Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αποστάσεις Κούλογλου από Λιάκο: Δεν θα έβαζα φωτιά στη Μόρια

«Φαίνεται πως ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την γερμανική προεδρία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Ο κ. Κούλογλου σημείωσε ότι «έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις και από τις δύο πλευρές όπως η αποχώρηση του Ορούς Ρείς που ζητούσε η Ελλάδα».

Παράλληλα ανέφερε πως «μόνη διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ».

Την ίδια στιγμή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του καθηγητή Αντώνη Λιάκου, ότι και «εκείνος θα έβαζε φωτιά στη Μόρια».

Κληθείς να σχολιάσει το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «είναι καλαίσθητο».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Στέλιου Κούλογλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας, ο κ. Κούλογλου ανέφερε: «Απ’ ότι φαίνεται ναι, έχουνε γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την γερμανική προεδρία. Έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις συνδιαλλαγής και από τις δύο πλευρές, εννοώ την αποχώρηση του τουρκικού σκάφους και από ελληνικής πλευράς το άρθρο του κ. Μητσοτάκη που μιλάει για αμφιλεγόμενη περιοχή. Αυτή την περιοχή που πριν από λίγο καιρό λέγαμε ότι αποτελούσε μέρος της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδος. Οπότε έχουνε γίνει αυτές οι απαραίτητες κινήσεις που ζητήθηκαν από τις δύο πλευρές».

Για τις κυρώσεις προς την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζω αν θα ζητήσει μάλλον δεν θα ζητήσει κυρώσεις, τη βλέπω πολύ επιφυλακτική πάνω σε αυτό το θέμα, αυτή είναι η πληροφόρηση που έχω. Θα μπορούσε να πει κανένας να μην υπάρξουν οι κυρώσεις προς το παρόν και να περιμένουμε, το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπω καμία στρατηγική από ελληνικής πλευράς δηλαδή τι ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε διότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι αντιφατικές. Έχουμε την προηγούμενη εβδομάδα άρθρο του κ. Μητσοτάκη που λεει ότι είναι γκρίζα αυτή η περιοχή του Καστελόριζου και έχουμε τον κ.Δένδια χθες ο οποίος λεει ότι είναι μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο πρωθυπουργός έγραψε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή μιλάει για την περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί, αυτό λεει επομένως λεει ότι είναι μια περιοχή που θα πάμε στο διεθνές Δικαστήριο και θα την οριοθετήσει. …Η κυβέρνηση θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις, θέλει να κάνει ένα είδος συνδιαλλαγής με την Τουρκία άλλα αυτό δεν το λεει ανοιχτά, το λεει μέσα από άρθρα, υπάρχουν μυστικές συναντήσεις στο Βερολίνο που δεν τις ξέρουμε, υπάρχουν διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που διαψεύδονται».

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η γραμμή που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, απάντησε: «Η κυβέρνηση πρέπει να πάει με τη γραμμή που είχαμε μέχρι τώρα ότι εμείς θέλουμε συζητήσεις, εάν δεν τα βρούμε πηγαίνουμε με συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αλλά αυτές οι διαφορές δεν είναι εφ’ όλης της ύλης, ούτε όλα αυτά που θέτει η Άγκυρα, η διαφορά είναι ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και ενδεχομένως να μπουν και τα 12 μίλια. Ότι αφορά το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας ασφαλώς πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επιλυθεί».

«Όσο καιρό αναζητούμε αυτή τη λύση με την Τουρκία στα πλαίσια μιας πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης θα ήταν καλό να μην παίρνουμε αποφάσεις για εξοπλισμούς. Να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και μετά να γίνουν οι εξοπλισμοί αν πραγματικά χρειάζονται και αφού στηριχτούν σε μια έρευνα αν πραγματικά χρειάζονται και τι μας χρειάζεται, όχι επειδή ήρθε ο Μακρόν και υποστήριξε να του αγοράσουμε και μερικές φρεγάτες και καμιά 20σαριά αεροπλάνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση για το αν θα υπάρχουν αντιδράσεις στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν κερδίσει το 100% στο δικαστήριο της Χάγης, ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε σοβαρή ως χώρα και επομένως και ως κόμματα εάν ζητάμε εδώ και χρόνια να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Διεθνές Δικαστήριο βγάλει μια απόφαση πρέπει να σεβαστούμε αυτή την απόφαση. Το τι θα βγάλει το Διεθνές Δικαστήριο δεν θα είναι αποτέλεσμα και δεν θα φταίει για αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αντιπολίτευση σοβαρή και να μην κάνουμε αυτά που έκανε η ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών που τώρα το πληρώνει πολύ ακριβά γιατί έλεγε τρομερά πράγματα πριν από ένα χρόνο και τώρα λεει τα τρομερά αντίθετα. Και το έκανε γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή η συμφωνία ήταν η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει».

Αναφορικά με την ανάρτηση του κ. Αντώνη Λιάκου για τους Αφγανούς πρόσφυγες που έβαλαν φωτιά στη Μόρια, ο κ. Κούλουγλου σημείωσε: «Οι Αφγανοί που έβαλαν φωτιά στη Μόρια έχουν παραβιάσει το νόμο επομένως θα πρέπει να δικαστούν για την παραβίαση του ελληνικού νόμου, τον οποίο πρέπει να σέβονται Έλληνες και αλλοδαπό, και από εκεί και πέρα στη δίκη τους θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι δικαστές τα ελαφρυντικά στα οποία αναφέρεται ο κ. Λιάκος. Ασφαλώς δεν θα έβαζα φωτιά αλλά είναι αυτό που λεει ο Σαββόπουλος «είμαι 16άρης σας γ@@ω τα Λύκεια» αυτό είναι ένα ρητορικό σχήμα ούτε ο Σαββόπουλος ήθελε να …τα Λύκεια. Είναι ένα ρητορικό σχήμα».

Για το καινούργιο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Καλαίσθητο ήταν. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή τι ακριβώς εξυπηρετεί από πλευράς πολιτικής σκοπιμότητας δεδομένου ότι υπάρχει μπροστά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, υποθέτω ότι μετά το συνέδριο ενδεχομένως το καινούργιο κόμμα που θα προκύψει θα βγάλει και το δικό του logo αλλά ως προσωρινή λύση το βρίσκω καλαίσθητο».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ