Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τι ήταν η περιβόητη «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία

Πολύ μεγάλη συζήτηση – και αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης – ξεσήκωσε η αναφορά του πρωθυπουργού σε «έγγραφη συμφωνία» με την Τουρκία
. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde, αναφερόμενος στις συζητήσεις των δύο πλευρών το καλοκαίρι, πριν την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στις αρχές Αυγούστου, σημειώνει ότι «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

«Είναι ξεκάθαρο και αυτονόητο ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε συμφωνία για την εκκρεμότητα που υπάρχει με την Τουρκία -την οριοθέτηση, δηλαδή, των θαλάσσιων ζωνών- αλλά σε συμφωνία για τη διαδικασία που θα οδηγούσε στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Χρησιμοποιεί τον όρο «written understanding», ουσιαστικά δηλαδή την αποτύπωση σε χαρτί των προϋποθέσεων για την εμπέδωση ενός κλίματος μακριά από εντάσεις, που θα βοηθούσε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έσπευσε, με δηλώσεις του, να υπονομεύσει τη συμφωνία εκείνη, πριν ακόμη καταπλεύσει το Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά τις καταγγελίες περί μυστικής διπλωματίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «για ακόμα μια φορά ψεύδεται ασύστολα. Ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο. Όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ