Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τιμά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου

Τους πεσόντες στην κοσμοϊστορική “Ναυμαχία της Ναυπάκτου” (Battaglia di Lepanto – 07.10.1571) και της συμμετοχής των Επτανησίων σ’ αυτήν θα τιμήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 στην Κέρκυρα.

• 10.00πμ Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου (Γερόντων).
• 12.00μ Τρισάγιο στο προσωρινό Μνημείο των Πεσόντων στο Καθολικό Κοιμητήριο.

Η κοσμοϊστορική Ναυμαχία του Lepando διεξήχθη στο Ιόνιο κοντά στις Εχινάδες νήσους (Κεφαλονιά – Ιθάκη) και έφερε αντιμέτωπους τον ενωμένο στόλο των Χριστιανικών Κρατών (Ισπανίας, Βενετίας, Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa -Ιερή Ένωση) και τον Οθωμανικό στόλο, ο οποίος ελιμενίζονταν στην Ναυπακτο.

Η ένωση των κρατιδίων της Δύσης και η αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις αξίες, τον πολιτισμό και τα συμφέροντά τους στην Μεσόγειο κατέληξε στην συντριβή του Οθωμανικού στόλου.

Στην Ναυμαχία συμμετείχαν τα Επτάνησα με 8 γαλέρες, αρκετά μικρότερα σκάφη και πολλούς άνδρες καθώς και κάποιες δυνάμεις από την Κρήτη, αφού η υπόλοιπη Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στους Τούρκους.

Οι Κερκυραίοι είχαν διαθέσει τέσσερις γαλέρες με κυβερνήτες τον Χριστόφορο Κοντικάλη, τον Πέτρο Μπούα, τον Γεώργιο Κοκκίνη και τον Στυλιανό Χαλικιόπουλο. Τα Κερκυραϊκά πλοία έφεραν την εικόνα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου τόνισε την σημασία αυτού του ιστορικού γεγονότος για την Επτάνησο και την Ευρώπη, το οποίο αναδεικνύει και την συμμετοχή των Επτανησίων στις μεγάλες ιστορικές στιγμές.

“Η Περιφέρεια τιμά την ιστορία μας, την μνήμη των Επτανησίων ηρώων και με άλλες πρωτοβουλίες θα αναδείξει τον ρόλο μας και την γεωστρατηγική μας σημασία ιστορικά”, δήλωσε η Περιφερειάρχης

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ