Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

LIVE η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού
, στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων αναφορικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα για τη στήριξη της Οικονομίας και τη θωράκιση της Άμυνας

της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε το Σάββατο από το Βελλίδειο. 

Με κύριο στόχο να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες των πολιτών για τις επιπτώσεις από την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει με την συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ το στίγμα της στρατηγικής του πολιτικής για τους επόμενους μήνες εξειδικεύοντας περεταίρω τα μέτρα ανακούφισης, αλλά και το «πακέτο» της άμυνας, που εξήγγειλε χθες.

Ενισχυμένο πακέτο στήριξης

Με αναφορές στα οικονομικά, στη φορολογία, στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και στα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την συνέντευξή Τύπου από τη Θεσσαλονίκη.

«Ερχόμαστε και να στηρίξουμε την μεσαία τάξη και να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο Κυριάκος Μηστοτάκης, σημειώνοντας τα νέα δεδομένα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που υπαγορεύουν την πρόταξη άλλων προτεραιοτήτων, ενώ σημείωσε ότι η διαχείρισή της  δεν πρέπει να επιφέρει πλήγμα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα στην ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, οριοθετούν τις συντεταγμένες των πρωθυπουργικών εξαγγελιών.

Παράλληλα, περιγράφοντας τον ετήσιο οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, σημείωσε ότι το βάρος θα πέσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης.

Αποχώρηση Oruc Reis «Είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι και να συζητήσω λύσεις»

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν κύκλο νέων επαφών. Για να συμβεί αυτό πρέπει να δούμε έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις και την αποχώρηση του Oruc Reis, σημειώνοντας ότι υπάρχει η μία και μόνη διαφορά με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων μας. Τον τελευταίο μήνα δεν δημιουργήθηκε κλίμα για συζητήσεις εξαιτίας της Τουρκίας. Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών. Εφόσον δούμε σημάδια αποκλιμάκωσης είμαστε έτοιμοι να κάτσουμε στο τραπέζι για τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από τη στιγμή που έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι για να αφήσουμε πίσω μας την περίοδο έντασης.

Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης με ισχυρές συμμαχίες, διπλωματικά είμαστε πιο ενισχυμένοι και σε κάθε περίπτωση ο διάλογος χωρίς μονομερείς προκλήσεις είναι το μόνο πρόβλημα. Πιστεύω ότι οι νησιώτες μας οι οποίοι στέκονται με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και στηρίζουν την κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένοι από αυτές τις εξελίξεις αν οδηγηθούμε στην κατεύθυνση που περιέγραψα».

«Είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι και να συζητήσω λύσεις».

 Επανέλαβε ότι : «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρήκε ενισχυμένη από την περιπέτεια αυτό. Ο διάλογος χωρίς μονομερής προκλήσεις είναι ο μόνος δρόμος για την λύση. Έχουμε αποδείξει ότι συμμαχικά έχουμε ενισχυθεί και η κυβέρνησή μας στηρίζεται στην υπεράσπιση αυτής της πολιτικής».

Εξοπλιστικά-Άμυνα: «Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εντός των δυνατοτήτων της χώρας μας»

Αναφερόμενος στο πακέτο για την θωράκιση της χώρας που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός, έδωσε απάντηση σε σχετική ερώτηση για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

«Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.

 Τα Ραφαλ θα αντικαταστήσουν τα Μιραζ. Εξι καινούργια και δώδεκα ελαφρώς μεταχειρισμένα. Τα πρώτα θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και θα ολοκληρωθεί η αγορά το 2022. Εδώ και μία δεκαετία δεν έγινε επένδυση στο ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση. Και για αυτό αγοράζονται τέσσερις φρεγάτες. Το πρόγραμμα θα είναι περίπου 4 με 7 χρόνια. Εχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το ΥΠΟΙΚ και έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα. Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για υπογραφή αμυντικής συμφωνία με τη Γαλλία. Η συνθήκη της ΕΕ προβλέπει ότι όλα τα μέλη έχουν τη δυνατότητα συνδρομή σε άλλο μέλος που πλήττεται. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η χώρα την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας».

 Σημειώνεται οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale, επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

 

«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα»

Ηχηρό μήνυμα σε γονείς και μαθητές για την χρήση μάσκας, αλλά και σε όσους έχουν επιφυλάξεις για την ύπαρξη του ιού

Την διαβεβαίωση ότι τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και ότι όλα θα είναι έτοιμα, έδωσε ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι και δεν θέλουμε να διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα», τόνισε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε τον δύσκολο δρόμο που είχε να διανύσει η Παιδεία στη χώρα μας με την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κοροναϊός να βάζει νέα αναχώματα την προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η Παιδεία.

« Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί όλο το πλαίσιο για να είμαστε έτοιμοι. Ευχαριστώ την ΚΕΔΕ και τον υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη που εξασφάλισε τον κεντρικό συντονισμό για τις μάσκες. Θα έχουμε και τα παγούρια που αν και άκουσα ειρωνικά σχόλια αποτελεί μία κίνηση σημαντικής εταιρικής ευθύνης. Θέλω να κάνω μία έκκληση». Ο λόγος που επιμένουμε για τις μάσκες είναι ότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ως το κατάλληλο μέτρο προστασίας από τον κορανοϊό. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι αναγκαίο και θα ζητήσω σε όλου να συμμορφωθούν στις υποδείξεις για το καλό όλων. Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι.

 Ηταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε τόσες πρόσθετες τάξεις για να μοιραστούν τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Επιλέχθηκε η λύση αυτή και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κρούσματα αλλά υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα. Δεν είναι δουλειά των δημάρχων το αν θα κλείνουν τα σχολεία.

 Έκκληση σε μαθητές και γονείς για υπευθυνότητα

Τέλος, ο πρωθυπουργός, έστειλε ηχηρό μήνυμα τόσο στους γονείς όσο και στους μαθητές, απευθύνοντας έκκληση για την χρήση μάσκας, όσο και προς όσους έχουν επιφυλάξεις για την ύπαρξη του ιού.

Η Ελλάδα είναι πάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσια τεστ. Εχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια να έχουμε ένα σύστημα να έχουμε γρήγορα αποποτελέσματα για να μπορούμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις. Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι από τις πρώτες που θα προμηθευτεί τα rapid test. Κάνω έκκληση σε όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή μέρα με αισιοδοξία. Μπορεί αύριο να μην δούμε τα χαμόγελα των παιδιών στο πρόσωπό τους αλλά θα τα δούμε στα μάτια τους. Και να ξέρετε ότι κάνουμε το σωστό».

 «Και ένα μήνυμα σε όσους έχουν επιφυλάξεις. Ο κοροναϊός είναι μια πραγματικότητα και είναι πιο επικίνδυνος από ότι δείχνει. Εχω την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να αντικρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με την πειθώ και με μέτρα. Αν δει κανείς τα στοιχεία θα παρατηρήσει ότι έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι πήγαμε στο πρώτο. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και ενισχυμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μέρκελ για το ζήτημα ασυνόδευτων προσφύγων

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σημείωσε πως θα υπάρχει νέα δομή στη Λέσβο για την οποία ζήτησε τη συμβολή της ΕΕ, στην διαχείριση της κρίσης.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με την Άνκελα Μέρκελ χθές το βράδυ για το ζήτημα των ανήλικων προσφύγων, μάλιστα ο πρωθυπουργός εξήρε την υποστηρικτική στάση της καγκελαρίου στο να δεχθεί η Γερμανία τη μετεγκατάσταση προσφυγικών οικογενειών.

Δείτε LIVE:

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ