Κουμουτσάκος: Το νέο Σύμφωνο μετανάστευσης δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης των κρατών μελών

Share:
H διυπουργική ομάδα εργασίας για το συντονισμό και τη στρατηγική κατά τη διαπραγμάτευση που συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο
.

Υποχρεωτικές διαδικασίες για τις χώρες υποδοχής, όχι όμως για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη 

Ένα από τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η διυπουργική ομάδα ήταν πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης των κρατών μελών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην πρόταση «προβλέπονται υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τις χώρες πρώτης γραμμής, αλλά ευέλικτη και όχι αντίστοιχης δεσμευτικότητας, αλληλεγγύη για τα λοιπά κράτη-μέλη».

Η πολιτική επιστροφών χρειάζεται ένα σαφές σύστημα κινήτρων και αντικινήτρων

Ως θετική χαρακτηρίστηκε η πρόβλεψη για έκτακτο μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών πιέσεων με υποχρεωτική αλληλεγγύη από την ομάδα εργασίας. Όμως, τονίστηκε, ότι η αλληλεγγύη αυτή αποδυναμώνεται λόγω των σύνθετων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εφαρμογή της.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε ότι η προτεινόμενη πολιτική επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης ή καταγωγής χρειάζεται ενίσχυση με ένα σύστημα σαφών κινήτρων και αντικινήτρων προς τις τρίτες χώρες.

Κατά τη συνάντηση, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τέτοιο που απαιτεί από την Ελλάδα έντονη και επίμονη διαπραγμάτευση για σειρά κρίσιμων για τη χώρα μας θεμάτων.

Σημειώνεται ότι η ομάδα εργασίας αποτελείται από αρμόδια στελέχη και εκπροσώπους των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η ομάδα θα συναντηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

Previous Article

Πυρά ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Καλογρίτσα: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά – Γνώριζε για τις δοσοληψίες του Παππά;

Next Article

Δημοσκόπηση: Σαρωτικό προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσαλονικής – Πάνω από 24 μονάδες η διαφορά

Σχετικά Άρθρα