Κουμουτσάκος στα Παραπολιτικά 90,1: Δύο οι επιλογές της ΕΕ στο μεταναστευτικό – Είτε θα τσιμεντώσει την ενότητα της Ευρώπης είτε θα την φθείρει

Share:

«Το μεταναστευτικό δοκιμάζει τις αντοχές της ΕΕ και σημεία του κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα χρειάζονται διορθώσεις» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε πως «το κείμενο αποτελεί μια βάση σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης καθώς αγγίζει θέματα ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής ακόμα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας».

Ακόμη ανέφερε ότι «η ΕΕ έχει δύο επιλογές στο μεταναστευτικό, είτε να τσιμεντώσει την ενότητα της Ευρώπης είτε να την φθείρει».

Παράλληλα τόνισε πως «η Ελλάδα ξέρει να προστατεύει τα σύνορα της» ενώ ζήτησε να υπάρξει στην ΕΕ «κατανομή του βάρους του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

Τέλος, χαρακτήρισε ικανοποιητικό το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ λέγοντας ότι «ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις της Ελλάδας καθώς αν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες θα επιβληθούν κυρώσεις».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κουμουτσάκου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το προσχέδιο των απόψεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη νέα πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «Η πρόταση της επιτροπής που δόθηκε πριν από μερικές ημέρες είναι μια προσπάθεια να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις στο μεταναστευτικό και στο άσυλο γιατί μέσα στην Ευρώπη υπάρχουνε διαφορετικές απόψεις. Το μεταναστευτικό, επειδή εγγίζει θέματα εθνικής ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνικής συνοχής, πολιτιστικών αναφορών έχει αποδειχτεί ένα θέμα το οποίο δοκιμάζει την ενότητα της ΕΕ. Η ευρωπαϊκή επιτροπή προσπάθησε να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις. Ποιες είναι αυτές; Των χωρών πρώτης γραμμής που δεχόμαστε το ωστικό κύμα της μετανάστευσης και εκείνων των χωρών προορισμού που είναι επιφυλακτικές στην αλληλεγγύη. Έκανε, η Ευρωπαϊκή επιτροπή, μια προσπάθεια, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια αυτή αλλά ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι το κείμενό της το θεωρούμε μόνο ως μια βάση σκληρής διαπραγμάτευσης και επίμονης διαπραγμάτευσης διότι υπάρχουν σημεία τα οποία είτε χρειάζονται αποσαφηνίσεις είτε χρειάζονται σοβαρές διορθώσεις».

«Κάνει προσπάθεια η Επιτροπή να βρει μια ισορροπία μεταξύ διαφορετικών απόψεων. Αυτή η ισορροπία για εμάς θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να είναι αποδεκτή και αντίστοιχη με τα συμφέροντά μας. Έχουμε διαμορφώσει μια πολύ συμπαγή συμμαχία των χωρών πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν πρώτα εκείνα την μεταναστευτική πίεση. Αυτά είναι η Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα και η Κύπρος. Σήμερα θα δω τον ομόλογό που της Βουλγαρίας ακριβώς για αυτό το λόγο, θέλουμε να διευρύνουμε αυτή την ομάδα πρώτης γραμμής και το μήνυμά μας είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνήσουν οι χώρες πρώτης γραμμής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ελλειμματική αλληλεγγύη των χωρών έναντι των χωρών που δέχονται τη μεγάλη πίεση είναι αιτία να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ενότητα της ΕΕ. Το μεταναστευτικό από τη φύση του επειδή αγγίζει και θέματα ασφάλειας και θέματα κοινωνικής συνοχής και θέματα οικονομίας και θέματα πολιτιστικής φυσιογνωμίας και θέματα δημοκρατίας ακόμα είναι ένα θέμα το οποίο είτε θα τσιμεντώσει την ενότητα της Ευρώπης είτε θα τη φθείρει. Η ενότητα της Ευρώπης δεν μπορεί παρά να οικοδομηθεί πάνω σε δύο βασικές αρχές, της ευθύνης και της υπευθυνότητας, που εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ότι μας αναλογεί, αλλά και της αλληλεγγύης. Αλληλεγγύη όχι μόνο χρήματα και καλά λόγια αλλά μια πραγματική αλληλεγγύη κατανομής του βάρους με τρόπο δίκαιο», σημείωσε επιπρόσθετα.

«Η Ελλάδα για τους μετανάστες και πρόσφυγες είναι μια χώρα transit και όχι χώρα προορισμού. Δεν μπορεί εμείς να μετατραπούμε σε χώρα εγκλωβισμού. Εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, ξέρουμε να προστατεύουμε τα δικά μας σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα αλλά δεν θα γίνουμε ένας χώρος που όλα θα κρίνονται στα σύνορα, πρέπει να υπάρχει και μια αλληλεγγύη κατανομής του βάρους. Αυτή είναι η κατευθυντήρια γραμμή και των πέντε χωρών πρώτης υποδοχής και ελπίζω σύντομα να βρει και άλλους αποδέκτες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφορικά με το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε: «Το κείμενο, που προέκυψε μετά από δύσκολη διαπραγμάτευση, είναι ένα κείμενο που τελικά ανταποκρίνεται σε αυτό το οποίο η Ελλάδα επεδίωκε. Είναι ένα ικανοποιητικό κείμενο το οποίο λεει προχωράμε σε ένα διάλογο αλλά αν η Τουρκία με ευθύνης της δημιουργήσει πρόβλημα σε αυτό το διάλογο με παρανομίες και προκλήσεις υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη των ήδη συμφωνημένων μέτρων που θα της επιβληθούνε. Επομένως το τελικό κείμενο είναι ένα ικανοποιητικό κείμενο. … Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη, και δεν μπορεί άλλο να το τραβάει, να κάνει μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση για το πώς θα καθορίσει τις σχέσεις της, μια κοινότητα δημοκρατικών και ειρηνικών χωρών με ένα τρίτο κράτος αυταρχικής διακυβέρνησης και επιθετικής συμπεριφοράς. Αυτή η σχέση πρέπει να αποκτήσει ρεαλιστικό περιεχόμενο και σύμφωνο βέβαια με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Δεν το κάνει ακόμα η Ευρώπη από μια φοβικότητα και αυτή η φοβικότητα εισπράττεται ως αδυναμία από την Άγκυρα. Για αυτό αν η Ευρώπη θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της πρέπει να μιλήσει ειλικρινά και τίμια για το ποια σχέση θέλει με την Τουρκία από εδώ και πέρα».

 

Previous Article

Γκελεστάθη στα Παραπολιτικά 90,1: Το πρόβλημα με τις εκκενώσεις κατειλημμένων κτιρίων μειώθηκε από τότε που ανέλαβε η ΝΔ

Next Article

Λίνου στα Παραπολιτικά 90,1: Χρειαζόμαστε αυστηρότερα μέτρα σε οίκους ευγηρίας, φυλακές και καταυλισμούς

Σχετικά Άρθρα