Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επιστολή ΛΑ.ΣΥ προς Κράτσα για το εργατικό ατύχημα στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς

Όπως ενημερωθήκαμε, στις 8/10/20 το ΔΣ της ΕΔΑΚΙ, σε συνεδρίασή του, αποφάσισε τη δικαστική του εκπροσώπηση κατά της αγωγής που έχει ασκήσει η οικογένεια του εργαζόμενου, ο οποίος τον Απρίλη του 2O19 έχασε τη ζωή του άδικα στο ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς και η οποία εκδικάζεται στις 19/10/2020.
Υπενθυμίζουμε ότι επρόκειτο για εργατικό ατύχημα, αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στον ΧΥΤΑ, που στοίχισαν τελικά τη ζωή του εργαζόμενου. Το ελάχιστο που μπορεί να αποδοθεί στην οικογένειά του, είναι η ηθική και υλική συμπαράσταση και όχι η ΕΔΑΚΙ να βρίσκεται σε δικαστική αντιδικία μαζί της.
Απευθυνόμαστε σε σας ως πρόεδρο του διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ και της γενικότερης ευθύνης που απορρέει από αυτήν σας την ιδιότητα. Ζητάμε σε συνεργασία με την ΕΔΑΚΙ, ο θάνατος ενός εργαζόμενου αλλά και η οικογένειά του να αντιμετωπισθούν με τον προσήκοντα σεβασμό και όχι με την αμείλικτη επιχειρηματική πραχτική που προσπαθεί να αποσείσει και δικαστικά όλες τις ευθύνες της ρίχνοντάς τες στον ίδιο τον εργαζόμενο, πραχτική που διέπει όλες τις εταιρείες τέτοιου τύπου, καθώς και να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Ευθύνη όλων των υπευθύνων επίσης είναι, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν άλλα εργατικά ατυχήματα.
Σας παραθέτουμε απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΕΚΚΙ που είχε εκδοθεί εκείνο το διάστημα.

«Σήμερα 17 Απρίλη 2019 πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος από τη Επιθεώρηση Εργασίας (ΚΕΠΕΚ ΠΑΤΡΑΣ) ενώ παρόντες ήταν οι πρόεδρος και γεν. γραμματέας του ΕΚΚΙ. Πραγματικά εξετάζοντας το χώρο οι ελλείψεις αποδεικνύονται εγκληματικές. Αποκαλυπτικές είναι οι μαρτυρίες των εργαζόμενων που μίλησαν στους συνάδελφους.
Η κατάσταση έχει ως εξής
 Ο ιμάντας μεταφοράς των απορριμμάτων έπρεπε να είχε αντικατασταθεί λόγω παλαιότητας. Εδώ και καιρό λειτουργούσε με πατέντες και πολλά λύσε δέσε.
 Ανεπαρκής ο αριθμός του προσωπικού. Μόλις 3 χωρίς τεχνικό ασφαλείας και υπεύθυνο χειριστή και συντηρητή. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι γενικών καθηκόντων. Ο νεκρός συνάδελφος ήταν ο πιο έμπειρος και είχε επιφορτιστεί με καθήκοντα πέραν της ειδικότητάς του. Είναι λοιπόν ολοφάνερο ότι υπήρχε εντατικοποίηση της εργασίας, αφού όλοι κάνουν τα πάντα όχι μόνο στο ΧΥΤΑ άλλα και στα άλλα εργοτάξια που διαχειρίζεται η εταιρεία (αφαλάτωση Αργ/λίου, αποχέτευση Σκάλας).
 Ελλειπή κιγκλιδώματα στο χώρο του φρεατίου που καταλήγει ο ιμάντας. στο οποίο φρεάτιο η αντλία υδάτων δε λειτουργεί με αποτέλεσμα ο χώρος συντήρησης μετά από βροχή να πλημμυρίζει με βρωμόνερα που επιβαρύνουν τις συνθήκες εργασίας. Ακόμη λείπουν και τα μεταλλικά παραπετάσματα που καλύπτουν τα ράουλα που κινούν τον ιμάντα.
 Καταγγέλλουμε ακόμα ότι στο διάστημα που είμαστε εκεί σε κάποια στιγμή το μηχάνημα ξεκίνησε μόνο του να δουλεύει κάτι που αν συνέβαινε σε ώρα καθαρισμού του ιμάντα ή επισκευής του θα είχαμε και άλλο θύμα.

Ζητάμε:
 Άμεση και πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του νέου αυτού εργοδοτικού εγκλήματος.
 Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την οικογένεια του αδικοχαμένου συνάδελφου.
 Ασφαλείς συνθήκες εργασίας και υγιεινής για όλους τους εργαζόμενους του χώρου.
 Να μην ξαναλειτουργήσει ο ΧΥΤΑ μέχρι να αντικατασταθεί ο ιμάντας μεταφοράς των απορριμμάτων, αν δε γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στα μηχανήματα, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αν δεν προσληφθεί επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.»

Ευχαριστούμε και περιμένουμε την απάντησή σας.

Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων νήσων
14/10/

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ