Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βαρβιτσιώτης στην εφημερίδα Παραπολιτικά: O ΣΥΡΙΖΑ είναι απών από την εθνική γραμμή

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο ακολουθεί μια σαφώς πιο εξωστρεφή και ενεργητική εξωτερική πολιτική», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα Παραπολιτικά
ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα συνεχίσουν οι σχέσεις της να είναι ομαλές, αν εξακολουθήσει αυτή την προκλητική στάση.

Ο ίδιος αναφέρεται και στην κρίσιμη Σύνοδο των MED7, σήμερα στην Κορσική, την οποία χαρακτηρίζει «μια σημαντική ευκαιρία να αποδείξουν οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου ότι στέκονται μαζί απέναντι στις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπάρχει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την άσκηση του δικαιώματος της χώρας αναφορικά με τα 12 ναυτικά μίλια σε Αιγαίο και Κρήτη όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εξωτερικών;

Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και έναν χρόνο ακολουθεί μια σαφώς πιο εξωστρεφή και ενεργητική εξωτερική πολιτική, ασκώντας δυναμικά όλα τα νόμιμα δικαιώματά της. ∆εν είναι αδρανής, δεν παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις. Καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι οι δύο ιστορικές συμφωνίες που υπογράψαμε το καλοκαίρι με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Και οι δύο δεν προέκυψαν εκ του μηδενός. Ήταν αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς και εντατικής προετοιμασίας μας. Με αυτό ακριβώς το πνεύμα θα ασκήσουμε όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αποφασιστικά, μεθοδικά και πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Θα σας έλεγα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αλλά όλα θα ολοκληρωθούν στον σωστό χρόνο και με τον σωστό τρόπο.

Τι σηματοδοτεί η Σύνοδος του Νότου στην Κορσική με πρωτοβουλία Μακρόν;

Η Σύνοδος των MED7 είναι μια σημαντική ευκαιρία να αποδείξουν οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου ότι στέκονται μαζί απέναντι στις προκλήσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι μια σύνοδος η προετοιμασία της οποίας έγινε από την Ελλάδα τον Ιούνιο. Έχοντας την τιμή να συντονίζω αυτή την προετοιμασία, μάλιστα, σας διαβεβαιώ ότι το πλαίσιο συζήτησης έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να περιλαμβάνει εκείνα τα κρίσιμα θέματα άμυνας, ασφάλειας και οικονομίας που μας αφορούν. Πέρα, λοιπόν, από την ηχηρή υποστήριξη του Γάλλου προέδρου, Εμ. Μακρόν, στις ελληνικές θέσεις, στις 10 Σεπτεμβρίου περιμένουμε να αποδείξει και ο υπόλοιπος νότος ότι παραμένει αρραγές το μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Γιατί αυτή θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και την ασφάλεια όλης της περιοχής.

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που τελικά δεν μας ικανοποιήσουν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις;

Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., η Ευρώπη απέδειξε, για άλλη μία φορά, ότι στέκεται με δυνατή φωνή απέναντι στην Ελλάδα, όπως έκανε και στον Εβρο και στο Αιγαίο. Το πλαίσιο κυρώσεων που έχει προτείνει ο κ. Μπορέλ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αποτελεί μια καλή βάση για τις συζητήσεις

Η εδαφική μας κυριαρχία είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτη. H Ελλάδα είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο. Έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να απαντήσουμε, όποτε και αν προκληθούμε

που θα διεξαχθούν σε επίπεδο ηγετών. Η Τουρκία πρέπει να πάρει το μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα συνεχίσουν οι σχέσεις της να είναι ομαλές, αν εξακολουθήσει αυτή την προκλητική στάση. Στην περίπτωση, όμως που η Τουρκία κλιμακώσει την επιθετικότητά της, η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο αντίδρασης. Είμαστε σε εγρήγορση. Εχουμε την αποφασιστική και την αποτρεπτική ισχύ να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή.

Ποια άλλα διπλωματικά όπλα θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Αθήνα στο ευρωπαϊκό πεδίο;

Ο διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι στηρίζεται και προωθεί τον διάλογο με όλους ανεξαιρέτως τους γείτονές της και αυτό έχει τονίσει η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα fora, με γνώμονα πάντα την ειρήνη, τη συ νεργασία και τον σεβασμό στους κανόνες του ∆ιεθνούς ∆ικαίου και στις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Μέσω ακριβώς αυτού του ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου φθάσαμε και στις πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. ∆ιάλογος, όμως, δεν μπορεί να γίνει υπό την απειλή κανονιοφόρων και υπό καθεστώς εκβιασμού. Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, η εδαφική μας κυριαρχία είναι και παραμένει αδιαπραγμάτευτη. H Ελλάδα είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο. Έχουμε τον τρόπο και τα μέσα να απαντήσουμε, όποτε και αν προκληθούμε.

Η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από την πλευρά των ΗΠΑ με ποιον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί στην παρούσα συγκυρία;

Η ιστορική αυτή κίνηση των ΗΠΑ έρχεται σε μια σημαντική και ταραχώδη στιγμή για τα διεθνή πράγματα στη ΝΑ Μεσόγειο. Η άρση αυτή του εμπάργκο, με δικαίωμα ετήσιας ανανέωσης, αποτελεί για την Κυπριακή ∆ημοκρατία απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου της ως μιας χώρας που συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή. Ο συμβολισμός της είναι ιδιαίτερα κρίσιμος: πραγματοποιείται για πρώτη φορά από το 1987, οπότε και πρώτη φορά επιβλήθηκε. Επιπλέον, είναι ένα σημαντικό βήμα θωράκισης της Κύπρου απέναντι στις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Μετά την ιστορική υπογραφή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η συμφωνία έφτασε στη Βουλή, με την αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίζει «παρών». Πώς αξιολογείτε πολιτικά αυτήν την επιλογή;

Στην πολιτική, το «παρών» δεν είναι στάση ευθύνης στα εθνικά ζητήματα. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, με σκοπό να μην εκφράσει πραγματικά άποψη. Προτίμησε να αντιτάξει τα εσωκομματικά της διλήμματα έναντι των εθνικών συμφερόντων. Με το «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να είναι ουσιαστικά απών! Και δεν νοείται να είσαι απών από την εθνική γραμμή. Όταν τίθενται στο τραπέζι εθνικά ζητήματα που μεγαλώνουν την Ελλάδα, πρέπει να υπάρχει μόνο μία απάντηση: ένα βροντερό «Ναι» από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, που θα ακούγεται μέχρι και την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 05 Σεπτεμβρίου

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ