Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μηταράκης στα Παραπολιτικά 90,1: Για πρώτη φορά δεν έχουμε ασυνόδευτα παιδιά στα ελληνικά νησιά – Έως και 80% η μείωση των μεταναστευτικών ροών

«Στη νέα δομή προσφύγων στο πεδίο βολής κοντά στο Καρά Τεπέ έχουν μπει μέχρι στιγμής 5.000 κρεβάτια τα οποία θα διπλασιαστούν έως τα μέσα της εβδομάδας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης
.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «τα αιτήματα ασύλου θα εξεταστούν μόνο για αυτούς που θα μπουν στην νέα δομή».

Παράλληλα ανέφερε πως «οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί έως και 80% και έχει γίνει αποσυμφόρηση των νησιών».

Ακόμη σημείωσε πως «όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα μετακινηθούν και θα πάρουν τα σχετικά έγγραφα όσοι έχουν πάρει προφίλ πρόσφυγα».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφάλειας μέσα στη δομή και πως η υπηρεσία ασύλου θα λειτουργεί κανονικά».

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι «μόνιμη δομή θα υπάρξει αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας».

Επιπρόσθετα ο υπουργός ανέφερε πως «για πρώτη φορά δεν έχουμε ασυνόδευτα παιδιά στα ελληνικά νησιά».

«Τα σύνορα της χώρας φυλάσσονται με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο ίδιος.

Τέλος, ανέφερε πως έχει στείλει επιστολές ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να ενημερώσει την Βουλή για το μεταναστευτικό και την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφορικά με το νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Πρώτη προτεραιότητα που είχαμε όταν εκδηλώθηκε η πρώτη πυρκαγιά ήταν η απόλυτη ασφαλής εκκένωση της δομής και η δομή εκκενώθηκε χωρίς κανένα θύμα στο προσωπικό, στους ωφελούμενους, στην Αστυνομία και χωρίς κανένα πρόβλημα στην τοπική κοινωνία. Άρα η ασφάλεια ήταν η πρώτη προτεραιότητα ειδικά σε μια εποχή πανδημίας. Η δεύτερη προτεραιότητα ήταν να μην διακοπεί η παροχή φαγητού, νερού και ιατρικής βοήθειας η οποία εξασφαλίστηκε παρότι αντιλαμβάνεστε ότι τις πρώτες ώρες ήταν πολύ δύσκολη η διαμονή 12 χιλιάδων ανθρώπων. Είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο το οποίο καλούμαστε να βρούμε προσωρινή φιλοξενία. Μπήκαμε αμέσως στο πεδίο βολής που υπάρχει κοντά στη δομή του Καρά Τεπέ και δημιουργείται αυτή τη στιγμή ένας προσωρινός χώρος, έχει ήδη 5 χιλιάδες κρεβάτια έτοιμα σήμερα αυτό θα διπλασιαστεί τις επόμενες δύο ή τρείς μέρες .Άρα μέσα στα μέσα της εβδομάδες θα υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν όλοι όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο ή σε χωράφια ή σε άλλες δύσκολες καταστάσεις».

«Όλοι θέλουν να φύγουν από εκεί, να έρθουν στην Αθήνα και μετά ίσως να προσπαθήσουν να φύγουν για αλλού αλλά από εκεί και πέρα η Ελλάδα έχει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστατευτική πολιτική. Αν δεν εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους και φέτος εξετάσαμε τα διπλάσια αιτήματα απ’ ότι είχαν εξεταστεί τα προηγούμενα χρόνια υπό καθεστώς εκβιασμού εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορούνε να φύγουν, να επιβραβευτούν αυτοί οι «υπερδραστήριοι» μετανάστες που σχετίζονται και με τη φωτιά που μπήκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ξεκάθαρα έχουμε πει ότι τα αιτήματα ασύλου θα εξεταστούν μόνο για αυτούς που είναι μέσα σε αυτή τη νέα δομή. Η νέα δομή δεν είναι προαιρετική, είναι υποχρεωτική. Όταν κάποιος έχει μπει στη χώρα μας είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί τους νόμους αυτής της χώρας και οι όποιες πιέσεις μπορούν να ασκηθούν δεν θα αλλάξουν αυτή την πολιτική επιλογή. Η χώρα μας από τις αρχές του 2020 έχει μειώσει τις ροές κατά 80%, κάνει αποσυμφόρηση των νησιών, η μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έχει γίνει αλλά γίνεται με οργανωμένο τρόπο και βάσει του νόμου και βάσει του δικαίου του ασύλου. Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτοί και θα μετακινηθούν και θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα όπως προβλέπεται αλλά από εκεί και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους, τους οποίους η Αστυνομία πλέον τους ξέρει πολύ καλά να δημιουργούν προβλήματα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Θα δείτε πολλά γιατί σε αυτούς τους μήνες έχει γίνει μια μεγάλη προεργασία και στο θέμα του ελέγχου και στο θέμα της ασφάλειας και η παρουσία του ίδιου του υπουργού Προστασίας του πολίτη από την πρώτη στιγμή στη Μόρια δείχνει τη σημασία που δείχνει συνολικά η ελληνική πολιτεία στο να μην επιτρέψουμε φαινόμενα μη σεβασμού της ελληνικής νομοθεσίας. Αυτό που είναι σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι αυτή τη στιγμή πλέον υπάρχουν τα κρεβάτια, θα μπει κόσμος και με αυξημένο ρυθμό από σήμερα, είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί η μεταφορά όλων όσων βρίσκονται στη Μυτιλήνη μέσα στη νέα δομή η οποία θα έχει πολύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Έχει στηθεί σωστά με παρουσία της Αστυνομίας μέσα, της Πυροσβεστικής, με ιατρικά συνεργεία μέσα», επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Αυτή τη στιγμή όλοι θα μπούνε εκεί, χωράνε όλοι εκεί, από εκεί θα ξεκινήσουμε και από εκεί και πέρα θα αρχίσουνε να φεύγουν από τη Μυτιλήνη αυτοί που έχουν αναγνωρισμένο προσφυγικό προφίλ, αυτοί που είναι ευάλωτοι αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν λυθεί το θέμα στο δρόμο. Δεν μπορεί να φεύγουν λίγοι, αυτοί που δικαιούνται να φύγουνε, αν πρώτα δεν έχει αποκατασταθεί η παρουσία όλων στη δομή. Όσοι μπαίνουνε μέσα και ανήκουν σε αυτούς που έχουν δικαίωμα μετακίνησης, επισημαίνεται, μπαίνουν σε μια ξεχωριστεί γειτονιά μέσα σε αυτή τη δομή ώστε όταν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε λαμβάνοντας υπόψη και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥΥ, όσοι μπορούν αν φύγουν θα αρχίσουν να φεύγουν», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Η διαδικασία ασύλου σήμερα λειτουργεί κανονικά, το γραφείο ασύλου κανονικά συνεχίζει και εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα τα οποία δεν θα γίνουν ανεκτά, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μόνιμη δομή, απάντησε: «Μόνιμη δομή θα υπάρξει, χρειάζεται σε κάθε σημείο εισόδου να υπάρχει μια δομή η οποία να έχει ένα επαρκές μέγεθος. Πάντα στόχος μας είναι να υπάρχει συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά από εκεί και πέρα είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς και επίσης να προστατεύσει συνολικά τη χώρα με τη μείωση των ροών».

«Η μείωση των ροών επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους που πρέπει να γίνουν συγχρόνως. Η φύλαξη των συνόρων είναι η βασική παράμετρος αλλά από εκεί και πέρα, ο ταχύς διαχωρισμός προσφύγων από παράνομους εισελθόντες μετανάστες, οι απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα, η μείωση των επιδομάτων, ο έλεγχος των ΜΚΟ όλα αυτά δουλεύουν μαζί σωρευτικά για να πετύχουμε αυτό που έχουμε πετύχει τους τελευταίους 8 μήνες να έχουν μειωθεί οι ροές στη χώρα μας κατά 80%, το καλοκαίρι φέτος κατά 90%. Φέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία φύγαν από τη χώρα μας με απέλαση, επιστροφή ή μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα περισσότεροι απ’ ότι μπήκανε. Ενώ το καλοκαίρι ιστορικά ήταν η εποχή που είχαμε τις χιλιάδες αφίξεις τώρα ήταν η εποχή που είχαμε τις περισσότερες αναχωρήσεις από αφίξεις. Άρα η μείωση των ροών έχει ήδη επιτευχθεί», σημείωσε ο υπουργός.

«Φέτος στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν ανοίγουμε δομές, κλείνουμε δομές, και αυτό δείχνει ότι λειτουργεί η πολιτική επιστροφών και μείωσης των ροών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Για τα ασυνόδευτα παιδιά, ανέφερε: «Είχαμε συνολικά, στα νησιά του Αιγαίου, τον Ιανουάριο 1.900 ασυνόδευτα, πριν λίγες μέρες είχαμε 700, τώρα έχουμε 300 τα οποία μέχρι την Παρασκευή θα έχουν φύγει και τα 300. Για πρώτη φορά δεν θα έχουμε ασυνόδευτα στα ελληνικά νησιά».

«Ενώ φέτος έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη μείωση ροών στη δικιά μας πλευρά του Αιγαίου υπάρχει μεγάλη αύξηση στις ροές από Βόρεια Αφρική προς Ιταλία. Πριν το 2015 η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης ήταν η γραμμή της Μεσογείου, επί ΣΥΡΙΖΑ από το ’15 και μετά έγινε η Ελλάδα, από το ’20, από το Μητσοτάκη και μετά έχει πάψει να είναι η Ελλάδα η κεντρική γραμμή, ξαναγίνεται η γραμμή της Μεσογείου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να μην σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών, δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι η ισχυρή φύλαξη των συνόρων έχει στερήσει στους λαθροδιακινητές τουλάχιστον 100 εκατομμύρια € το 2020, αυτό δημιουργεί αρκετή προπαγάνδα την οποία και η γειτονική μας χώρα φυσικά αναπαράγει το κακό είναι ότι καμια φορά το βλέπουμε να βγαίνει και σε διεθνή μέσα. Η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας φυλάει τα σύνορα της με αποφασιστικότητα για να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη τετραετία, και το κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Για τα επιδόματα στους πρόσφυγες, σημείωσε: «Δεν δίνουμε επιδόματα σε αυτους που έχουν πάρει χαρτιά και το πιο σημαντικό είναι ότι αντί να δίνουμε χαρτιά στα 3 χρόνια που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ και να διακόπτουμε μετά από 6 μήνες δηλαδή να παίρνουν 3,5 χρόνια τα επιδόματα, αυτός που δικαιούται παίρνει απάντηση μέσα σε 2-4 μήνες και το κρατάει και για άλλο ένα. Άλλο 3,5 χρόνια άλλο μισό χρόνο γιατί με το 3,5 χρόνια επίδομα ουσιαστικά χρηματοδοτούσαμε τα λεφτά που έδωσε στους λαθροδιακινητές για να τον φέρουν. Αυτό πλέον δεν ισχύει στη χώρα μας και αυτό φαίνεται στις ροές, φαίνεται στις καλοκαιρινές ροές που είναι πάρα πολύ χαμηλές γιατί η χώρα μας πλέον δεν είναι θελκτικός προορισμός για αυτούς που θέλουν να μπουν παράνομα στην Ευρώπη».

«Έστειλα μια επιστολή την άλλη Δευτέρα να ενημερώσω την αρμόδια επιτροπή της Βουλής γενικά για την εξέλιξη φέτος στο μεταναστευτικό, για τις αλλαγές που έχουνε γίνει και για την κατάσταση που επικρατεί και στη Μυτιλήνη», δήλωσε ο κ. Μηταράκης.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ