Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Να απαλύνουμε τον πόνο της πανδημίας και να βαλουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης

Τι θα εξαγγείλει στην ομιλία του

Έφτασε στη ΔΕΘ λίγο μετά τις 10:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
, ώστε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του ΔΣ του εκθεσιακού φορέα, στο πλαίσιο των εργασιών του Thessaloniki Helexpo Forum.

«Είμαστε στο μέσον ενός ορμητικού ποταμού. Το στοίχημα είναι να περάσουμε στην άλλη όχθη. Απόψε θα μιλήσω για το πώς θα το πετύχουμε αυτό», είπε ο πρωθυπουργός στις πρώτες του δηλώσεις δίνοντας το στίγμα της αποψινής ομιλίας

.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να απαλύνει τον πόνο από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοιού και αφετέρου να βάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνάντησης του με το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo, και τόνισε πως γι αυτά θα μιλήσει το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Για τη ΔΕΘ-Helexpo ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να δει την κρίση λόγω του κορονοϊού ως ευκαιρία και σημείωσε πως πρέπει να καθιερωθεί ως θεσμός το πολιτικό Φόρουμ Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, επειδή ακυρώθηκε η 85η ΔΕΘ, ώστε να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στον εμπορικό και τον πολιτικό χαρακτήρα της Διεθνούς Εκθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη την ανάπλαση της ΔΕΘ και είπε ότι μέσα σε ένα χρόνο και σε συνθήκες πανδημίας έγιναν πράγματα που θα χρειάζονταν χρόνια για να προχωργσει το έργο της ανάπλασης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας τόνισε στις 28 Σεπτεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο της ανάπλασης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε φορώντας μάσκα και τον υποδέχθηκε ο κ. Τζήκας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με το ΔΣ της ΔΕΘ/Helexpo, ο πρωθυπουργός περπάτησε στους χώρους της Διεθνούς έκθεσης και ο κ. Τζήκας του έδειξε, σε μακέτα, πως θα είναι ο χώρος της ΔΕΘ μετά την ανάπλαση.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Μαρία Αντωνίου, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Στήριξη της Οικονομίας και ενίσχυση της Άμυνας

Γενναίο πακέτο οικονομικών ελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης της οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της πανδημίας, αναμενεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

 κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. 

Κύριο μέλημα παραμένει  να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, 
να ανακοινωθούν μέτρα ανακούφιση, παράλληλα όμως να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τη μεταρρυθμιστική πορεία στην οικονομία, ο πρωθυπουργός έχει φέτος μια καθ΄ όλα διαφορετική παρουσία και αποστολή στη ΔΕΘ.

Αν και υπό άλλες συνθήκες θα είχε επιλεγεί η προβολή της αδήριτης ανάγκης για παραγωγική αναδιάρθρωση που θα επιχειρηθεί, με τον αέρα μάλιστα των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στη χώρα από την ΕΕ, τα νέα δεδομένα υπαγορεύουν την πρόταξη άλλων προτεραιοτήτων. Από τη μια η υγειονομική κρίση, της οποίας η διαχείριση δεν πρέπει να επιφέρει πλήγμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα η ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, οριοθετούν τις συντεταγμένες των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει επιπλέον μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. 

Η παρατεταμένη κρίση με την Τουρκία έχει οδηγήσει στην απόφαση για ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγίστηκε η αγορά 18 αεροσκαφών RAFALE από την Ελλάδα, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην ενίσχυση του Ναυτικού με την αγορά φρεγατών

Δεύτερη κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό με την πρόσληψη πάνω από 10.000 ΕΠΟΠ το επόμενο διάστημα. 

Mια «άλλη» ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ θα γίνει σε ακροατήριο μόλις 50 ατόμων, όπως επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για όλες τις συγκεντρώσεις. Ανάμεσα σε αυτούς θα είναι μόνο οι υπουργοί που σχετίζονται άμεσα με τα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ενώ οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι θα είναι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Η αίθουσα στο Βελλίδειο θα είναι κι αυτή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του περιορισμένου ακροατηρίου.

Διαφορετική από τις συνηθισμένες θα είναι και η συνέντευξη Τύπου. Λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων και με δεδομένο ότι το σύνολο των ατόμων που θα βρίσκεται στην αίθουσα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 50, θα γίνει ένας συνδυασμός φυσικής παρουσίας και ερωτήσεων μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι περισσότεροι από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους (περίπου 150 παρευρέθησαν στην περυσινή έκθεση) θα συμμετέχουν στη συνέντευξη ηλεκτρονικά.

Το σίγουρο είναι πως ο πρωθυπουργός ήρθε στη Θεσσαλονίκη με επιβεβαιωμένη ιδιαιτέρως από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, την απόλυτη συμφωνία και στήριξη στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Το πνεύμα είναι κοινό με τη σταθερή γραμμή στην οποία είναι ευθυγραμμισμένη η εθνική μας πολιτική.

Δηλαδή «σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις». ‘Αλλωστε, όχι τυχαία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ήδη από την Κορσική στους δημοσιογράφους, να κάνουν λίγη υπομονή και να περιμένουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αναφορικά με την προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης: «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της», ανέφεραν οι πηγές υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι αυτό αποτυπώθηκε και στη διακήρυξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 19:00 απόψε στο Βελλίδειο, σε ακροατήριο μόλις 50 ατόμων, μεταξύ των οποίων κυβερνητικοί, βουλευτές και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. Αύριο στις 13:00 θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ