Ερώτηση Αλέκου Αυλωνίτη για την προστασία των καλλιεργειών της Κέρκυρας

Share:

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την προστασία των καλλιεργειών της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων, κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, την οποία συνυπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Ολοκληρωτική ζημιά έχει υποστεί για 5η συνεχή χρονιά, η παραγωγή εσπεριδοειδών όπως, των λεμονιών και των πορτοκαλιών της Κέρκυρας. Την ίδια μοίρα ακολουθούν ο αμπελώνας, η τριανταφυλλιά, η συκιά, η μουριά, η μηλιά κ.λπ. εξαιτίας ασθένειας που προκαλεί το πέρασμα του «μαύρου ακανθωτού αλευρώδους» Aleurocanthus spiniferus (Quintance) (Hemiptera: Aleyrodidae) εντόμου.
Το πρόβλημα λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις, καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η αντιμετώπισή του με φυσικούς εχθρούς ή με κλασσικά εντομοκτόνα θεωρείται μη αποτελεσματική, ενώ η διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις πραγματοποιείται είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού, είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία και οχήματα. Οι καλλιεργητές στην Κέρκυρα, όπως και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ότι μέτρο κι αν έλαβαν σε μεμονωμένο επίπεδο, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποδοτικά με τα μέσα που διαθέτουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Οι καλλιέργειες της Κέρκυρας και των Ιονίων Νήσων στο έλεος της καταστροφής»

Ολοκληρωτική ζημιά έχει υποστεί για 5η συνεχή χρονιά, η παραγωγή εσπεριδοειδών όπως, των λεμονιών και των πορτοκαλιών της Κέρκυρας. Την ίδια μοίρα ακολουθούν ο αμπελώνας, η τριανταφυλλιά, η συκιά, η μουριά, η μηλιά κ.λπ. εξαιτίας ασθένειας που προκαλεί το πέρασμα του «μαύρου ακανθωτού αλευρώδους» Aleurocanthus spiniferus (Quintance) (Hemiptera: Aleyrodidae) εντόμου, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το 2016 στην Κέρκυρα.
Το έντομο αυτό αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/29/EC – Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο με το ΠΔ 365/2002). Σύμφωνα με την Οδηγία 2000/29/EC και το ΠΔ 365/2002 αποτελεί υποχρέωση της χώρας η λήψη επισήμων μέτρων για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της εξάπλωσης επιβλαβών οργανισμών καραντίνας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο μαύρος ακανθωτός αλευρώδης των εσπεριδοειδών.
Το πρόβλημα λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις, καθώς οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η αντιμετώπισή του με φυσικούς εχθρούς ή με κλασσικά εντομοκτόνα θεωρείται μη αποτελεσματική, ενώ η διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις πραγματοποιείται είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού, είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία και οχήματα.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών με βιολογικές μεθόδους, ενώ η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Επειδή, στην Κέρκυρα, όπως και σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ότι μέτρο κι αν έλαβαν σε μεμονωμένο επίπεδο, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποδοτικά με τα μέσα που διαθέτουν το πρόβλημα στη ρίζα του

Επειδή, ο εν λόγω επιβλαβής οργανισμός έχει ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων της χώρας, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από την Επιτροπή της Ε.Ε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Πώς και πότε σκοπεύει να ενισχύσει τους αγρότες της Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και όπου το πρόβλημα αυτό υφίσταται ανά την επικράτεια, στην αντιμετώπιση της ασθένειας των καλλιεργειών τους στα εσπεριδοειδή;
  2. Τι έχει υλοποιηθεί αναφορικά με την εκτέλεση προγραμμάτων ενημέρωσης των καλλιεργητών και την εφαρμογή μέτρων εξάλειψης του μαύρου ακανθωτού αλευρώδους των εσπεριδοειδών, όπως ορίζει η κοινοτική και η ελληνική νομοθεσία;
  3. Υφίσταται σχεδιασμός εκπόνησης μελέτης για την διαχείριση αντίστοιχων συνεπειών για τους καλλιεργητές;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος

Previous Article

Χάρης Θεοχάρης: Πέντε προτάσεις για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό τουριστικό τομέα στην εποχή του COVID-19

Next Article

Ομιλία Στέφανου Γκίκα για τον νέο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και την Ενίσχυση των μικρών νησιωτικών Δήμων

Σχετικά Άρθρα