Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης για Ελληνοτουρκικά: Αποκωδικοποιώντας τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς την Άγκυρα

Τη σταθερή θέση της Ελλάδας επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο Helexpo Forum της ΔΕΘ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές για την έναρξη διαλόγου με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση να τερματιστεί η προκλητικότητα.

«Είπα ότι ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εμείς δεν κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά σε κλίμα ειρηνικό , χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες. Δυστυχώς τον τελευταίο μήνα δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα, όχι με δική μας υπαιτιότητα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα σχολίασε και την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια.

Όπως σημείωσε «η επιστροφή του Oruc Reis είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει συνέχεια» για να προσθέσει στη συνέχεια: «Θέλω να ελπίζω ότι η κίνηση αυτή είναι ένα βήμα προ τη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς πρέπει να υπάρχει και συνέχεια. Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση , η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει – και γιατί όχι σύντομα – έναν νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία».

Το σημείο ωστόσο το οποίο δημιούργησε τα περισσότερα ερωτηματικά είναι η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «θαλάσσιες ζώνες» όταν μίλησε για τη μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία. «Εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία μείζονα διαφορά που έχει με την Τουρκία που δεν άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ερωτηματικά προκύπτουν για πολλούς στο γεγονός ότι σε όλες τις προηγούμενες αναφορές για τη διαφορά μας με την Τουρκία η οποία μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου, αυτή ήταν η υφαλοκρηπίδα. Με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θαλάσσιες ζώνες, αυτό αλλάζει καθώς στην ίδια κατηγορία ανήκουν εκτός από την υφαλοκρηπίδα, η αιγιαλίτιδα ζώνη (χωρικά ύδατα), η συνορεύουσα ζώνη και η ΑΟΖ. Μένει πλέον να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν μίλησε για θαλάσσιες ζώνες και αν ήθελε να αναφερθεί αποκλειστικά στην υφαλοκρηπίδα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε για ακόμα μία φορά σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους δικούς της όρους.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ