Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μακρόν: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις με τον Μητσοτάκη – Πλήρης αλληλεγγύη για τη Μόρια

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης έστειλε, στον απόηχο της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μακρόν έκανε λόγο για αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Ελλάδα για τις εξελίξεις στη Μόρια και, παράλληλα, μίλησε για εποικοδομητικό διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Μακρόν επεσήμανε: «Χαίρομαι που συναντώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7 που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν εποικοδομητικές. Του μετέφερα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μοριά».

Νωρίτερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές είχαν απόλυτα ταυτισμένες απόψεις. Ακόμη, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι ενώ οι περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές κατά την ομιλία στη ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, όπως σχολίαζαν με νόημα, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα ακολουθήσει η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Μακρόν. Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Από εκεί και πέρα, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μια μίνι παρουσίαση της Κορσικής στον Έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως πρόκειται για ορεινό νησί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στους Έλληνες που ζουν εκεί, τους οποίους και συνάντησε νωρίτερα. Στις πρώτες δηλώσεις του από το Αζαξιό, λίγο πριν από το τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την έναρξη της Med-7 με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας, όπου θα συζητηθούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μια ακόμη προειδοποιητική «βολή» στην Τουρκία.

«Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου. Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές η Τουρκία έδειξε ότι δεν σέβεται τα δικαιώματα της Ελλάδας. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Αγκυρα ασκεί πρακτικές γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, πολλαπλασιάζοντας τις προκλήσεις.

Δείτε παρακάτω την ανάρτησή του:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ