Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Pax Mediterranea: Το σχέδιο Μακρόν για τα μεσογειακά κράτη και η ανάρτηση του Γάλλου προέδρου

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους γνωρίζοντες τις διπλωματικές εξελίξεις γύρω από τα θέματα της Ανατολικής Μεσόγειου και τις προσπάθειες του Παρισιού να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εναντίον Ελλάδας και Κύπρου η λακωνική ανάρτηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε μία ανάρτηση όπου ανέφερε “Pax Mediterranea!”. Πρόκειται για ένα μότο που πρώτη φορά είχε εκφράσει με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους συμμετέχοντες του συνεδρίου “Middle East Mediterranean MEM Summer Summit” στις 29 Αυγούστου. 

Αυτό που επιθυμεί στην πραγματικότητα ο Γάλλος πρόεδρος είναι μία υπέρβαση των συγκρούσεων και της στασιμότητας στη Μεσόγειο μετη χρήση των ενεργειακών κοιτασμάτων για τη βελτίωση του βιωτικού επιπέδου όλων των λαών της περιοχής. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε κατά έναν τρόπο μια “Pax Mediterranea”, είχε επισημάνει τον Αύγουστο για να συμπληρώσει «γιατί βλέπουμε μια αυτοκρατορική περιφερειακή δύναμη να επιστρέφει με κάποιου είδους φαντασιώσεις της δικής της ιστορίας και αναφέρομαι στην Τουρκία».

Η “Pax Mediterranea” είχε τεθεί ως ιδέα πριν από μία δεκαετία για πρώτη φορά όταν, κατά την περίοδο της κρίσης, είχε τεθεί το ζήτημα μίας μεσογειακής ένωσης νοτιοευρωπαϊκών και βορειοαφρικανικών κρατών ως εναλλακτική «γερμανοκρατούμενη» Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάρτηση του Εμανουέλ Μακρόν:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ