Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στην Κορσική: Απόλυτη στήριξη στην Ελλάδα υπόσχεται ο Γάλλος πρόεδρος

Στην Κορσική μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7).

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στη στήριξη των θέσεών της έναντι της προκλητικότητας, των απειλών και των διεκδικήσεων της Τουρκίας τουλάχιστον από την πλειοψηφία των χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτή τη Διάσκεψη, οι οποίες είναι, εκτός από Ελλάδα

, Κύπρο και Γαλλία, και η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά οι δύο τελευταίες χώρες ανήκαν σε αυτές που κράτησαν αποστάσεις από τις ελληνικές θέσεις.

Όπως και αν έχει όμως η ελληνική πλευρά περιμένει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς, περιλαμβάνει σαφείς αναφορές που δικαιώνουν τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και έχει περιέχει σημεία που δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως δεν είναι το να κερδίσει τη στήριξη των παραπάνω χωρών αλλά και η συνάντηση του, πριν την έναρξη της Συνόδου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν με κεντρικό θέμα συζήτησης την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού.

Στην συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες θα διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς σύμφωνα με πηγές, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται κλεισμένο πριν φτάσουμε στις τελικές υπογραφές.

Βέβαια το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καλό αφού ο Γάλλος πρόεδρος αποτελεί έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής πλευράς τουλάχιστον έναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και στο βάρος που σηκώνει στις πλάτες της η Ελλάδα γύρω από το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού.

Μάλιστα η τελευταία κίνηση του Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να δείξει την αλληλεγγύη της χώρας του στην Ελλάδα ήταν το βράδυ της Τετάρτης με μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για την πυρκαγιά στη Μόρια. Μάλιστα η ανάρτηση έγινε στα ελληνικά ως ακόμη ένα δείγμα σεβασμού προς τη χώρα μας.

μακρον

«Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τη ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας έβλεπε άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού ταυτόχρονα σε τρεις κορυφαίες εφημερίδες της Ευρώπης, τις The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde, στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο.

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Αξίζει όμως να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα με το μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων, αποκαλύπτει κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Αναφερόμενος στις συζητήσεις των δύο πλευρών το καλοκαίρι, πριν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στις αρχές Αυγούστου, αναφέρει ότι «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

«Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τ. Ερντογάν και στην τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε αυτό τον ένα χρόνο. «Όταν συναντηθήκαμε το περασμένο φθινόπωρο, είπα στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαστε προορισμένοι να είμαστε γείτονες λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, και ως τέτοιοι πρέπει να συνυπάρχουμε, να ζούμε ειρηνικά ο ένας δίπλα στον άλλο. Προσπάθησα επισταμένως να τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας. Μίλησα για ανοιχτό διάλογο, για επιθυμία προόδου και για τη βούλησή μου να ενεργήσω για το χτίσιμο γέφυρας της Τουρκίας με την Ευρώπη. Δυστυχώς, τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Μετά την πρώτη εκείνη συνάντηση, η Τουρκία εμφανίζεται λιγότερο ως εταίρος και περισσότερο ως προβοκάτορας» επισημαίνει στο άρθρο του.

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη» προσθέτει.

Το πρόγραμμα του Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κορσική έχει ως εξής:
15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής
16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν
17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν
19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου
20:45 Επίσημο δείπνο

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ