Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Για άλλη μια φορά η λίμνη Κορισσίων σταθμός των ροζ φλαμίνγκο. (Φωτό)

Μπορεί να βαρεθήκατε να βλέπετε φουσκωτά φλαμίνγκο όλων των διαστάσεων και χρωμάτων να κολυμπούν στη θάλασσα, όμως η πραγματική τους θέση είναι στα ποτάμια και στους υδροβιότοπους.

Φλαμίνγκο λοιπόν υπάρχουν στον Υδροβιότοπο της λίμνης Κορισσίων. Εκατοντάδες πανέμορφα ταξιδιάρικα πουλιά κάνουν έντονο το στίγμα της πανίδας στην περιοχή, αφού μεταναστεύουν στα έλη του υδροβιότοπου της κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού

Τα φλαμίνγκο έρχονται συνέχεια στον συγκεκριμένο υδροβιότοπο, δύο φορές τον χρόνο , στην αρχή της άνοιξης και τώρα. Είναι μία έκταση περίπου 2.000 στρεμμάτων, ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας «Φύση 2000», Natura 2000, καθώς βρίσκουν κατάλληλο περιβάλλον, με ιδανικές θερμοκρασίες και τροφή, αφού ο λασπώδης βυθός της λιμνοθάλασσας, φιλοξενεί πολλά είδη σκουληκιών, αλλά και άλλους μικροοργανισμούς, που είναι η αγαπημένη τροφή των φοινικοπτέρων ρόδινων πουλιών, όπως είναι τα φλαμίνγκο. Ζουν πάνω από 30 χρόνια, το ύψος τους φτάνει περίπου το 1,60 μ. και το βάρος τους μπορεί να φτάσει τα 3,5 κιλά. Για να συντηρηθούν χρειάζονται καθημερινά 230 έως 290 θερμίδες, τις οποίες αντλούν με έναν εξαιρετικό μηχανισμό που έχουν αναπτύξει στο ράμφος, που είναι γαμψό, με το οποίο μπορούν να κοσκινίζουν μικρά σωματίδια τροφής που περιέχονται στον βούρκο. Το ροζ των φλαμίνγκο δημιουργείται από τα καροτενοειδή – οργανικές χρωστικές ουσίες που υπάρχουν στα φύκια και τα μικροσκοπικά οστρακόδερμα που τα φλαμίνγκο τρώνε στο νερό. Αντί όμως να πάνε κατευθείαν στο στομάχι τους, οι χρωστικές ουσίες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και απορροφώνται καθώς σχηματίζονται τα φτερά τους. Έτσι το πόσο ροζ είναι ένα φλαμίνγκο εξαρτάται από το τι τρώνε.

Φωτογραφίες: Βασιλάς Κώστας

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ