Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βορίδης: Η ελληνική πρωτογενής παραγωγή έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της

«Έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα στον τομέα της κάλυψης του κενού των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης
, μιλώντας σήμερα, μέσω διαδικτύου, στο διεθνές συνέδριο «Olympia Forum Ι», που οργανώνουν στην Αρχαία Ολυμπία, η εφημερίδα «Πατρίς» και το οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Όπως εξήγησε, «έχει δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων, ενώ δύο τράπεζες στην Ελλάδα, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν ήδη καταρτίσει συμφωνίες με το ευρωπαϊκό ταμείο, προκειμένου να αρχίσουν να παρέχουν προς τους παραγωγούς χαμηλότοκα δάνεια μακράς διάρκειας και με σχετικά χαμηλές εξασφαλίσεις, για να το χρησιμοποιήσουν».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το οποίο ήδη τρέχει, αλλά και αυτό το οποίο θα σχεδιάσουμε, στο πλαίσιο της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής, θα αποτελέσουν τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία με τα οποία θα γίνουν επενδύσεις».

«Χρειαζόμαστε επενδύσεις στη νέα τεχνολογία και στην ψηφιακή τεχνολογία στο χωράφι, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο πρότυπο ευφυούς γεωργίας» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Χρησιμοποιώντας όλες αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα επιτευχθούν και οι περιβαλλοντικοί στόχοι, αλλά και οι ποιοτικοί, για την παραγωγή των προϊόντων». Επίσης είπε, ότι «μαζί με τα επενδυτικά προγράμματα χρειαζόμαστε την εκπαίδευση των παραγωγών, χρειαζόμαστε περισσότερα προγράμματα για να ασχοληθούν πιο πολλοί νέοι με την παραγωγή και ένα εκτεταμένο σύστημα γεωργικών συμβουλών».

«Αυτό», όπως πρόσθεσε, «αποτελεί μία ολοκληρωμένη στρατηγική, για τον τρόπο με τον οποίο αναδιατάσσουμε την ελληνική παραγωγή.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι «πρέπει είναι να επενδύσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας, να στοχεύσουμε στην πιστοποίησή τους, να σχεδιάσουμε πράγματα τα οποία είναι ζητούμενα μέσα στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, που αναπτύσσεται στην στρατηγική της πράσινης συμμαχίας, διότι αυτές είναι οι λογικές που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο διάστημα».

Μιλώντας για την μεταποίηση, επεσήμανε ότι «είναι κρίσιμος ο ρόλος της, από τη στιγμή που θα είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή».

«Η σύνδεση αυτή» συνέχισε, «μπορεί να γίνει με την συμβολαιακή γεωργία, με την παροχή καλών συμβουλών και πρακτικών προς τους παραγωγούς», προσθέτοντας ότι «και η τυποποίηση από μόνη της παρέχει εχέγγυα για μία τέτοια εξέλιξη».

Μένοντας στο θέμα της μεταποίησης, ο Μάκης Βορίδης υπογράμμισε ότι «αποτελεί ένα κρίσιμο κλάδο για τον μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα» και στην συνέχεια εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν τα καλά αποτελέσματα που είδαμε το 2019 στις ελληνικές εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, αλλά και τα καλά αποτελέσματα που είδαμε μέσα στο 2020, κυρίως στις εξαγωγές των οπωρολαχανικών – και ως εκ τούτου η ελληνική πρωτογενής παραγωγή έχει ένα λαμπρό μέλλον μπροστά της».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ