Δένδιας: Η αμυντική συνεργασία Ελλάδος – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δίνει νέο βάθος στη σχέση των δύο χωρών

Share:
Τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
έπειτα από τη συνάντησή του με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση των πολυ-επίπεδων διμερών δεσμών των δύο χωρών. 

Ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο διάλογο και όχι σε πολιτική απειλών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, εξαίροντας τη στάση που έχουν τα ΗΑΕ για την γενικότερη ασφάλεια και σταθεροποίηση στην περιοχή. 

H Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο

Η συνάντηση των δύο υπουργών εξωτερικών μεταξύ άλλων περιείχε μια εκτενή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις ενέργειες της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας εξέπεμψε εκ νέου το μήνυμα πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο με καλή πίστη, στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς εκβιασμούς και απειλές.

Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στις σχέσεις καλής γειτονίας αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή, διαμήνυσε εξίσου με σαφήνεια ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί μονόδρομο για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, «και την αντίληψη αυτή συμμεριζόμαστε πλήρως». Εξέφρασε δε στον Εμιρατινό ομόλογό του την ελπίδα ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σ’ αυτή τη λογική με συνέπεια και συνέχεια, εγκαταλείποντας παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις και δίνοντας προτεραιότητα στον διάλογο. 

Ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας προς όφελος και των δύο χωρών

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας ανέφερε στην αρχή των δηλώσεων του πως η σημερινή παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των χωρών και σημείωσε ότι αυτό επιβεβαίωσε και η μακρά και η εγκάρδια συνάντησή που είχε ο Εμιρατινός ομόλογός του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως οι σχέσεις αυτές εδράζονται στην κοινή βούλησή των δύο χωρών να αναπτύξουν ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών . «Οι χώρες μας ομονοούν, αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο τις ευκαιρίες, απαντούν με τον ίδιο τρόπο στις προκλήσεις που αναδύονται στην ευρύτερη περιοχή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δένδιας έκανε στις διμερείς οικονομικές σχέσεις, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα ισχυρό θεσμικό υπόβαθρο «που φιλοδοξούμε ότι θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή». Εκτίμησε μάλιστα πως τα μνημόνια κατανόησης και το πρόγραμμα κοινής δράσης που υπέγραψαν οι δύο χώρες στο πλαίσιο των δύο στρατηγικών φόρα που διοργάνωσαν φέτος, θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και σημείωσε πως αξιοποιούν τις ευκαιρίες συνεργασίας που υφίστανται στα πεδία των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού και του πολιτισμού, της υγείας, της γεωργίας, των ψηφιακών υπηρεσιών.

Η αμυντική συνεργασία δίνει νέο βάθος στη διμερή σχέση

Σε σχέση με την ενέργεια,  ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία αξιοποίησης της πράσινης ενέργειας μέσω συνεργειών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ομοίως, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία, τονίζοντας πως δίνει ένα νέο βάθος στη διμερή σχέση. Επισήμανε πως η πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού των Εμιρατινών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως και η συνεκπαίδευση των Ελλήνων πολίτων και η παρουσία των αεροσκαφών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πρόσφατα στη Σούδα είναι ενδεικτικές.

Απευθυνόμενος προς τον σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων, ο κ. Δένδιας τον προσφώνησε φίλο της Ελλάδας και τον ευχαρίστησε για την «ευγενική χειρονομία αποστολής υγειονομικού υλικού στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο». Μια ευγενική χειρονομία ενός φίλου, προσέθεσε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται για την ασφάλεια στην περιοχή

Στη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Δένδιας και Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν συζήτησαν και τη σχέση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ακόμα πως άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ανάλυση του ομόλογου του για τη Μέση Ανατολή, τη Λιβύη, τον Κόλπο, το Ιράν.

Περαιτέρω ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη σημασία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Ελλάδα, τονίζοντας πως είναι μια πολύ σημαντική χώρα, όχι μόνο στην περιοχή του Κόλπου, αλλά στην ευρύτερη περιοχή και στο πλαίσιο, όχι μόνο του Αραβικού Κόσμου, αλλά της παγκόσμιας κοινότητας. Για την Ελλάδα, οι απόψεις τους και το παράδειγμα σταθερότητας που εκπέμπουν έχουν τεράστια σημασία, σημείωσε και προσέθεσε: «Τα HAE εργάζονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Στόχους που άλλες χώρες υπονομεύουν, ενεργά και σταθερά».

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η ελληνική κυβέρνηση χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή τις ιστορικές Συμφωνίες του Αβραάμ για την ομαλοποίηση των σχέσεων των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν με το Ισραήλ και έστειλε το μήνυμα: «Η Ελλάδα παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην Ειρηνευτική Διαδικασία και θεωρεί ότι οι συμφωνίες αυτές θα συνδράμουν στην επανεκκίνησή της, μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων φίλων μας, ενισχύοντας την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή». Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε την απόφαση για διενέργεια εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία προώθησης του διαθρησκειακού διαλόγου από τα ΗΑΕ, καθώς και για τα αποτελέσματα του πρόσφατου παγκόσμιου συνεδρίου που διοργάνωσαν, χαιρετίζοντας θερμά τις πρωτοβουλίες αυτές, οι οποίες ενισχύουν την ανεκτικότητα, τον πλουραλισμό, την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συνύπαρξη, όπως σημείωσε.

Previous Article

Χατζηδάκης: Επιτυχία της κυβέρνησης η εξυγίανση της ΔΕΗ

Next Article

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ – Συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας

Σχετικά Άρθρα