Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σε λίγο το κρίσιμο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν: Οι προσδοκίες της Αθήνας και τα νεύρα των Τούρκων

Κρίσιμη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν
στην Κορσική θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17:00 πριν την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7), με βασικά θέματα τα ελληνοτουρκικά, καθώς και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά.

Επ’ αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Στην συζήτηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες – στις 5 ώρα Ελλάδος – θα διαφανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε στην υπογραφή της συμφωνίας, καθώς σύμφωνα με πηγές, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται κλεισμένο πριν φτάσουμε στις τελικές υπογραφές.

Το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καλό αφού ο Γάλλος πρόεδρος αποτελεί έναν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής πλευράς τουλάχιστον έναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και στο βάρος που σηκώνει στις πλάτες της η Ελλάδα γύρω από το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού. Μάλιστα, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κορσική, λίγο από την απογευματινή Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την  αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την αποστροφή του στην τουρκική συμπεριφορά.

Τα νεύρα της Τουρκίας για τον Μακρόν – Αλαζονικές οι δηλώσεις του

Η Τουρκία κατήγγειλε ως “αλαζονικές” τις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επέκρινε τις ενέργειες της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και τον κατηγόρησε ότι “θέτει σε κίνδυνο” τα συμφέροντα της Ευρώπης.

“Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε για μία ακόμη φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία προστίθεται ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους “ενθαρρύνει τις εντάσεις και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.

Τι θα συζητηθεί στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA αναμένεται να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν των επτά χωρών που θα βρίσκεται πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Οι εν λόγω θέσεις συνοψίζονται στην τελευταία αποτύπωση που έκανε η Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών για την τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, που είχε στα χέρια της έως αργά χθες βράδυ η ελληνική πλευρά, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με ανοιχτή πάντα την προοπτική οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Προσδοκίες από κυβέρνηση για στήριξη των θέσεών της έναντι των απειλών της Τουρκίας

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά στη στήριξη των θέσεών της έναντι της προκλητικότητας, των απειλών και των διεκδικήσεων της Τουρκίας τουλάχιστον από την πλειοψηφία των χωρών που συμμετέχουν σ’ αυτή τη Διάσκεψη, οι οποίες είναι, εκτός από Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία, και η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ειδικά οι δύο τελευταίες χώρες ανήκαν σε αυτές που κράτησαν αποστάσεις από τις ελληνικές θέσεις.

Όπως και αν έχει όμως η ελληνική πλευρά περιμένει ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της Κοινής Διακήρυξης ικανοποιεί την ελληνική πλευρά, καθώς, περιλαμβάνει σαφείς αναφορές που δικαιώνουν τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και έχει περιέχει σημεία που δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις για τα δικαιώματα των νησιών στις θαλάσσιες ζώνες.

Βέβαια, το μεγάλο στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη όμως δεν είναι το να κερδίσει τη στήριξη των παραπάνω χωρών αλλά και η συνάντηση του, πριν την έναρξη της Συνόδου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα

Το γεγονός ότι το όλο ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

«Πολύ κοντά σε συμφωνία στο Βερολίνο»

Στο άρθρο του, ο κ. Μητσοτάκης, αποκαλύπτει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα «τίναξε στον αέρα» τελευταία στιγμή τη συμφωνία αυτή.

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας»

Ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα πληρώσει «σημαντικό οικονομικό τίμημα» εάν δεν συνεργαστεί, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο».

Παράλληλα στέλνει μήνυμα και στους ευρωπαίους ομολόγους του, ενόψει της Συνόδου κορυφής της ΕΕ, ότι δεν έχουν την πολυτέλεια κατευνασμού της πολεμοχαρούς Τουρκίας : «Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ