Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κεραμέως: Θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία – Ειδική task force για τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων

«Ας είμαστε ρεαλιστές: Θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα και σχολεία φέτος», ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Επιπλέον η Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι το υπουργείο έχει σχεδιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε σχολικές μονάδες, τονίζοντας ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία και να προστατευτεί η υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους.

Ομάδα κρούσης για τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων

Η κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στην ειδική task force, την ομάδα κρούσης του υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που θα υποστηρίζει τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας και διευθυντές σχολείων σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα σε σχολεία.

Επίσης, μίλησε και για το πρόγραμμα «Μαθαίνουμε Ασφαλείς», στην ιστοσελίδα του οποίου υπάρχει αναλυτικό υλικό για μαθητές όλων των ηλικιών και για εκπαιδευτικούς.

Αναφορικά με την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς και ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην task force, η οποία δημιουργείται με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Οδηγίες για τυχόν εμφάνιση κρούσματος σε σχολείο
Σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 σε κάθε σχολείο είπε και εξήγησε ότι θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κοροναϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλλου.

Σε κάθε σχολείο υπάρχει ένας υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 σε κάθε σχολείο είπε και εξήγησε ότι θα έχει την ευθύνη να καταγράφει περιστατικά που σχετίζονται με κοροναϊό καθώς επίσης και της απομόνωσης κρούσματος.

«Ο υπεύθυνος ενημερώνει και εκπαιδεύει προσωπικό για έγκαιρη αναγνώριση και διαχείριση κρουσμάτων. Επικοινωνεί με γονείς, διευθύνσεις εκπαίδευσης και ΕΟΔΥ» είπε.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση χώρου τόνισε πως «κάθε μαθητής, εκπαιδευτικός ή μέλος των σχολικών μονάδων, εφόσον εμφανίσει συμπτώματα στο σπίτι, παραμένει σε αυτό και ενημερώνει το σχολείο. Τα συμπτώματα αυτά είναι πυρετός, βήχας, δύσπνοια, ανοσμία/αγευσία, γαστρεντερικά συμπτώματα και απουσία εναλλακτικής διάγνωσης για τα συμπτώματα αυτά.

Αν μαθητής εμφανίσει συμπτώματα στο σχολείο:

  • Άμεση επικοινωνία με την οικογένεια
  • Απομόνωση παιδιού σε καλά αεριζόμενο χώρο μακριά από τα άλλα παιδιά φορώντας μάσκας
  • Το προσωπικό που το φροντίζει να φοράει αδιάβροχη ποδια, μάσκα, γάντια
  • Επιμελής καθαρισμός χώρου όταν αποχωρήσει το παιδί
  • Στη συνέχεια το παιδί να επισκεφτεί γιατρό
  • Αν είναι ύποπτο για λοίμωξη να γίνει τεστ (εν αναμονή του αποτελέσματος το παιδί θα παραμείνει σε απομόνωση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του

Μέλος προσωπικού/ ενήλικας εμφανίσει συμπτώματα:

  • Να παραμείνει σε απομονωμένο χώρο
  • Να επισκεφτεί γιατρό
  • Αν κριθεί απαραίτητο να γίνει τεστ

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ