Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1: Αντιμέτωποι με κατηγορίες για κατασκοπεία τα 33 μέλη ΜΚΟ που διακινούσαν μετανάστες στη Λέσβο

Ιδιαίτερης σημασίας και από πλευράς εθνικής ασφάλειας χαρακτήρισε τη σύλληψη 33 μελών ΜΚΟ που διακινούσαν μετανάστες στη Λέσβο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως μεταξύ των κατηγοριών είναι και η κατασκοπία ενώ στην επιχείρηση – όπως ανέφερε συμμετείχαν και η εθνική υπηρεσία πληροφοριών και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Ανέφερε πως παράλληλα είναι σε εξέλιξη έρευνες από την αρχή διαφάνειας σε συνεργασία και την οικονομική αστυνομία για τα οικονομικά των ΜΚΟ.

Για την κατασκοπία είπε πως από τον εθνικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης δεν προβλέπεται η εμπλοκή ΜΚΟ και άλλων. Κατά συνέπεια – όπως
ανέφερε- «δεν είχαν δικαίωμα να ασχολούνται με τέτοιες δραστηριότητες σε μια κρίσιμη περίοδο και με αναπτυγμένο τον στολο του ελληνικού ναυτικού».

Ακόμη ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές διαδικασίες» και έστειλε μήνυμα στους συντονιστές ΜΚΟ αλλά και δίκτυα ξένων υπηρεσιών ότι «τα ελληνικά σύνορα θωρακίζονται σε εγχειρήματα καστασκοπίας και επιβουλών της εθνικής ασφάλειας μέσω της εργαλιοποιήσης του μεταναστευτικού».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τη δικογραφία για τις ΜΚΟ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση με ιδιαίτερη σημασία και από πλευράς εθνικής ασφάλειας. Η κυβέρνηση συνεπής προς τις εξαγγελίες της ότι θα βάλει τάξη και στο θέμα των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται γύρω από τα θέματα των παράτυπων μεταναστών αρχίσαμε προς αυτή την κατεύθυνση να έχουμε μια ολοκληρωμένη έρευνα. Είναι μια μεγάλη επιχείρηση έχουμε συνεργαστεί με την ΕΥΠ, η συνεργασία είναι άριστη με την ΕΥΠ και αυτό έχει εξαιρετική σημασία γιατί έχει πάρα πολλά χρόνια να υπάρξει μια τέτοια εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ. Εκτός από την ΕΥΠ έχει ενεργό συμμετοχή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει η Διεύθυνση Αλλοδαπών, και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ασφαλώς η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης και οι υπηρεσίες του Λιμεναρχείου».

«Είναι μια ευρείας έκτασης επιχείρηση έχουμε 33 μέλη ΜΚΟ τα οποία εμπλέκονται άμεσα. Μιλάμε για οργανωτές όλης αυτής της ιστορίας, υπήρχε άμεση συνεργασία με φορείς στην Τουρκία και από την ώρα που ξεκινούσαν από εκεί οργανωμένα και συντονισμένα ομάδες λαθροδιακινητών με παράτυπους μετανάστες να προωθούνται προς τα ελληνικά παράλια υπήρχε αυτός ο συντονισμός, υπήρχε η επικοινωνία καθ’ όλο το χρόνο του πλου των σκαφών με τα οποία έρχονταν οι λαθροδιακινούμενοι», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα κατασκοπίας, ο υφυπουργός Προστασίας ανέφερε: «Σαφέστατα υπάρχει και θα υπάρξουν και κατηγορίες. Μεταξύ των άλλων κατηγοριών που θα απευθυνθούν και απευθύνονται στα άτομα τα οποία εμπλέκονται είναι και η κατασκοπία διότι και από τον εθνικό σχεδιασμό στην έρευνα και διάσωση δεν προβλέπεται η εμπλοκή ΜΚΟ ή άλλων τέτοιων οργανώσεων. Κατά συνέπεια και οτιδήποτε άλλο και να θέλουν να προφασιστούν δεν είχαν κανένα νόμιμο δικαίωμα να ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες και πολύ περισσότερο με μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και ένταση των σχέσεων Ελλάδος –Τουρκίας και με ανεπτυγμένο το στόλο του πολεμικού μας Ναυτικού και του Λιμενικού και όντας σε μια 24ώρη επιχειρησιακή δραστηριοποίηση να μεταδίδουν τέτοιες πληροφορίες. Αυτά είναι πλήρως τεκμηριωμένα, έχουμε τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες δικονομικές διαδικασίες και σε κάθε περίπτωση θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι θα πρέπει να καταλάβουν όλοι, οι συντονιστές ΜΚΟ αλλά και δίκτυα ξένων υπηρεσιών, ότι τα ελληνικά σύνορα θωρακίζονται και σε εγχειρήματα κατασκοπίας και επιβουλών της εθνικής μας ασφάλειας μέσω της εργαλειοποιήσης μεταναστών».

Ερωτηθείς αν εμπλέκονται και ξένες υπηρεσίες, απάντησε: «Είναι σε εξέλιξη η έρευνα, αντιλαμβάνεστε ότι επ’ αυτού δεν μπορούμε να ανοίξουμε άλλο και να δημοσιοποιήσουμε ορισμένα θέματα. Το μήνυμα μου ήταν σαφές και το ότι υπάρχει από την πρώτη στιγμή η έρευνα και η συνεργασία στην όλη υπόθεση της ΕΥΠ, της Αντιτρομοκρατικής και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας, των κορυφαίων υπηρεσιών για την εθνική μας και κρατική ασφάλεια, δείχνει και τη σοβαρότητα της υπόθεσης».

Στην ερώτηση αν έχουν εντοπιστεί οι πηγές χρηματοδότησης των συγκεκριμένων ΜΚΟ και αν έχουν ενταχθεί στο μητρώο των ΜΚΟ, απάντησε: «Εδώ και πάρα πολυ καιρό είναι σε εξέλιξη επίσης έρευνες από την Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, σε βάθος έρευνες, αρκετών ΜΚΟ για τις οποίες επιβάλλεται να γίνει ένας έλεγχος και στο πλαίσιο του μητρώου που από πλευράς υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ανοίξει για να υπάρξει καταγραφή των οργανώσεων αυτών αλλά παράλληλα το μήνυμα είναι σαφές και λειτουργούμε σε αυτό που προεκλογικά ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι η ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή των νησιών του Αιγαίου θα σταματήσει».

Ερωτηθείς αν συσχετίζεται η υπόθεση αυτή με την περίπτωση του Έβρου, ο κ. Οικονόμου επισήμανε: «Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει άμεση σχέση με την υπόθεση του Έβρου αλλά έχουμε παντού σε εξέλιξη έρευνες. Ο Έβρος και τα νησιά θωρακίζονται συνέχεια, κάθε μέρα γίνονται ισχυρότερα και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε αυτή τη νέα μορφή υβριδικού πολέμου και της εργαλειοποίησης των μεταναστών που επιχειρείται από διάφορους κύκλους και από τη γείτονα χώρα να λειτουργεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ