Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μανώλης Ορφανουδάκης: Στο κενό οι καταγγελίες Γαλιατσάτου

Αναφορικά με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την καταγγελία τριών εργοληπτικών επιχειρήσεων που αφορούν τους όρους διακηρύξεων δημοσίων έργων από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι παντελώς αβάσιμα, οι δε συκοφαντικές προσωπικές βολές στο πρόσωπό μου, παντελώς ανυπόστατες και εκτοξευτηκαν για λόγους παραπλανητικούς, για λόγους εντυπωσιασμού και προσωπικού οφέλους.

Είναι πολιτικά αξιοθρήνητοι, οι αιρετοί άνδρες που τις υιοθετούν και επικίνδυνοι στην άσκηση των καθηκόντων τους, γιατί ουδέποτε ζήτησαν σχετικές πληροφορίες και εξηγήσεις για το θεμα αυτό, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, ούτε από εμένα τον ίδιο.

Σημειωτέον, δε, ότι η επιστολή στην οποία αναφέρονται, φέρεται να υπογράφεται από τρείς εκπροσώπους εργοληπτικών εταιρειών, με τουλάχιστον έναν εξ’αυτών να δηλώνει εγγράφως ότι, ουδέποτε την έχει υπογράψει, ούτε συντάξει και ότι, το περιεχόμενο αυτής αποτελεί προσωπικές απόψεις ενός εκ των υπογραφόντων και ουδόλως δικές του.

Η εναρμόνιση της εσωτερικής έννομης τάξης με τις κοινοτικές οδηγίες άλλαξαν άρδην τον οδικό χάρτη των δημοσίων έργων στην Ελλάδα αποσυνδέοντας πλήρως την εγγραφή και κατάταξη σε τάξεις του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων για την συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς έργων, θεσπίζοντας ταυτόχρονα κριτήρια ποιοτικής επιλογής, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε οικονομικός φορέας που πληροί τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας, όπως αυτά εξειδικεύονται από την Αναθέτουσα Αρχή.

Επισημαίνω λοιπόν στους αιρετούς κάτι που θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν, ότι οι Αναθέτουσες Αρχές δύνανται να απαιτούν το ελάχιστο επίπεδο ικανοτήτων τεχνικών και επαγγελματικών το οποίο πρέπει να καλύπτουν οι υποψήφιοι οικονομικοί φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για διασφάλιση του έργου.

Είναι αυτονόητο ότι ο ορισμός ελάχιστου επιπέδου κριτηρίου τεχνικών ή επαγγελματικών ικανοτήτων ενισχύει την ασφάλεια του δικαίου στις υπό σύναψη συμβάσεις και περιορίζει τους κινδύνους κατά την εκτέλεση της σύμβασης.

Ηλίου φαεινότερο είναι, ότι τα κριτήρια δεν εμποδίζουν την συμμετοχή υγιών επιχειρήσεων αφού και οι δυο διαγωνισμοί δέχτηκαν πληθώρα συμμετοχών χωρίς καμία ένσταση και προσωρινοί μειοδότες αναδείχθηκαν Κερκυραίοι συμπολίτες μας.

Στόχος της παρούσας Περιφερειακής Αρχής είναι η εξάλειψη της παθογένειας που πλήττει τα δημόσια έργα στην Περιφέρειά μας διαχρονικά. Η πολιτική μας βούληση είναι η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των δημοσίων έργων με την ποιότητα και την ασφάλεια που αναλογεί στον φορολογούμενο πολίτη. Αυτόν τον στόχο υπηρετούμε με απόλυτο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και την σωστή αξιοποίηση του, με εφαρμογή κατά γράμμα της νομοθεσίας, των δικαστικών αποφάσεων, όσον αφορά τους όρους των διακηρύξεων, με διαφάνεια και λογοδοσία.

Παραμένουμε πιστοί στην δέσμευση μας να παράξουμε έργο που θα ωφελήσει την ανάπτυξη του τόπου και τους επτανήσιους πολίτες οι οποίοι είναι και οι τελικοί κριτές μας.

Ως Περιφερειακή Αρχή, υποσχεθήκαμε ότι θα γυρίσουμε σελίδα, ότι τα νησιά μας θα πάνε μπροστά και ψηλά. Και αυτό κανουμε πράξη.

Κάποιοι μένουν κολλημένοι, για διαφόρους λόγους, στην εποχή που, “τα έργα αρχίζουν, δεν ξέρουμε πότε και πως θα τελειώσουν και για το πόσο θα διαρκέσουν”.

Εμμανουήλ Γ. Ορφανουδάκης
Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης
Υποδομών και Τεχνικών Έργων

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ