Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανδρουλάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Στα εθνικά θέματα με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου υπάρχει απόλυτη σύμπνοια

«Στα εθνικά θέματα με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου υπάρχει μια απόλυτη σύμπνοια και συνεννόηση», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης,
 μίλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση της κας Μέρκελ ψήφισαν την τροπολογία άρα ήταν μια επιλογή που δεν είχε να κάνει με τη γερμανική κυβέρνηση, είχε να κάνει με τους γερμανούς του Λαϊκού Κόμματος. Και το λεω αυτό γιατι είναι σημαντικό επειδή θα ξεκινήσει μια συζήτηση με την Τουρκία, εμείς μέσω του ευρωπαϊκού φόρουμ που συμμετέχουμε αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών να εκμεταλλευτεί ένα κλίμα που υπάρχει. Αυτή η τροπολογία δείχνει ένα κλίμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία όλων των κομμάτων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα έχει απόλυτο δίκιο σε αυτή την αντιπαράθεση με την Τουρκία», προσέθεσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι για τις συνομιλίες Ελλάδας –Τουρκίας, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την απαισιοδοξία του, λέγοντας πως στην Τουρκία επικρατεί ένας εθνικιστικός παροξυσμός.

«Αυτή τη στιγμή ο ένας αντιπαρατίθεται ή συναγωνίζεται τον άλλο στο ποιος θα είναι πιο σκληρός απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ποιος θα έχει την πιο προκλητική δήλωση. Δεν βλέπω ένα πολιτικό προσωπικό, μια κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση να σπρώχνει προς μια θετική κατεύθυνση τα πράγματα. Όμως δεν είναι μόνο το αν θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις συζητήσεις, είναι και το ποιος θα φορτωθεί το κακό αποτέλεσμα των συζητήσεων. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι ακόμα και αν φτάσουμε σε ένα αδιέξοδο αυτός που θα φορτωθεί το αδιέξοδο δεν θα είναι η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν επιμένει στην πραγματοποίηση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών πριν τις διερευνητικές επαφές, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής δήλωσε ότι έπρεπε να έχει γίνει ήδη.

«Ο κ.Μητσοτάκης κουνούσε το δάχτυλο στον Τσίπρα που κακώς τότε δεν έκανε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν είχαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί δεν ήθελε να αποσυρθεί από την κυβέρνηση ο κ. Καμμένος και σήμερα χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα του Τσίπρα και δεν κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών!» σημείωσε και συμπλήρωσε. 

«Σε αυτές τις περιστάσεις δεν μετριέται μόνο η κυβέρνηση, μετριέται και η αντιπολίτευση. Το συμβούλιο πρέπει να γίνει για να μπουν τα πραγματικά δεδομένα. Δεν είναι η Τουρκία που η Ευρώπη έλεγε «έχει ευρωπαϊκή προοπτική», όλοι καταλαβαίνουν ότι πάμε σε μια νέα ειδική σχέση. Πρέπει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας να συζητήσει και να καθορίσει τι σημαίνει για την πατρίδα μας η ειδική σχέση Ευρώπης –Τουρκίας». 

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι το ότι δεν υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ δεν το καθορίζει ο κ. Τσίπρας, το έχουμε καθορίσει εμείς με αποφάσεις μας σε ένα μακρύ χρονικό πεδίο από το συνέδριό μας όταν ο κ. Τσίπρας έλεγε «ελάτε να συνεργαστούμε».

«Εμείς λέμε ότι όταν ο κ. Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών έλεγε ότι η τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο θα είναι μια εθνική επιτυχία και πρέπει να την επιδιώξουμε και μετά πάει και την καταψηφίζει στη Βουλή δείχνει ότι δεν άλλαξε. Είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση είτε ως αντι-μνημονιακός είτε ως μνημονιακός η αξιοπιστία τους δεν ταιριάζει στο ΚΙΝΑΛ και στις στάσεις συνέπειας που έχουμε δείξει. Εμείς έχουμε δείξει μια συνέπεια σε όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης και βέβαια και στα εθνικά μας θέματα», τόνισε. 

Τέλος, σχετικά με τις συμφωνίες που αφορούν τα Σκόπια, είπε πως το ΚΙΝΑΛ έπρεπε από την περίοδο των συζητήσεων της τότε κυβέρνησης με τη γειτονική χώρα να βάλει το ιστορικό πλαίσιο που έβαλε ο Αν. Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία.

«Να σκεφτούμε την ιστορική μας πορεία σε αυτό το θέμα και με αυτά τα δεδομένα να αποφασίσουμε τη στάση μας στη Βουλή. Εάν οι συμφωνίες, τις οποίες δεν έχω διαβάσει, είναι σε αυτό το πλαίσιο που έλεγε ιστορικά το κόμμα μας οφείλουμε να τις ψηφίσουμε. Δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε εθνολαϊκισμούς», επισήμανε. 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ