Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνάντηση Μητσοτάκη- Μισέλ: Επί τάπητος οι κυρώσεις για την Τουρκία

Δέκα ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει στις 12:30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Η ατζέντα της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες έχει ήδη σταλεί στους εκπροσώπους των πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών και σε αυτή τονίζεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει μια στρατηγική συζήτηση σχετική με την Τουρκία» και πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Η ελληνική πλευρά βλέπει θετικά το γεγονός ότι η Άγκυρα απέσυρε το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο περιμένει να δει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων, κάτι που αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μισέλ. «Η απειλή των κυρώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, και οι κυρώσεις εξακολουθούν να είναι – και θα είναι, θα παραμείνουν μέχρι και τις 24-25 Σεπτεμβρίου αλλά και στη συνέχεια – στο τραπέζι ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχθές στη Θεσσαλονίκη.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να βγει ένα ενιαίο και καθαρό μήνυμα από τη Σύνοδο Κορυφής για πλήρη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και αναγνώριση των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας έναντι δύο κρατών-μελών της Ε.Ε. Επιδιώκει επίσης να υπάρξει συμφωνία επί μιας συγκεκριμένης λίστας με κυρώσεις, οικονομικού κυρίως χαρακτήρα, που θα επιβληθούν στην Τουρκία εφόσον η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί. Υπάρχει μάλιστα ήδη η πεποίθηση ότι οι προχωρημένες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κυρώσεις στην ήδη εύθραυστη τουρκική οικονομία έπαιξαν ρόλο στην απόσυρση του Ορούτς Ρέις στο λιμάνι της Αττάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαρλ Μισέλ την επομένη της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη κι έτσι θα έχει μια πλήρη και σαφή εικόνα για τις προσδοκίες Αθήνας και Λευκωσίας από τη Σύνοδο της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ