Εύσημα σε Βορίδη για την πρόταση κατάργησης των κλουβιών για τις όρνιθες

Share:
Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για την πρόσφατη δήλωσή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας σχετικά με τον τερματισμό της χρήσης κλουβιών για τις όρνιθες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε η διεθνής φιλοζωική οργάνωση Compassion in World Farming (CIWF – EU).

Ο Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο των προτάσεων που υποβάλλει κατά καιρούς η χώρα μας υπέρ της ευζωίας των ζώων, ζήτησε από την ΕΕ να προχωρήσει στην κατάργηση των κλουβιών στα οποία παραμένουν οι κότες κατά τη διάρκεια της ωοπαραγωγής, προκειμένου να υιοθετηθούν τα υψηλότερα πρότυπα ευζωίας των ζώων.

Πρότεινε μάλιστα η μετάβαση αυτή να υλοποιηθεί με την τήρηση τριών προϋποθέσεων στις οποίες περιλαμβάνεται η θέσπιση ενιαίας νομοθεσίας για όλα τα κράτη – μέλη, η μελέτη των επιπτώσεων μίας τέτοιας μετάβασης στη βιομηχανία με τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής της καθώς και η συγκεκριμένη απαίτηση να αφορά και τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του υπουργού έχει ήδη ενημερωθεί και η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει ήδη ψηφίσει νόμο σχετικά με την απαγόρευση χρήσης κλουβιών ο οποίος πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2025 και έπειτα, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη βιομηχανία να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις, ενώ Αυστρία και Λουξεμβούργο έχουν ήδη θέσει σε ισχύ παρόμοιες απαγορεύσεις. Επιπλέον και η Τσεχία ψήφισε πριν από λίγες ημέρες τον σχετικό νόμο και υποστηρίζει επίσημα τη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η διευθύντρια του ευρωπαϊκού παραρτήματος της φιλοζωικής οργάνωσης CIWF, Όλγα Κήκου «η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Βορίδη επαναπροσδιορίζει τη θέση της χώρας μας αναφορικά με την ευζωία των ζώων, προσδίδοντας στην Ελλάδα ηγετικό ρόλο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα το νομοσχέδιο Βορίδη με το οποίο απαγορεύτηκε η σφαγή των ιπποειδών στη χώρα μας είχε τύχει θερμής υποδοχής από μερίδα του ιταλικού τύπου και φιλοζωικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας.

Previous Article

Εξηγήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις Καλίν για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Next Article

Σκυλακάκης: Ο κ. Τσακάλωτος να μέμφεται τον αρχηγό του και την «Βαρουφακική» του περίοδο

Σχετικά Άρθρα