Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κουμουτσάκος από Βρυξέλλες: Η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη για να μπορεί να το αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια στήριξη γιατί, ως χώρα πρώτης γραμμής που δέχεται το ωστικό κύμα της μετανάστευσης, πρέπει να μπορεί να το αντιμετωπίσει όχι ως εθνικό δικό της πρόβλημα, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα»
τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη συνάντηση που είχε με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε: «Eίχαμε μία πολύ καλή και ουσιαστική συζήτηση με την κυρία Γιόχανσον. Σκοπός της παρουσίας μου εδώ και σε αυτή τη συνάντηση, αλλά και σε όλες τις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες, είναι αφενός να ευαισθητοποιήσω όλους τους συνομιλητές μου εδώ στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρώπης για την πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα, ως χώρα πρώτης γραμμής. Για την κατάσταση στη Λέσβο, μετά την καταστροφή της Μόριας, για την ανάγκη μιας ουσιαστικής αλληλεγγύης που χρειαζόμαστε, αλλά και για να μιλήσουμε για το επικείμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου για την νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική».

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει στο μεταναστευτικό τρεις ταυτόχρονες προκλήσεις. Πρώτα από όλα, και ειδικά στη Λέσβο, δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης, εθνικής ασφάλειας, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός. Ακριβώς αυτή την τριπλή πρόκληση ενσωματωμένη σε μία», επισήμανε ο ίδιος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται μια στήριξη γιατί, ως χώρα πρώτης γραμμής που δέχεται το ωστικό κύμα της μετανάστευσης, πρέπει να μπορεί να το αντιμετωπίσει όχι ως εθνικό δικό της πρόβλημα, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και αυτή θα είναι θεμελιώδης θέση στη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου».

«Δε θα υπάρχει τίποτα υποχρεωτικό αν δεν είναι όλα υποχρεωτικά. Υποχρεωτική διαχείριση των συνόρων των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα, αλλά και υποχρεωτική αλληλεγγύη μετεγκατάστασης και ίσης κατανομής του βάρους για να εξισορροπεί ακριβώς αυτή την υποχρέωση που έχουν και κυρίως η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές», διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ