Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κωνσταντίνος Φίλης: Κρίσιμες για τα ελληνοτουρκικά οι επόμενες ημέρες

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σχολίασαν μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης,
και ο αντιστράτηγος ε.α., Λάμπρος Τζούμης.
Ρευστή είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οποίος χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες μέρες.

«Παρά τους λεκτικούς βερμπαλισμούς της Άγκυρας, υπάρχει αποκλιμάκωση στο πεδίο»
Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο παράτασης της τουρκικής NAVTEX, για το Ορούτς Ρέις, υπογράμμισε πως, αν γίνει, θα είναι «η τέταρτη συνεχόμενη παράνομη NAVTEX», σημειώνοντας πως εκτός από τη χρονική επέκταση έχει σημασία και η γεωγραφική και «αν θα πάει εγγύτερα του Καστελλορίζου, επιχειρώντας να περισφύξει το νησί».

«Δεν μπορεί να δείχνει ο Ερντογάν ότι υποκύπτει στις πιέσεις. Ότι κάμπτεται από τις πιέσεις. Βέβαια καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι αδιέξοδη. Και είτε θα καταλήξουμε κρίση, στρατιωτικού χαρακτήρα, ή θα πρέπει να αποφευχθεί η κρίση. Έτσι και αλλιώς, και με τους δύο τρόπους, η κατάληξη θα είναι το τραπέζι του διαλόγου» ανέφερε σχετικά με το που θα οδηγηθούν οι δύο χώρες.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι παρά τους λεκτικούς βερμπαλισμούς της Άγκυρας, υπάρχει μια αποκλιμάκωση στο πεδίο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, ανέφερε, ότι υπάρχουν χώρες, μεταξύ των οποίων η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν μεγάλο άνοιγμα στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

«Άρα έχουν ειδικό συμφέρον και ενδιαφέρον» συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «από το να έχουμε νερωμένες κυρώσεις έναντι της Τουρκίας, θα είναι καλύτερα να μην έχουμε καθόλου κυρώσεις».

Η σημασία της ελληνογαλλικής συμφωνίας
Από την πλευρά του, ο κ. Τζούμης, υποστήριξε ότι οι λεκτικές ακρότητες της Τουρκίας έχουν παγιωθεί, τονίζοντας πως η κατάσταση δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

«Ο Ερντογάν δεν υπαναχωρεί εύκολα. Δείχνει εμμονή σε ότι βάζει στόχο και αδιαφορεί για τις διεθνείς αντιδράσεις» πρόσθεσε.

Επιπλέον, σχολιάζοντας την επικείμενη ελληνογαλλική συμφωνία, στάθηκε στη ρήτρα αμυντικής συνδρομής.

«Ρήτρα αμυντικής συνδρομής δεν σημαίνει ότι θα έρθουν Γάλλοι στρατιώτες να πολεμήσουν εδώ αντί για εμάς. Σημαίνει όμως ότι μπορούν με μέσα και συστήματα να μας βοηθήσουν στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τις πληροφοριακές επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

Τέλος, ο αντιστράτηγος, εκτίμησε ότι τις επόμενες μέρες η Τουρκία θα εφαρμόσει «τακτική ελεγχόμενης κλιμάκωσης».

«Αν προχωρήσει πιο βόρεια μια νέα NAVTEX, η Τουρκία θα δημιουργήσει μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ