Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης για τη Βόρεια Μακεδονία

Ζωηρή συζήτηση έγινε το τελευταίο 48ωρο σχετικά με την επίσκεψη του Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ήταν η τρίτη μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Η συζήτηση αφορά και στη στάση που είχε η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ψήφισή της. Είχε δώσει μάχη να μην υπογραφεί και στη συνέχεια να μην κυρωθεί», τονίζουν σχετικά κυβερνητικές πηγές. «Είχε προειδοποιήσει, όμως, ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί δεν μπορεί να αλλάξει, αφού η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Μία διεθνής συμφωνία που κυρώνεται στο εθνικό κοινοβούλιο υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη νόμου. Αυτό σημαίνει ότι κανένα μελλοντικό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να αναθεωρήσει ή να καταργήσει την συμφωνία», συμπληρώνουν και υπογραμμίζουν πως «τροποποίηση ή κατάργηση γίνεται μόνο με αμοιβαία συμφωνία των μερών ή με συνταγματική αναθεώρηση».

Υπενθυμίζουν δε ότι στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ρητά και κατηγορηματικά ότι αν κυρωθεί η συμφωνία δεν θα είναι δυνατή η κατάργησή της και θα πρέπει να γίνει σεβαστή από τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Ως προς τη σχέση στο εξής της Αθήνας με τα Σκόπια, η κυβέρνηση θα στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική συνολικά των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Βόρειας Μακεδονίας. Θεωρεί επίσης ότι οι προενταξιακές συζητήσεις με την Ε.Ε. θα είναι ένα καλό φόρουμ, προκειμένου να αποφεύγονται “παρασπονδίες” από την πλευρά της γειτονικής χώρας και να ικανοποιούνται τα ελληνικά συμφέροντα. Κάθε άνοιγμα και κάθε κλείσιμο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων, εξάλλου, μπορεί να γίνεται μόνο εφόσον συμφωνεί και η Ελλάδα. Και αυτό θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο ώστε να διασφαλίζεται πως οι βόρειοι γείτονες σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ