Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Πομπέο: Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι στο απόγειό τους – Μητσοτάκης: Στη Σούδα συναντώνται τα συμφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ

Κοινές δηλώσεις πραγματοποίησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, από την 115 Πτέρυγα Μάχης των Χανίων, στο περιθώριο της επίσκεψης του δεύτερου στη χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες ξεναγήθηκαν νωρίτερα στη στρατιωτική βάση της Σούδας. Εκεί ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης.

Στις κοινές δηλώσεις πρωθυπουργός υπογράμμισε τις στενές και παραγωγικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ.

Βάση ελλιμενισμού του «USS Hershel «Woody» Williams»

«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας δεν υπήρξαν ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός, «σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα», όπως είπε, ενώ προανήγγειλε πως η Σούδα θα γίνει έδρα μόνιμου ελλιμενισμού ενός από τα μεγαλύτερα αμερικανικά πλοία, επιβεβαιώνοντας το parapolitika.gr που είχε πρώτο μεταδώσει την πληροφορία. 

«Χαίρομαι που ο φίλος υπουργός θα φιλοξενηθεί στον τόπο μου, γιατί στο νησί αυτό δεν χτυπά μόνο η καρδιά της Ελλάδας αλλά και η καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, χτυπά και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Σούδα αναδεικνύεται ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. «Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας, μαζί με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης».

Στο έδαφός της απλώνονται οι συμμαχικές μας δυνάμεις και οι επικοινωνίες μας, στα νερά της γίνονται κοινές ασκήσεις. Στον ουρανό της Σούδας και της Κρήτης θα πετούν πάντα τα αεροσκάφη μας, ελληνικά και αμερικανικά, εγγυητές της στεθερότητας, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασία Ελλάδας -ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιονηχανίας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε Viper αλλά και με επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Διευρύνεται και σε άλλα πεδία και περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη που εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου ενώ δρομολογείται και η ιδιωτικοποίση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας, όπως είπε.

«Υπογράφηκε επίσης μια σημαντική νέα διμερή συμφωνία για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο πεδίο της καινοτομίας. Είναι και αυτό μια απόδειξη του ηγετικού ρόλου που η Ελλάδα παίζει στα βαλκάνια, στα οποία επιστρέφει δυναμικά μετά από μια σχεδόν δεκαετή απουσία» είπε συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. «Η χερσόνησός μας είναι ένα γεωγραφικό σημείο που συγκεντρώνει πολλά κοινά ενδιαφέροντα Ελλάδας και ΗΠΑ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί και θα αποτελεί πάντα το δυναμικό τους ορμητήριο» συμπλήρωσε.

Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε, περιοχή που δοκιμάστηκε από την προκλητικότητα της Τουρκίας, με ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου, με αχρείαστη ακραία ρητορική και τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν την ειλικρίνεια, ενέργειες αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου.

Όχι σε μονομερείς ενέργειες

Παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις, με τέσσερις λέξεις «όχι σε μονομερείς ενέργειες», συνόψισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως η ελληνική απάντηση είναι η υπεράπσιση των εθνικών μας δικαίων.

«Εάν έπρεπε να τη συνοψίσω σε τέσσερις λέξεις είναι όχι σε μονομερείς ενέργειες. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων. Μία απάντηση, όμως, που συνοδεύεται πάντα από πρωτοβουλίες καλής γειτονίας, όπως οι πρόσφατες συμφωνίες που υπογράψαμε για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο…Πρόκειται για μία πολιτική που χαιρετίζουν όλοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εξετάσει τις σχέσεις μας με την Τουρκία στο προσεχές συμβούλιο κορυφής που θα ξεκινήσει σε δύο ημέρες, αλλά και ο αραβικός κόσμος. Θα έλεγα όλη η διεθνής κοινότητα. Γιατί σε μία στιγμή που πάλι εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα απειλών και αντιπαλότητα. Αποτελεί, άλλωστε, θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αποτελεί όμως και μία περιοχή-κλειδί για την παγκόσμια σταθερότητα.

Με χαρά διαπίστωσα ότι ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας. Κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, τελικά, δε συμφέρει κανέναν”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να μένει και σταθερή πυξίδα για όλους.

Απευθυνόμενος κλείνοντας σε πιο προσωπικό τόνο προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Φίλε Μάικ, η επίσκεψή σου εδώ σφυρηλάτησε έναν ακόμα κρίκο στους ισχυρούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ, δρομολογώντας νέες προπτικές για πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο χωρών. Κι εσύ αντλείς από την Κρήτη νέα δύναμη για να υπηρετήσεις τα μεγάλα ιδανικά που έκαναν μεγάλη και τη δική σου χώρα, την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη.

Σε λίγο γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, που εμπνεύστηκε από την αμερικανικη. Ευκαιρία, κατέληξε ο πρωθυπουργός, να κάνουμε απολογισμό όσων έγιναν και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί.

Πομπέο: Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα – Επεκτείνουμε την παρουσία μας

Παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην φιλοξενία του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκφράζοντας την ελπίδα «να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε σύντομα τη φιλοξενία».

«Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός με φιλοξένησε στο σπίτι του και περάσαμε όμορφα. Ευχαριστώ κι εσένα και την Μαρέβα που ήσασταν τόσο καλοί οικοδεσπότες. Οι σχέσεις των δυο χωρών είναι στο απόγειό τους». «Είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Έχουμε μια πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση και σας βλέπουμε σαν έναν πυλώνα σταθερότητας και έχουμε πολύ στενούς δεσμούς, είπε ακόμα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, δείχνοντας και προς την κατεύθυνση νέων αμερικανικών επενδύσεων από εταιρείες-κολοσσούς.

«Πιστεύουμε στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στηρίζουμε όλες τις ενέργειες για την ευημερία της περιοχής…Είστε ένα φως στην περιοχή και καλός φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε.

Το Herschel Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στο ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη» πρόσθεσε ο Μάικ Πομπέο.

Ο κ. Πομπέο είπε ακόμη ότι συζήτησαν με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και «δουλεύουμε για να προωθήσουμε τα πράγματα που συζητήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που έγινε πέρυσι».

Τι είπε για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ «όπως μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος», πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ «σχετικά με την πρόοδο που γίνεται στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτές οι συζητήσεις μπορούν να συνεχιστούν με σοβαρό τρόπο».

Ο κ. Πομπέο έκλεισε τις δηλώσεις του κάνοντας αναφορά στην επέτειο των 200 ετών από τη έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό άλλη μια φορά για τη φιλοξενία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ