Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αποκάλυψη Μητσοτάκη: Είχαμε συμφωνήσει εγγράφως με την Τουρκία για συνομιλίες

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
, με το άρθρο του που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde. Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του αυτή απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς τον Ταγίπ Ερντογάν: «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της».

Παράλληλα όμως με το μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων, ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αναφερόμενος στις συζητήσεις των δύο πλευρών το καλοκαίρι, πριν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στις αρχές Αυγούστου, αναφέρει ότι «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

Η συνάντηση δηλαδή στο Βερολίνο τον Ιούλιο όπου συμμετείχε η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άγγελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, είχε οδηγήσει στην υπογραφή έγγραφης συμφωνίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, που στη συνέχεια τορπίλισε η Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το άρθρο του σε τρεις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σημειώνει ότι και σήμερα είναι ανοιχτός στο διάλογο, βάζοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις κι έναν οδικό χάρτη: «Η Τουρκία πρέπει απλώς να απόσχει από τη ναυτική και ερευνητική της δραστηριότητα σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες και να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική της. Θα πρέπει να αποσυρθεί, να επιστρέψει στο τραπέζι και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε όταν αποχώρησε από τις διερευνητικές συνομιλίες το 2016. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, τότε πρέπει να αναζητήσουμε λύση στη Χάγη».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ