Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ηχηρό μήνυμα Μακρόν πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν

Ηχηρό μήνυμα ενοποίησης της Ευρώπης απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας
απεύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από την Κορσική στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται σήμερα με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και να εκφράσει την αλληλεγγύη του απέναντι στη χώρα μας.

«Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, δήλωσε ότι «η Ευρώπη δεν δέχεται μονομερείς κινήσεις», τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς απέναντι στην κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία σήμερα έχει εμφανίζει απαράδεκτη συμπεριφορά».

Ακόμη επισήμανε ότι «τυχόν αποκλιμάκωση από πλευράς της Άγκυρας δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς στη συνέχεια».

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, όπως το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο και σημείωσε ότι «με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές η Τουρκία έδειξε ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Ελλάδας».

Αναφορικά με τη καταστροφική φωτιά στη Μόρια, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Βερολίνο προκειμένου να προσφέρουν μια λύση αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

«Η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται πάνω σε μια κοινή πρόταση για να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που έχουν μείνει άστεγοι μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Μόριας», διευκρίνισε Εμανουέλ Μακρόν.

«Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση» με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε επιπρόσθετα.

Ακόμη επισημανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμούν να «υποβάλλουμε μια πρόταση (…) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς».

«Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα» σημαίνει ότι «πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών», τόνισε ο Μακρόν.

Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 17:00 το απόγευμα.

Ακόμη στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ