Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Thessaloniki Forum: Αυτά είναι όλα τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

Ένα νέο, φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και γενναία μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες και την προστασία της εργασίας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum. “Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης”, ήταν το σύνθημα της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, που έκανε λόγο για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών και η οποία “εξακολουθεί να χαλυβδώνεται στην καθημερινότητα όλων μας”, όπως είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Βελλίδειο, αναφέρθηκε εκτενώς στις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ωστόσο ότι παρουσιάζεται μια νέα αυτοπεποίθηση, “μια νέα εθνική αισιοδοξία ότι κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε”. Αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ έδειξε τις διεθνείς διαστάσεις της κρίσης, λέγοντας πως “όλα σήμερα είναι διαφορετικά” και ότι “το κόστος της μεγαλύτερης κρίσης στον κόσμο μετά το 1929 υπολογίζεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ”.

Ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα στην Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της. “Η Άγκυρα προσθέτει στην κρίση του Αιγαίου τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο, κάτι που καταδίκασαν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι “στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα”.

“Ο τομέας της άμυνας όλα τα τελευταία χρόνια γνώρισε περίοδο αποεπένδυσης, ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε ένα “ρωμαλέο πρόγραμμα”, όπως το χαρακτήρισε, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για νέους εξοπλισμούς και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού ήταν οι εξής:

– 18 μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς Rafale

– Τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου

– Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ

– Τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO

– Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία

– Πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις σε ορίζοντα πενταετίας

– Επαναξιολόγηση πλαισίου θητείας και εκπαίδευσης

– Ενεργοποίηση αμυντικής βιομηχανίας με την αναδιοργάνωση της ΕΑΒ και άλλες κινήσεις

– Ενίσχυση ψηφιακής λειτουργίας ενόπλων δυνάμεων και θωράκιση από κυβερνοεπιθέσεις

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιό του για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε 12 πρωτοβουλίες για να προστατευθεί η απασχόληση και να στηριχθεί το εισόδημα των πιο αδύναμων, όπως είπε.

1) Μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. “Μεγεθύνεται έτσι το εισόδημα των νοικοκυριών και ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις από επιχειρήσεις”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

2) Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.

3) Επιδότηση 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το κράτος θα καλύπτει επί έξι μήνες τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών για κάθε νέο υπάλληλο.

4) Ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝεργασία και επέκταση μέχρι το τέλος του 2020. Επεκτείνεται δυνατότητα αναστολής συμβάσεων και στους ξεναγούς και στους καλλιτέχνες.

5) Νέος κύκλος χρηματοδότησης μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δις. Τέταρτος κύκλος θα έρθει το Νοέμβριο με αρχικό ύψος 600 εκατ. ευρώ.

6) Θέσπιση μέτρου υπεραποσβέσεων κατά 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη (2021-2023).

7) Καταβολή τον Οκτώβριο αναδρομικά 1,4 δις ευρώ στους συνταξιούχους, μέχρι το Δεκέμβριο άλλα 460 εκατομμύρια θα πιστωθούν λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

8) Κατάργηση άμεσα (από το 2020 δηλαδή) του ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά της χώρας, από το Καστελόριζο μέχρι τον Άη Στράτη και από τους Οθωνούς έως τη Γαύδο.

9) Αναβολή μέχρι τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορωνοϊός

10) Επέκταση για έξι μήνες μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες.

11) Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020

12) Παράταση για δύο μήνες σε όλα τα επιδόματα ανεργίας και μείωση από 100 στα 50 ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων για αυτή την ενίσχυση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αλλαγές που έζησε η χώρα τους τελευταίους 14 μήνες και τα 105 νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή το διάστημα αυτό, τονίζοντας ότι περισσότερα πάνω στο κομμάτι αυτό του απολογισμού θα αναλύσει στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής. Στάθηκε, όμως, ιδιαίτερα, στις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ και οι οποίες όπως είπε θα προχωρήσουν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ακόλουθες αλλαγές:

1) Εκσυγχρονίζεται η αγορά εργασίας με βάση εισηγήσεις του διεθνούς γραφείου εργασίας, με πλαίσιο που ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης.

2) Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση, με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.

3) Καθιερώνονται νέοι κανόνες για τη διευθέτηση των χρεών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, “μια αληθινή δεύτερη ευκαιρία” όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης

4) Επιταχύνεται και ψηφιοποιείται η δικαιοσύνη.

5) Η Ελλάδα αποκτά νέο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης

6) Νέος νόμος πλαίσιο για τα ΑΕΙ που θα ενδυναμώσει και άλλο το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων

7) Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του έργου τους αμέσως και αι των διδασκόντων από το 2021

7) Νέο χωροταξικό νομοσχέδιο οργανώνει τον δημόσιο χώρο με σεβασμό στο περιβάλλον

8) Νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων έρχεται να αλλάξει τον 4412, “αφαιρώντας γραφειοκρατία και προσθέτοντας διαφάνεια”

9) Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύεται, με 4.000 νέες προσλήψεις νοσηλευτών και άλλα μέτρα

10) Αλλάζει δραματικά το Δημόσιο: Αναδιαρθρώνεται η λειτουργία του ΑΣΕΠ, ενισχύεται το ψηφιακό αποτύπωμα του κράτους, νέο νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση κατατίθεται σύντομα.

“Σήμερα πρωταγωνιστής είναι η Αυτοπεποίθηση των Ελλήνων: Tα δύο προγράμματα για την Άμυνα και την Οικονομία. Δύο γέφυρες, που θα περάσουν την πατρίδα και τους Έλληνες από την αβεβαιότητα, στη σιγουριά. Από τα θολά ερωτηματικά στη θετική απάντηση. Και από την υγειονομική και οικονομική αναταραχή στα ήρεμα νερά της προόδου και της ελπίδας”, είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ