματα που έγιναν ιδίως από τον Τράμπ που του είπε ‘’δεν θέλω επεισόδιο μέχρι τις αμερικανικές εκλογές’’ και από τη διπλωματική όλη αυτή πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει πιέσεως για να αποφευχθεί επεισόδιο, έχει σταματήσει να κυνηγά το θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρατηριστικά.

Ωστόσο, όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, «αυτό δεν σημαίνει ότι έχει τραβηχτεί πίσω, συνεχίζει να βρίσκεται εκεί και νομίζω ότι αναζητά άλλους τρόπους για να δράσει και να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα».

«Ο στόχος του είναι αυτά τα προβλήματα να είναι πολιτικής φύσης και όχι στρατιωτικής φύσεως», υπογράμμισε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο κ. Συρίγος διευκρίνισε: «Μέχρι τα 6 μίλια ένα κράτος ασκεί πλήρη κυριαρχία δηλαδή εντός των χωρικών μας υδάτων, εμείς που έχουμε 6 μίλια, ασκούμε πλήρη κυριαρχία. Πέραν των 6 μιλίων δεν είναι χωρικά ύδατα, είναι ανοιχτή θάλασσα που από κάτω έχει υφαλοκρηπίδα».

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων επισήμανε: «Στην υφαλοκρηπίδα ασκούμε δύο πολύ συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα, δικαίωμα έρευνας και δικαίωμα εκμεταλλεύσεως. Εάν οι Τούρκοι ερευνούν την υφαλοκρηπίδα παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή με βάση όσα λέει και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το υπουργείο Εξωτερικών οι Τούρκοι δεν συλλέγουν πληροφορίες από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν κάνουν έρευνα, δεν συλλέγουν στοιχεία, δεν παραβιάζουν το κυριαρχικό δικαίωμά μας».

«Από εκεί και πέρα αν πλησιάσουν και μπουν στη ζώνη των 6 μιλίων, υπό οποιοδήποτε σχηματισμό και να μην κάνουν έρευνες, εάν μπουν με τον τρόπο που τώρα κάνουν παρέλαση στην Ανατολική Μεσόγειο αυτό συνιστά παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας», πρόσθεσε.

«Πέραν των 6 μιλίων είτε είναι 7 είτε είναι 37 έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα έχουν δικαίωμα να κάνουνε αυτά που κάνουν δηλαδή αυτή την επίδειξη σημαίας, αυτές τις παρελάσεις με το Ορούτς Ρεις στη μέση και 5 πλοία τριγύρω δεν απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο», σημείωσε επιπρόσθετα.

Ακόμη ο κ. Συρίγος δήλωσε ότι «θα πρέπει να ανεχτούμε κινήσεις των Τούρκων στην ανοιχτή θάλασσα στον βαθμό που δεν παραβιάζουν τα δύο κυριαρχικά μας δικαιώματα, την έρευνα και την εκμετάλλευση».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, σημείωσε: «Είναι μια πρωτοβουλία η οποία αυτή τη στιγμή δείχνει να κινείται σε ένα καθαρά τεχνικό επίπεδο. Το 1989 είχε υπογραφεί μια συμφωνία μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ πως θα αποφεύγονται επεισόδια στις ανοιχτές θάλασσες, σε αντίστοιχη λογική κινείται και αυτό που λέει ότι όταν γίνονται ναυτικές ασκήσεις να μην πλησιάζουν πλοία του ενός κράτους το άλλο κράτος σε απόσταση μικρότερη των X μιλίων».

«Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε ναυτική άσκηση, έχουμε εκπεφρασμένη βούληση των Τούρκων να παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα με σεισμογραφικές έρευνες. Διαφέρει δηλαδή από αυτό που έχει στο νου του ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, επομένως έχω την εντύπωση ότι και να ευδοκιμούσε δεν θα έδινε λύση στο πρόβλημά μας», ανέφερε επεξηγηματικά.

Για τη στάση της Γερμανίας, ο κ. Συρίγος ανέφερε: «Η Γερμανία κινείται με τη λογική ότι πρέπει να αποφύγουμε ένα επεισόδιο, η Μέρκελ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να την ακούει ο Ερντογάν διότι η Γερμανία είναι μια μεγάλη χώρα για την Ευρώπη αλλά δεν έχει την ισχύ μιας υπερδυνάμεως όπως η Αμερική. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί θα σταματήσουν πρωτοβουλίες».

Για τη Γαλλία, τόνισε «βλέπει ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή υπάρχει ένα στρατηγικό κενό δηλαδή το 2012 η Αμερική αποχώρησε από την περιοχή, ένα τμήμα του κενού κατέλαβε η Ρωσία στην περιοχή της Συρίας, από το 2016 έχουμε το Brexit οπότε δημιουργείται κενό και από την απουσία της Βρετανίας».

«Επομένως υπάρχει ένα κενό που πάει να καλύψει αυτή τη στιγμή η Τουρκία και η Γαλλία λεει ότι εδώ έχουμε στρατηγικό πρόβλημα ως ΕΕ», διευκρίνισε παράλληλα.
Εν κατακλείδι ο βουλευτής ανέφερε: «Η Γαλλία είναι η μόνη η οποία βλέπει το πρόβλημα στρατηγικά και είναι γεγονός ότι έχουμε στρατηγικό πρόβλημα ως ΕΕ.

Επομένως η Γαλλία θέλει να σταματήσει την Τουρκία σε πιο βαθμό είναι διατεθειμένη να φτάσει δεν το ξέρουμε ακόμα θα το διαπιστώσουμε στις επόμενες μέρες. Θεωρώ τις γαλλικές πρωτοβουλίες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ