Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Έτοιμοι για επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών με την Τουρκία – Περιμένουμε απτά δείγματα γραφής

Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 24-25 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διεξαχθεί συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μισέλ αύριο θα βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για σήμερα θα συνεχιστεί με τη συνάντηση, στις 17:00, με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι ενώ, στις 18:00, θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Στις 21:00, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Έτοιμοι για επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, εφόσων αυτή δώσει απτά δείγματα γραφής.

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα αποκλιμάκωσης της κρίσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής [από την Τουρκία] είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με το μοναδικό ζήτημα που έχουμε να συζητήσουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος αποτελεί πόλο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη και είπε ότι όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα οι απόψεις είναι ταυτόσημες. Και εδώ όμως πρέπει από τις πράξεις να περάσουμε στα λόγια, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση ότι στην Μεσόγειο διακυβεύονται συμφέροντα της ΕΕ».

«Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτή την κρίση. Πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια αυτό για να καρποφορήσει ο διάλογος στον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα ανοικτή».

«Το δικαίωμα στο άσυλο να μη μετατρέπεται σε ασυλία στην παρανομία»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αναφορά του με τα γεγονότα στην Μόρια. Τα χαρακτήρισε θλιβερά και είπε ότι με την παρέμβαση των αρχών δεν υπήρξαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμοί. Είπε ακόμα ότι σε λίγες ημέρες δημιουργήθηκε ένας καταυλισμός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην φύλαξη των συνόρων μας η οποία θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στην θάλασσα. «Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως είναι «ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη».

«Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια» σημείωσε και τόνισε ότι τα διδάγματα από αυτή την περιπέτεια είναι πολλά, συμπληρώνοντας ότι δεν γίνεται «κάποιοι να μετατρέπουν το δικαίωμα στο άσυλο, σε ασυλία στην παρανομία».

Η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην φύλαξη των συνόρων μας η οποία θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στην θάλασσα. «Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την Ευρώπη να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα.

Σαρλ Μισέλ: Το ζήτημα της ασφάλειας στη Μεσόγειο αφορά όλη την ΕΕ

Στο προσφυγικό ζήτημα και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, ενόψει της προετοιμασίας για την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, κατά τη συνέντευξη τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, δεν είναι μια πρόκληση για κάποια κράτη μέλη μόνο. Θα πρέπει να βρούμε μαζί από κοινού μια απάντηση, να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να δούμε την πολιτική επιστροφών» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση και τι ευθύνες έχετε αναλάβει τι απαντήσεις θα μπορέσουμε να δώσουμε σε μερικές μέρες και να υπάρξει μια κινητοποίηση και ένας συντονισμός»

«Η επόμενη Συνοδός Κορυφής θα αφιερωθεί ιδιαιτέρως στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και φυσικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία» ανέφερε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

«Υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας στη Μεσόγειο, το οποίο δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Κύπρο μόνο, είναι ζήτημα της ΕΕ εν συνόλω».

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και αυτό είναι και το νόημα της παρουσίας μου εδώ».

«Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε. Πρέπει να είμαστε αυστηροί ώστε να γίνονται σεβαστές οι αρχές, για Ελλάδα, Κύπρο & όλα τα κράτη μέλη. Αν υπάρχει σεβασμός κοινών αξιών, αυτό θα είναι πολύ σημαντικό».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ