Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη: Ο στρατηγικός στόχος, οι τρεις ειδήσεις και η απαξίωση Τσίπρα

Το αίσθημα ασφάλειας, σε τρία τελείως διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα, επιχείρησε να εμπεδώσει στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σημερινή, τρίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.

Το πρώτο ζήτημα είναι φυσικά η πανδημία του κορονοϊού. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα, διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει σε παιδιά και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ημερήσια τεστ ανά 100.000 πληθυσμού και αποκάλυψε ότι εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει την πρώτη παρτίδα από rapid tests αντιγόνων, που δίνουν τη δυνατότητα με υψηλή αξιοπιστία να έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο ζήτημα του εμβολίου, θέλοντας και εκεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. “Θα έχουμε εμβόλια που θα είναι ασφαλή και αρκούντως αποτελεσματικά πολύ σύντομα”, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι θα διατεθούν δωρεάν και αποκαλύπτοντας ότι θα το κάνει πρώτα ο ίδιος και η οικογένειά του, για να αποδείξουν ότι τα εμπιστεύονται και πως είναι αποτελεσματικά.

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο θέλει να εκπέμψει ασφάλεια ο πρωθυπουργός είναι οι συνέπειες από τον κορονοϊό για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Εκτενή αναφορά έκανε στη χθεσινή του ομιλία στο Βελλίδειο, εξειδικεύοντας σήμερα ορισμένες πτυχές. Τόνισε παράλληλα ότι καμία σύνταξη δεν θα μειωθεί και ότι υπάρχει “έξυπνος” τρόπος για τη μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης.

Το τρίτο ζήτημα στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της κυβέρνησης για εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας είναι η ελληνοτουρκική κρίση. “Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, ελπίζω να έχει συνέχεια”, είπε και τόνισε πως “θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, σε κλίμα φιλικό χωρίς προκλήσεις” και ότι “εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να αρχίσει ένα νέο γύρο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία”.

Αίσθημα ασφάλειας εκπέμπει και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και με νέους εξοπλισμούς, όπως οι τέσσερις νέες φρεγάτες κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Τα Rafale έρχονται να αντικαταστήσουν τα Mirage 2000, είπε ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας ότι έξι θα είναι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική πολεμική αεροπορία, ενώ η αγορά θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. “Επιβάλουν ισχυρή αποτρεπτική ισχύ οι ένοπλες δυνάμεις”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αναφορά του πρωθυπουργού στις ισχυρές διεθνείς συμμαχίες που έχει χτίσει η χώρα και η υπενθύμιση της ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπάρχει σε επίπεδο Ε.Ε., στο άρθρο 42 παρ. 7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η συνέντευξη Τύπου έβγαλε τρεις ειδήσεις: Πρώτον, ότι εξετάζεται το σενάριο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, ενώ πιο προχωρημένος είναι ο σχεδιασμός για αύξηση της θητείας, όχι όμως πάνω από 12 μήνες. Δεύτερον, ότι σε νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα μπει διάταξη βάσει της οποίας κάθε σχολή θα μπορεί να ορίζει για ένα συγκεκριμένο μάθημα στις πανελλαδικές ελάχιστο βαθμό σε ένα μάθημα για να μπει κανείς σε ένα συγκεκριμένο τμήμα. Η τρίτη είδηση αφορά στην επικοινωνία το Σάββατο το βράδυ του κ. Μητσοτάκη με την Άγγελα Μέρκελ, με την οποία μάλιστα συζήτησαν πως η Γερμανία μπορεί να υποστηρίξει την Ελλάδα ακόμα περισσότερο στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υποδεχόμενη κάποιες οικογένειες για τις οποίες έχει βγει θετική απόφαση παροχής ασύλου.

Τέλος, μια ξεχωριστή θέση στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού είχε η στοχευμένη απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα, με συγκεκριμένες αναφορές: Στο γεγονός ότι το ΚΥΤ στη Μόρια έγινε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι “γραφικό” να αποκαλεί εκείνος τον ίδιο “πολιτικό απατεώνα” και η έμμεση κατηγορία που του απηύθυνε ότι δημοσιοποίησε πράγματα από τη συνομιλία που είχαν για τα ελληνοτουρκικά τα οποία δεν έπρεπε να δουν το φως της δημοσιότητας. “Υπάρχουν πράγματα που λέγονται σε αυτές τις συζητήσεις που δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Η αξιωματική αντιπολίτευση να φέρεται πιο υπεύθυνα στη διαχείριση αυτών των θεμάτων”.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ