Μπιάγκης: Γιατί αρνείται ο ΟΑΕΔ να πληρώσει δικαστικούς επιμελητές και δικηγόρους;

Share:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ι. Βρούτση κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, Ιλχάν Αχμέτ, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χαράλαμπος Καστανίδης, Γιώργος Καμίνης, Ευαγγελία Λιακούλη και Δημήτρης Μπιάγκης, με θέμα: «Ο ΟΑΕΔ αρνείται να εξοφλήσει οφειλές σε Δικηγόρους και Δικαστικούς Επιμελητές».

Οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν, αν είναι σε γνώση του Υπουργείου, η επικρατούσα κατάσταση, σε σχέση σε την παύση πληρωμών του ΟΑΕΔ, σε ποιους λόγους οφείλεται και σε ποιο ύψος ανέρχονται οι σχετικές σωρευμένες οφειλές του οργανισμού σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές. Τέλος, ζητούν να μάθουν στο πλαίσιο της αρμοδιότητας ελέγχου και εποπτείας του ΟΑΕΔ, ποιά είναι τα άμεσα μέτρα από πλευράς Υπουργείου για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ο ΟΑΕΔ οφείλει σημαντικά χρηματικά ποσά, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για παρασχεθείσες προς αυτόν υπηρεσίες από συνεργαζόμενους δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αμοιβές που αφορούν δικαστικές διαδικασίες στο πεδίο ευθύνης του ΟΑΕΔ αλλά και των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, που έχουν συγχωνευθεί με αυτόν από το 2012. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες εκπροσώπησης στα Αστικά, Διοικητικά και Ποινικά Δικαστήρια αφορούν σε εκκρεμείς δίκες διαφόρων αντικειμένων, σε όλη τη χώρα, επί εκατοντάδων υποθέσεων, ακόμη και μεγάλου οικονομικού και δημοσίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων δικών για θέματα Κτηματολογίου ή και αιτήσεις επί αιτήσεων δανειοληπτών για υπαγωγή στο «Νόμο Κατσέλη».

Ο ΟΑΕΔ φαίνεται να αδιαφορεί στις εκκλήσεις των ενδιαφερομένων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν εξ ιδίων καταβάλει τον αναλογούντα ΦΠΑ και έχουν φορολογηθεί για το αντίστοιχο εισόδημα. Αυτή η αναιτιολόγητη άρνηση εκπλήρωσης δεδομένων και μη αμφισβητούμενων υποχρεώσεων, δεν δικαιολογείται και δεν αρμόζει σε Δημόσιο Οργανισμό, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για όλους τους εργαζόμενους (συμπεριλαμβανόμενων και των δικηγόρων) που πλήττονται από προκληθείσας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οικονομικής κρίσης.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

“Σύμφωνα με καταγγελίες, ο ΟΑΕΔ οφείλει σημαντικά χρηματικά ποσά, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για παρασχεθείσες προς αυτόν υπηρεσίες από συνεργαζόμενους δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για αμοιβές που αφορούν δικαστικές διαδικασίες στο πεδίο ευθύνης του ΟΑΕΔ αλλά και των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, που έχουν συγχωνευθεί με αυτόν από το 2012.

Οι αντίστοιχες υπηρεσίες εκπροσώπησης στα Αστικά, Διοικητικά και Ποινικά Δικαστήρια αφορούν σε εκκρεμείς δίκες διαφόρων αντικειμένων, σε όλη τη χώρα, επί εκατοντάδων υποθέσεων, ακόμη και μεγάλου οικονομικού και δημοσίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων δικών για θέματα Κτηματολογίου ή και αιτήσεις επί αιτήσεων δανειοληπτών για υπαγωγή στο «Νόμο Κατσέλη».

Επειδή ο ΟΑΕΔ φαίνεται να αδιαφορεί στις εκκλήσεις των ενδιαφερομένων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν εξ ιδίων καταβάλει τον αναλογούντα ΦΠΑ και έχουν φορολογηθεί για το αντίστοιχο εισόδημα,

Επειδή η αναιτιολόγητη άρνηση εκπλήρωσης δεδομένων και μη αμφισβητούμενων υποχρεώσεων, δεν δικαιολογείται και δεν αρμόζει σε Δημόσιο Οργανισμό, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για όλους τους εργαζόμενους (συμπεριλαμβανόμενων και των δικηγόρων) που πλήττονται από προκληθείσας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οικονομικής κρίσης,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Είναι σε γνώση του Υπουργείου σας, της επικρατούσας κατάστασης, σε σχέση σε την παύση πληρωμών του ΟΑΕΔ; Σε ποιους λόγους οφείλεται η κατά τα παραπάνω παύση πληρωμών και σε ποιο ύψος ανέρχονται οι σχετικές σωρευμένες οφειλές του οργανισμού σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές;
Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να προβείτε, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας ελέγχου και εποπτείας του ΟΑΕΔ, για την επίλυση του προβλήματος;”.

Previous Article

Ισμήνη Μώρου: Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν

Next Article

Με τον Σπύρο Γιαννιώτη συναντήθηκε η Δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου

Σχετικά Άρθρα