Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Διγαλάκης: Επιστροφή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια με μεικτή διδασκαλία – Πλέον στις μετεγγραφές θα υπολογίζεται και ο βαθμός εισαγωγής

Για την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τον κοροναϊό, και το πώς αυτή επηρεάζει τα πανεπιστήμια, αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα των μετεγγραφών μίλησε στο parapolitika.gr,
ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι με την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου τα Πανεπιστήμια

, τίθενται σε πλήρη λειτουργία εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή́ διάδοσης του κορωνοϊού ενώ τόνισε ότι σε μαθήματα με πολλούς εγγεγραμμένους φοιτητές, η εκπαιδευτική διαδικασία θα ακολουθεί τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξη του Βασίλη Δγαλάκη:

          Η νέα πραγματικότητα με τον κοροναϊό έχει αλλάξει τα δεδομένα και στην εκπαίδευση. Πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στα Πανεπιστήμια;

Γνώμονάς μας συνεχίζει να είναι η ασφάλεια όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, για αυτό και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι σημαντικό να αξιοποιούμε τα κεκτημένα και την εμπειρία που αποκομίσαμε από την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν μάλιστα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είχε ευρεία απήχηση και σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Με την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά́ Ιδρύματα τίθενται σε πλήρη λειτουργία εφαρμόζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή́ διάδοσης του κορωνοϊού.

Θέλουμε οι φοιτητές μας να επιστρέψουν με ασφάλεια στα πανεπιστήμια. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς εκπαιδευτικούς και κοινόχρηστους χώρους αλλά και σε εξωτερικούς, όπου παρατηρείται ταυτόχρονη υψηλή συγκέντρωση ατόμων.

Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της δια ζώσης διδασκαλίας, υπό την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών δεν θα ξεπερνά τους 50.

Σε μαθήματα με πολλούς εγγεγραμμένους φοιτητές, η εκπαιδευτική διαδικασία θα ακολουθεί τη μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αλλά ενθαρρύνουμε την παράλληλη διεξαγωγή φροντιστηρίων σε μικρές ομάδες φοιτητών με φυσική παρουσία.

Οι εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις θα διεξάγονται επίσης με φυσική παρουσία και με τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων προστασίας. Στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι τα μέτρα προστασίας θα επικαιροποιούνται ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και τις οδηγίες των ειδικών.

Το σημαντικότερο είναι ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο επέδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θεωρώ ότι η προσαρμογή στη νέα αυτή κατάσταση θα είναι εξίσου ομαλή και γρήγορη.

         Με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθούν οι εγγραφές;

Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα γίνουν προφανώς και φέτος μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής εγγραφής, χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Σχολές και τα Τμήματα επιτυχίας τους.

Τις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει αναλυτική εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία θα αποσαφηνίζεται η διαδικασία εγγραφής.

Ταυτόχρονα, εξετάζονται τρόποι, τόσο στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης, όσο και στο πλαίσιο προώθησης της ψηφιακής διακυβέρνησης, ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες του Ιδρύματος με εξ αποστάσεως μεθόδους, χωρίς να πρέπει να γίνει η ταυτοπροσωπία τους με φυσικό τρόπο στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους.

          Τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης ή μέσω τηλεκπαίδευσης; Ο κάθε καθηγητής θα αποφασίζει αυτοβούλως πως θα κάνει το μάθημα του;

Όπως προανέφερα, και σύμφωνα με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε έγκαιρα στις 4 Σεπτεμβρίου, η εξ αποστάσεως διδασκαλία διατηρείται για διαλέξεις μαθημάτων με περισσότερους από 50 εγγεγραμμένους φοιτητές, ως εκ τούτου δεν ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του διδάσκοντος η επιλογή της μορφής που θα έχει η εκπαιδευτική διαδικασία.

Αξίζει ωστόσο να επισημάνω ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των πανεπιστημίων με 2.000 θέσεις υποτρόφων οι οποίες απευθύνονται σε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές, με κονδύλια που εξασφαλίσαμε από το ΕΣΠΑ, ώστε να υποστηριχθεί η δια ζώσης διδασκαλία των εργαστηρίων καθώς και η δημιουργία φροντιστηρίων με ολιγομελείς ομάδες για τα μαθήματα που θα προσφέρονται με εξ αποστάσεως μεθόδους.

             Τι θα ισχύσει από το νέο ακαδημαϊκό έτος με τις Μετεγγραφές;

Για πρώτη φορά φέτος στο σύστημα μετεγγραφών εκτός των κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων θα λαμβάνεται επιπλέον υπόψη και το ακαδημαϊκό κριτήριο (βάση εισαγωγής μείον 2.750 μόρια), ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να εισάγονται σε σχολές υψηλής βαθμολογικής βάσης και ζήτησης υποψήφιοι με πολύ χαμηλά μόρια μέσω των μετεγγραφών. Αλλά και τα υφιστάμενα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια έχουν εξορθολογιστεί (π.χ. εξέταση μέσου όρου εισοδημάτων 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός).

Για πρώτη φορά επίσης, θα ισχύσει η καινοτομία του β’ κύκλου μετεγγραφών, που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές που δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα, λόγω μη ικανοποίησης του ακαδημαϊκού κριτηρίου ή λόγω συμπλήρωσης του ποσοστού 15% από συνυποψηφίους που συγκέντρωσαν περισσότερα μόρια με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να αιτηθούν μετακίνησης σε τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, διαθέτοντας έτσι πιο διευρυμένο κύκλο επιλογών.

Ο στόχος είναι η δικαιότερη και πιο ισορροπημένη κατανομή των φοιτητών στα τμήματα και η αποφυγή του φαινομένου να ασφυκτιούν τα κεντρικά την ίδια στιγμή που τα περιφερειακά αδειάζουν, γεγονός που επιβαρύνει το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και υπονομεύει την ποιότητα των σπουδών. Σε κάθε περίπτωση, το καθεστώς των μετεγγραφών εξυπηρετεί μια κοινωνική αναγκαιότητα την οποία ασφαλώς σεβόμαστε και είναι ενδεικτικό ότι παράλληλα με την εκλογίκευση του συστήματος, ενισχύσαμε τη μοριοδότηση σε πολυμελείς οικογένειες και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

             Ποιες κατηγορίες φοιτητών δικαιούνται μετεγγραφή;

Οι κατηγορίες φοιτητών που είναι δικαιούχοι μετεγγραφής δεν αλλάζουν. Παραμένουν οι γενικές κατηγορίες για μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, η μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών καθώς και οι ειδικές περιπτώσεις. Προϋπόθεση για μετεγγραφή είναι να υπάρχει αντιστοιχία των Τμημάτων και το Τμήμα μετεγγραφής να τελεί σε ακαδημαϊκή λειτουργία σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το Τμήμα προέλευσης και, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, να ικανοποιείται η βάση μετεγγραφής των 2750 μορίων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ