Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτρης Μπιάγκης: Ο διωγμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας δεν λησμονείται και δεν παραγράφεται

Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, καθιερώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ομόφωνα το 1998, να τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου. Η Μικρασιατική καταστροφή κορυφώθηκε στις 27 Αυγούστου 1922 και λίγες μέρες ήταν αρκετές, ώστε οι στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ να σκοτώσουν χιλιάδες Έλληνες που ζούσαν στα τουρκικά παράλια, ενώ 1,5 εκατομμύριο συμπατριώτες μας, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Οι θηριωδίες των Τούρκων συνεχίστηκαν με την καταστροφή της Σμύρνης.
Έχουν περάσει ενενήντα οκτώ χρόνια από την εξόντωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και η σημερινή ημέρα εξακολουθεί να πληγώνει ακόμα τις ψυχές μας. Η σημερινή μέρα, αποτελεί μια ημέρα μνήμης για την προσφυγιά, τις λεηλασίες, τις σφαγές και τις θυσίες, μια ημέρα που ενισχύει την ιστορική συνείδηση μας, για να παραδώσουμε αυθεντικές και αναλλοίωτες στις επόμενες γενιές τις ιστορικές μας παρακαταθήκες.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία, μεταφέρθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στα πάτρια Ελληνικά εδάφη, στις εστίες που δημιούργησαν κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους. Ανάμεσα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα ήταν και η Κέρκυρα, που αποτέλεσε την Γη της Επαγγελίας για 30.000 ψυχές.
Ας διατηρήσουμε αναλλοίωτα στη μνήμη μας τα δραματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, των σφαγών, των λεηλασιών, των διωγμών που οδήγησαν τελικά στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους, που ακολούθησαν μετά την κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων στο μικρασιατικό μέτωπο το 1922. Η ιστορία αυτών των Ελλήνων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού που δεν παραγράφεται και δεν λησμονιέται. Ο πρωτόγνωρος διωγμός τους, ο δρόμος της προσφυγιάς αλλά και η ενσωμάτωσή και προκοπή τους μας δίδαξαν και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να μας διδάσκουν και να μας εμπνέουν με αρχές, αξίες και ιδανικά.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ