Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Γιώργος Κώτσηρας στη Σάσα Σταμάτη: Στον έρωτα ποτέ δεν μπορείς να πεις ποτέ…

Ακόμα και αντίπαλοι εντός του Κοινοβουλίου τον χαρακτηρίζουν σεμνό, ευγενικό, με ήθος, που, παρά τη μέχρι τώρα σύντομη παρουσία του στην εγχώρια κεντρική πολιτική σκηνή, έχει δομημένο πολιτικό λόγο, με επιχειρήματα και μελετημένες αναφορές. Ο λόγος για τον 36χρονο βουλευτή της Νέας ∆ημοκρατίας, Γιώργο Κώτσηρα, ο οποίος στις εθνικές εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής σε μια «δύσκολη» για την κεντροδεξιά παράταξη περιφέρεια, τον ∆υτικό Τομέα της Αττικής. Μέχρι να περάσει το κατώφλι του Κοινοβουλίου άσκησε τη μάχιμη δικηγορία, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρότεινε για μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος και της Εξεταστικής για τον ∆ημήτρη Παπαγγελόπουλο. Τα «Π» συνάντησαν τον Γ. Κώτσηρα στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στην Αθήνα, όπου μας μίλησε για την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό, καθώς υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος στην αντισφαίριση (τένις), για την προσωπική του ζωή, αν έκανε ποτέ ως μαθητής σκονάκι ή κοπάνα, ενώ θυμάται συγκλονισμένος την αιφνίδια απώλεια του πατέρα του.

Κλείσατε έναν χρόνο βουλευτής στη ∆υτική Αττική. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε λάβει σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών;

Κύριο μέλημά μου αποτελεί μέσα από τη συνεχή κοινοβουλευτική μου δραστηριότητα να έχω το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες των πολιτών. Από το πρώτο χρονικό διάστημα έδωσα έμφαση στα ζητήματα που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών της περιοχής. Με συνεχείς και συντονισμένες δράσεις μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν η 24ωρη επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων και η εκ νέου ενεργοποίηση του Περιφερειακού Ιατρείου στα Βίλια. Επίσης, βασικό μέλημα αποτελεί η βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Με τη συνδρομή όλων μας θεωρώ ότι έχει γίνει αισθητή η περαιτέρω αστυνόμευση των περιοχών και η βελτίωση των δεικτών εγκληματικότητας. Ο αγώνας και η προσπάθεια, προφανώς, συνεχίζονται.

Η ∆υτική Αττική είναι μια δύσκολη περιφέρεια. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν το επόμενο διάστημα;

Η ∆υτική Αττική είναι πράγματι μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες. Η ταχύτατη διασφάλισή της από φυσικές καταστροφές, οι οποίες την έπληξαν και άφησαν πίσω θύματα, είναι απόλυτη προτεραιότητα. Η μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που έχει δεχθεί και η ακόμα περαιτέρω ενίσχυση των συνθηκών ασφαλείας είναι αταλάντευτοι στόχοι. Παράλληλη πρόκληση, όμως, αποτελεί και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής και η τόνωση των πλεονεκτημάτων της, από τον αγροδιατροφικό τομέα μέχρι την τουριστική της ανάπτυξη και την εκπαιδευτική της ενίσχυση. Η ∆υτική Αττική είναι μια όμορφη περιοχή, με περήφανους ανθρώπους και πολλές δυνατότητες, που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε, αφενός, κάτι πολύ σημαντικό: αποκατέστησε την αξιοπιστία της κοινωνίας στην πολιτική. Είναι ένας πρωθυπουργός που από την πρώτη ημέρα της θητείας του εφάρμοσε τις ουσιαστικές και συμβολικές πολιτικές πρωτοβουλίες για τις οποίες είχε μιλήσει προεκλογικά στον ελληνικό λαό και άλλαξε την εικόνα της χώρας, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση και ηγεσία.

Η ανθρώπινη έλξη δεν εξαρτάται από ιδιότητες. Γνωρίζοντας, βέβαια, τις απαιτήσεις που έχει η πολιτική δραστηριοποίηση, θεωρώ ότι η συνύπαρξη με γυναίκα πολιτικό θα είχε πολλές δυσκολίες

Αφετέρου, διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται ιδιαίτερα σοβαρές κρίσεις, πρωτοφανών χαρακτηριστικών και χρονικής πυκνότητας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας, η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Εβρο και, γενικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν προκλήσεις αυξημένου κινδύνου και απαιτήσεων. Ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε, με μεθοδικότητα, ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, να διαφυλάξει στο ακέραιο την κοινωνία και τα εθνικά μας συμφέροντα. Θεωρώ ότι αφήνει ένα αποτύπωμα στην πολιτική ιστορία της χώρας, το οποίο συνδυάζει όρους που επανακαθορίζουν τα πολιτικά δεδομένα: Αξιοπιστία θεσμικότητα αποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση, επίσης, έχει προβεί σε ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή σημαντικών νομοθετημάτων, τα οποία, κατόπιν επεξεργασίας από τη Βουλή, ψηφίστηκαν το περασμένο έτος.

Στην προσωπική σας ζωή πώς είστε; Θέλετε να παντρευτείτε και να κάνετε οικογένεια;

Στην προσωπική μου ζωή διανύω περίοδο σταθερότητας και ηρεμίας. Ναι, θα ήθελα να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια.

Θα κάνατε σχέση με μια πολιτικό;

Στις ανθρώπινες σχέσεις και στον έρωτα ποτέ δεν μπορείς να πεις «ποτέ». Η ανθρώπινη έλξη δεν εξαρτάται από ιδιότητες. Γνωρίζοντας, βέβαια, τις απαιτήσεις που έχει η πολιτική δραστηριοποίηση, θεωρώ ότι μια τέτοια συνύπαρξη θα είχε πολλές δυσκολίες. Οφείλω, βέβαια, να ομολογήσω ότι θαυμάζω τις γυναίκες που ασχολούνται με την πολιτική, γιατί συνδυάζουν πολλούς και δύσκολους ρόλους.

Το 2001 ήσασταν πανελληνιονίκης στην αντισφαίριση. Συνεχίζετε; Τι σας δίνει αυτή η ασχολία στην προσωπική σας ζωή;

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό άφησε στη ζωή μου ανεξίτηλο αποτύπωμα. Η αντισφαίριση είναι η μεγάλη μου αθλητική αγάπη. Ο αθλητισμός με έμαθε πολλά και οι εμπειρίες που απέκτησα με συντροφεύουν διαρκώς. Ο συνεχής αγώνας, η χαρά της νίκης, η απογοήτευση της ήττας και η διαχείρισή της αποτελούν διαρκή σημεία αναφοράς. Συνεχίζω να παίζω, αλλά, δυστυχώς, το βεβαρημένο μου πρόγραμμα δεν αποτελεί σύμμαχο. Προσπαθώ, παρ’ όλα αυτά, να το εντάσσω στην καθημερινότητά μου, στο μέτρο του δυνατού.

Σε ηλικία 24 ετών χάσατε τον πατέρα σας. Πώς το βιώσατε;

Η αιφνίδια απώλεια του πατέρα μου ήταν πράγματι μια πολύ δύσκολη στιγμή στη ζωή μου. Τον έχασα εντελώς ξαφνικά, λίγες ημέρες αφότου ολοκλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία. Το τηλεφώνημα της μητέρας μου, η οποία με ενημέρωσε για το τραγικό γεγονός, υπήρξε για μένα ένα σοκ, που με καταδίωκε για μεγάλο διάστημα.

Έζησα καλά παιδικά χρόνια. Για μένα η φιλία είναι ιερό σημείο αναφοράς και βαλβίδα αποσυμπίεσης στις δυσκολίες

Οι δυσκολίες, όμως, στη ζωή του κάθε ανθρώπου τον χαλυβδώνουν και του απελευθερώνουν δυνάμεις ψυχής που δεν φανταζόταν ότι υπάρχουν. Η δυσκολία αυτή με έδεσε ακόμη περισσότερο με τη μητέρα μου, στην οποία έχω μεγάλη αδυναμία. Το να τιμήσω τη μνήμη του πατέρα μου στην πορεία της ζωής μου αποτελεί για εμένα μια διαρκή και παράλληλη κινητροδότηση.

Αν και δεν προέρχεστε από κάποιο πολιτι κό τζάκι, τελικά τα καταφέρατε. Μπορείτε να στείλετε το μήνυμά σας;

Η ενασχόληση με την πολιτική αποτελούσε για πολλά χρόνια, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, θέμα «ταμπού» και πολλοί νέοι άνθρωποι απεχθάνονταν κάθε τι που είχε σχέση με τον δημόσιο βίο. Αυτή η κατάσταση δυσπιστίας δεν εξέπεμπε «υγεία» και θεώρησα ότι χρέος όλων των νέων ανθρώπων που θέλουμε να βοηθήσουμε στο να φτιάξουμε μια καλύτερη χώρα είναι να προσπαθήσουμε. Και πράγματι είναι ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα, δίχως να προέρχεσαι από πολιτική οικογένεια, να κάνεις αυτό το βήμα. Εχοντας παλέψει πολύ στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό μου βίο ως δικηγόρος, θεώρησα ότι οφείλω να προσπαθήσω. Και ο κόσμος με την ψήφο του μου έκανε την ύψιστη τιμή. Στο σημείο, όμως, αυτό, οφείλω να προσθέσω κάτι ουσιώδες: Η εκλογή νέων ανθρώπων δεν θα είχε γίνει πράξη αν δεν υπήρχε η γνήσια και έμπρακτη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη ημέρα που εξελέγη πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε εμπράκτως ως στόχο την ανανέωση του κόμματος. Αυτή η ανανέωση εκφράστηκε και σε επίπεδο Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Εκανε πράξη, δηλαδή, ένα δύσκολο εγχείρημα, δίνοντας χώρο και ευκαιρίες. Το μήνυμα που θέλω, λοιπόν, να στείλω στους νέους ανθρώπους είναι «να είστε πρώτιστα ενεργοί πολίτες και οι ευκαιρίες θα υπάρξουν!».

Πώς ήσασταν στα παιδικά σας χρόνια; Κάνατε κοπάνες και σκονάκια;

Εζησα καλά παιδικά χρόνια. Με αγάπη από την οικογένειά μου και την απόκτηση φίλων που διατήρησα μέχρι και σήμερα. Για μένα η φιλία είναι ιερό σημείο αναφοράς και βαλβίδα αποσυμπίεσης στις δυσκολίες. Πηγαίνοντας σε όλες τις βαθμίδες σε δημόσιο σχολείο, μπορώ να πω ότι ήμουν ένας κλασικός έφηβος. Σκονάκι δεν έχω κάνει ποτέ. Για την κοπάνα δεν μπορώ να είμαι απολύτως βέβαιος (γέλια).

Είστε διδάκτωρ στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ποια είναι η εμπειρία σας από τη νέα γενιά και ποιο μήνυμα θέλετε να της στείλετε;

Είμαστε τυχεροί που έχουμε μια εξαιρετικά καταρτισμένη νέα γενιά. Με υψηλά επιστημονικά εφόδια και προσόντα. Εχοντας φοιτήσει στη Νομική Σχολή Αθηνών και έχοντας λάβει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (Ελλάδα και Γαλλία) και διδακτορικό τίτλο, επίσης από τη Νομική Σχολή Αθηνών, είμαι απολύτως βέβαιος για το εξής: Tο ελληνικό πανεπιστήμιο σε ακαδημαϊκό επίπεδο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Αδικούμε, όμως, συχνά τους εαυτούς μας όταν το εγκλωβίζουμε σε μια εσωστρέφεια, που δεν απελευθερώνει τις πραγματικές του δυνατότητες. Η κυβέρνηση έχει προβεί μέχρι τώρα σε ουσιώδεις παρεμβάσεις, που θα δώσουν αέρα ελευθερίας και εξωστρέφειας στα ελληνικά πανεπιστήμια και θα τονώσουν τον ρόλο τους και την ανταγωνιστικότητά τους. Ετσι θα πιάσουν τόπο οι θυσίες εκατομμυρίων ελληνικών οικογενειών, που διαχρονικά επενδύουν στη μόρφωση των παιδιών τους.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ