Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βορίδης: Στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας – Εντολή για πρόσθετα πόσα από τον ΕΛΓΑ

Μήνυμα στήριξης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την λαίλαπα του «Ιανού»
  έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης .
«Η κυβέρνηση είναι και θα είναι παρούσα και θα δράσει άμεσα και γρήγορα και θα στηρίξει τους πληγέντες παραγωγούς μας, σε αυτήν τη μεγάλη δυσκολία που περνούν» από το καταστροφικό χτύπημα του «Ιανού» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη συζήτηση, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, της κύρωσης μνημονίου συνεργασίας για τον τομέα της γεωργίας με την Αλβανία.

Στήριξη στις πληγείσες περιοχές 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που συνόδευσε τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλία, είπε πως θέλουμε «να μεταφέρουμε ένα μήνυμα στήριξης, με συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν για τις πληγείσες περιοχές». Τόνισε πως ο πρωθυπουργός «έδωσε ήδη εντολή να υπάρξει ειδική στήριξη του ΕΛΓΑ από το αποθεματικό. ‘Αρα, πρόσθετα ποσά». Ανέφερε πως θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας των εκτιμήσεων και θα έχουμε τελειώσει την καταγραφή της ζημίας του ζωικού κεφαλαίου έως και την Παρασκευή. Και, επομένως, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία των αποζημιώσεων».

Επίσης, ο υπουργός ανέφερε πως «θα δούμε τη δυνατότητα καταβολής, άμεσα, ενός ποσού ως μία άμεση στήριξη και μέχρι να τελειώσουν οι εκκαθαρίσεις του ΕΛΓΑ». Ο κ. Βορίδης, αποσαφήνισε πως «τα ποσά, τα οποία απαιτείται να καταβάλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις δηλώσεις ζημίας, δεν πρόκειται να απαιτηθούν από τους παραγωγούς, αλλά αυτά θα αντιμετωπιστούν στην συνεχεία. Επομένως, χωρίς καταβολή ποσών θα γίνονται οι δηλώσεις των ζημιών».

Σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που συνδέονται με την απώλεια π.χ. ζωοτροφών ή με την καταστροφή των γεωργικών μηχανημάτων, που και αυτά «θα εξεταστούν με τον καλύτερο και ταχύτερο δυνατό τρόπο, για να ενισχύσουν την κάλυψη τους».

«Ζημιά της τάξης των 300 μέχρι 450 χιλιάδων στρεμμάτων»

Ο υπουργός ανέφερε πως «η ζημία στην Θεσσαλία είναι αρκετά μεγάλη. Μιλάμε για μια ζημιά της τάξης των 300 μέχρι 450 χιλιάδων στρεμμάτων, σε μία χρονιά που – ειδικά το βαμβάκι – πήγαινε πάρα πολύ καλά. Οι εκτιμήσεις ήταν πως εφέτος θα είχαμε μία πάρα πολύ καλή σοδειά και ένα βαμβάκι υψηλής ποιότητας».

Διαβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα, θα δράσει άμεσα και γρήγορα και θα στηρίξει τους παραγωγούς μας, σε αυτήν τη μεγάλη δυσκολία που περνούν, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή παραγωγική διαταραχή». Επίσης, ανέφερε πως υπάρχουν μεγάλες ζημιές στις υποδομές αρδευτικών δικτύων που και αυτά θα πρέπει να τα αναπληρώσουμε».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης ανέφερε στον υπουργό πως εκτός από τη Θεσσαλία και ο Νομός Φθιώτιδας έχει πληγεί σημαντικά. Ήδη στο Δήμο Δομοκού 5.000 στρέμματα στην περιοχή της Ξυνιάδας με καλαμπόκι έχουν βυθιστεί στο νερό, 5.000 στρέμματα στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και της Εκκάρας με βαμβάκι έχουν πλημμυρίσει και περί τα 20.000 στρέμματα γύρω από τη Λαμία, στο Λιανοκλάδι, την Ανθήλη, το Κόμμα, το Μοσχοχώρι και αυτά κατά κύριο λόγο με βαμβάκι, αλλά και με ρύζι, έχουν πλημμυρίσει ολοσχερώς και υπήρξε και απώλεια ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας. Και ζήτησε να μεριμνήσει το Υπουργείο για άμεση και εκεί καταγραφή των ζημιών, αλλά και κυρίως και για την έγκαιρη αποζημίωση των πληττομένων.

Ο υπουργός, απαντώντας σε αναφορές της αγορήτριας του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου για την πορεία της νέας ΚΑΠ ανέφερε ότι «η φιλοδοξία της γερμανικής προεδρίας είναι να καταλήξει σε κάποια πρώτη συμφωνία, σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική και γρήγορα θα έχουμε κάποια επιτάχυνση».

«Υπέρ» της «Κύρωσης του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας» ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, με διαφορετικό σκεπτικό, καταψήφισαν.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ