Δημήτρης Μπιάγκης: Ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τα ιστορικά μας κεκτημένα

Share:

Σαν σήμερα, πριν από 449 χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου του 1571, ο ενωμένος Χριστιανικός στόλος υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση) κατατρόπωσε τον κραταιό στόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ξακουστή Ναυμαχία του Λεπάντο. Η ναυμαχία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία, λόγω της σπουδαιότητάς της, αλλά και της τακτικής που ακολουθήθηκε σ’ αυτήν, ενώ ήταν η τελευταία που χρησιμοποιήθηκαν κωπήλατα σκάφη.
Η Κέρκυρα, όπως και όλα τα Επτάνησα συμμετείχαν ενεργά στη ναυμαχία. Οι Κερκυραίοι επάνδρωσαν συνολικά πέντε (5) γαλέρες, γεγονός που καταδεικνύει την προσφορά και αυταπάρνηση των κατοίκων του νησιού απέναντι στην απειλή των Οθωμανών. Πέραν τούτου, η Κέρκυρα αποτέλεσε το στρατηγικό σημείο όπου συναντήθηκαν οι στόλοι των χριστιανικών δυνάμεων, συμβολίζοντας την ένωση της Ευρώπης ενάντια στην απειλή των Οθωμανών. Από την Κέρκυρα ξεκίνησαν οι γαλέρες για τη μεγάλη μάχη, και στην Κέρκυρα επέστρεψαν θριαμβευτικά για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη και να θάψουν μ’ ευλάβεια τους νεκρούς τους. Τα λείψανα των ηρώων αυτών ενταφιάστηκαν στο μοναδικό σωζόμενο μνημείο της εποχής, τον ναό της Ανουντσιάτα, δηλαδή στον Καθολικό ναό τού Ευαγγελισμού, την περίφημη Λοντσιάδα, που οφείλουμε να αναδείξουμε και να αποτελέσει το επίκεντρο των όποιων εορταστικών εκδηλώσεων.
Του χρόνου συμπληρώνονται 450 χρόνια από τη Ναυμαχία του Λεπάντο. Η Κέρκυρα για πολλά χρόνια ακολουθεί ασθμαίνοντας την πρωτοπόρο Ναύπακτο, που επί δεκαετίες καρπώνεται τις δάφνες μιας ναυμαχίας στην οποία δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή. Το νησί μας υποχρεούται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται. Είναι καιρός να δώσουμε στο ιστορικό γεγονός τη βαρύτητα που του αρμόζει. Στο πλαίσιο αυτό καταθέσαμε έγκαιρα στην αρμόδια Επιτροπή που συνέστησε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων δέσμη προτάσεων και πρωτοβουλιών τις οποίες και παραθέτουμε:
I. Ενεργή συμμετοχή της Κέρκυρας στο Διεθνές δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων με θέμα τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και την Πολιτιστική Συνεργασία με την ονομασία: «Από τη Ναυμαχία του Lepanto στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
II. Διεθνής Ιστιοπλοϊκός αγώνας στα χνάρια της διαδρομής των συμμαχικών γαλέρων. Εκκίνηση από τις διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις προς την Κέρκυρα, όπου θα αποτελεί το σημείο συνάντησής τους και στη συνέχεια προς το σημείο της ναυμαχίας.
III. Πρωτοβουλίες αδελφοποίησης δήμων που συμμετείχαν στη ναυμαχία.
IV. Συγκέντρωση έργων τέχνης που αναπαριστούν ήρωες και σκηνές από τη ναυμαχία και δημιουργία κοινής έκθεσης ζωγραφικής σ’ όλες τις πόλεις των συμμετεχόντων.
V. Δημιουργία προτομής Θερβάντες στο νησί της Κέρκυρας, καθώς ο μεγάλος συγγραφέας συμμετείχε στη Ναυμαχία και τραυματίστηκε κατά τη διάρκειά της και ανάρρωσε για κάποιο χρονικό διάστημα στο νησί της Κέρκυρας.
VI. Δημιουργία γλυπτού κερκυραϊκής γαλέρας στο λιμάνι των Γουβιών ως φόρο τιμής στους Κερκυραίους που συμμετείχαν στη ναυμαχία.
VII. Διεθνές Μνημόσυνο στην Ανουντσιάτα με αντιπροσωπείες απ’ όλα τα κράτη.
VIII. Διεθνής Διημερίδα για τη Ναυμαχία με συμμετοχή ιστορικών απ’ όλα τα συμμετέχοντα κράτη.
IX. Κοινές Συναυλίες με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών και των Χορωδιών των εμπλεκομένων πόλεων στις διάφορες πόλεις που συμμετείχαν στη ναυμαχία.

Previous Article

Νέα Κοινοβουλευτικά Καθήκοντα του Στέφανου Γκίκα

Next Article

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Υπεγράφη το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19

Σχετικά Άρθρα