Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση Μητσοτάκη και Μακρόν – Διπλωματικές πηγές: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της» (εικόνες – βίντεο)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση συνολικής διάρκειας περί τα 80 λεπτά του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την αμυντική συνεργασία και τα εξοπλιστικά καθώς και την προκλητική στάση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές είχαν απόλυτα ταυτισμένες απόψεις. Ακόμη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι ενώ οι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές κατά την ομιλία στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίαζαν με νόημα, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα ακολουθήσει η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Μακρόν. Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Από εκεί και πέρα, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια μίνι παρουσίαση της Κορσικής στον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως πρόκειται για ορεινό νησί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στους Έλληνες που ζουν εκεί, τους οποίους και συνάντησε νωρίτερα. Στις πρώτες δηλώσεις του από το Αζαξιό, λίγο πριν από το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την έναρξη της Med-7 με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας, όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μια ακόμη προειδοποιητική «βολή» στην Τουρκία.

«Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου. Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές η Τουρκία έδειξε ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Ελλάδας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα ασκεί πρακτικές γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πολλαπλασιάζοντας τις προκλήσεις.

Δείτε εδώ το βίντεο από την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κορσική.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
Οπτικοακουστικό υλικό ενόψει της ημερίδας, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (10:00-17:00, Ιόνιος Ακαδημία – Κέρκυρα), με θέμα: “Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη”, στο πλαίσιο του συμποσίου “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια” που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα (21-25/9/2022)