Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τσιάρας από Θεσσαλονίκη για ψηφιακή δικαιοσύνη: Τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί είναι περισσότερο από εντυπωσιακά

Αισιοδοξία γεμίζουν τους επιτελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης τα πρώτα δείγματα γραφής της υλοποίησης του προγράμματος «Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
το οποίο άρχισε να «τρέχει» εντατικότερα εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού. Στις πρώτες επιτυχίες του προγράμματος αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας στο forum που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με θέμα «Ψηφιακή Δικαιοσύνη».

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη «Ψηφιακή Δικαιοσύνη», που υλοποιήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 έχουν εκδοθεί και παραληφθεί από πολίτες, 137.851 πιστοποιητικά, αποφεύγοντας τα γκισέ των γραμματειών των δικαστηρίων. Το ίδιο διάστημα της πανδημίας έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά από το Πρωτοδικείο Αθηνών 39.509 δικαστικές (πολιτικές) αποφάσεις και έχουν παραληφθεί ατελώς από τους διαδίκους των γραμματειών των δικαστηρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε forum στη Θεσσαλονίκη. 

«Ήδη σε αυτή την κατεύθυνση τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί είναι περισσότερο από εντυπωσιακά. Μέχρι τις 31/8/2020 έχουν εκδοθεί και παραληφθεί από τους συμπολίτες μας ατελώς και ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας από τη διαδικτυακή πύλη του έργου ΟΣΔΔΥ-ΠΠ Α Φάση, 137.851 πιστοποιητικά, αποφεύγοντας τα γκισέ των γραμματειών των δικαστηρίων.

Το ίδιο διάστημα της πανδημίας έχουν εκδοθεί ηλεκτρονικά από το Πρωτοδικείο Αθηνών 39.509 δικαστικές (πολιτικές) αποφάσεις και έχουν παραληφθεί ατελώς από τους διαδίκους.

Αυτό σημαίνει πως ναι μεν η στρατηγική της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης αποδίδει αλλά οφείλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο στην ηλεκτρονικοποίηση της δικαιοσύνης, δημιουργώντας υπεραξία για τους πολίτες και την οικονομία μας», τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός, αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη που έχει εκπονηθεί ποτέ και το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του ΟΣΔΔΥ-ΠΠ σε όλα τα Δικαστήρια και όλες τις Εισαγγελίες της Επικράτειας, την επέκταση των υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης, την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την αναβάθμιση του ΟΣΔΔΥ-ΔΔ, τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αφερεγγυότητας και τη διασύνδεσή του με το ΓΕΜΗ.

Παράλληλα, προωθείται εντός του 2021 το έργο της ψηφιακής καταγραφής, αποθήκευσης και διάθεσης πρακτικών συνεδριάσεων, ενώ θεσμοθετούνται, σε μόνιμη βάση και χωρίς δημοσιονομικό κόστος η ηλεκτρονική έκδοση και παραλαβή αντιγράφου αποφάσεων από τα δικαστήρια και ποινικών αποσπασμάτων από το ηλεκτρονικό Ποινικό Μητρώο, καθώς επίσης θεσπίζεται η δυνατότητα για έκδοση ηλεκτρονικών διαταγών πληρωμής.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος μέσω του νέου Γραφείου Στατιστικών της Δικαιοσύνης που νομοθετήθηκε με τον ν. 4700/2020 και ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση της στατιστικής επιστήμης στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ