Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόγραμμα στήριξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμα της Π.Ι.Ν αξιοποίησης των ταμειακών αποθεμάτων του κοινοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, με ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του Covid – 19.
Με τη σειρά μας, τονίζουμε τα παρακάτω σημεία της προκήρυξης, και καλούμε την Π.Ι.Ν να επανεξετάσει τα εξής:

  1. Συνολικό ύψος επιδότησης για τα Ιόνια Νησιά: € 14.000.000. Αναλογικά με τα πληθυσμιακά μεγέθη των νησιών μας, στην Κέρκυρα δύναται να αναλογούν περί τα € 7.000.000. Καλούμε τις αρχές να επαναξιολογήσουν το σύνολο του κονδυλίου, καθώς οι επιχειρήσεις που δυνητικά έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν είναι αρκετές χιλιάδες.
  2. Όσον αφορά το νησί της Κέρκυρας, οι δυνητικοί δικαιούχοι τείνουν τις 9000-10000 επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του ανακοινωθέντος κονδυλίου εγείρει το ερώτημα, πόσες από τις παραπάνω θα καταφέρουν να χρηματοδοτηθούν. Προφανώς και δεν θα ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες επιχειρήσεις. Οι εκτιμήσεις δε των ειδικών κάνουν λόγο για υψηλές προσδοκίες των επιχειρηματιών χωρίς εμφανές αντίκρισμα.
    Καλούμε τις αρχές να επαναπροσδιορίσουν και την λήξη προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και να δοθεί παράταση σε αυτήν, καθώς διαφαίνεται ότι εξαιτίας της υψηλής προσδοκίας του εμπορικού κόσμου αλλά και των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων που δημιουργούνται στην έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών για την κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν θα επαρκεί η προθεσμία της 31ης/10/2020
  3. Αίσθηση προκαλεί ο όρος για τη συμμετοχή στη δράση, η επιχείρηση να έχει κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 01/01/2019 – αποκλείοντας έτσι εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις που έδρασαν, επένδυσαν και εργάστηκαν κατά την προηγούμενη χρονιά, ενώ βρεθήκανε το τρέχον έτος στον κυκλώνα των επιπτώσεων της πανδημίας.
    Μοιραία συγκρίνουμε τη Δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το μοναδικό κοστολογημένο και με εμπροσθοβαρές χαρακτήρα προγράμματα Άμεσης Στήριξης των επιχειρήσεων που κατέθεσε στη διάθεση της κοινωνίας, ο Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία, «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ». Το πρόγραμμα είχε προβλέψει και σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διατεθούν άμεσα στην αγορά:
    • 3 δις € εφάπαξ μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε άμεσα και έμμεσα πληττόμενους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις
    • 1,5 δις € για τη μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%
    • 12 δις € ενίσχυση ρευστότητας μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας, εμπορικών τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων
    Όσον αφορά δε τον Τουρισμό και την Εστίαση, το «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» περιείχε:
    • 700 εκατ. € για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, κατάργηση τέλους διαμονής και επέκτασης του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου
    • 230 εκατ. € για μείωση Φ.Π.Α στην εστίαση, από το 24% ή 13% στο 6%.
    Μένει να ανακαλύψουμε κατά πόσο η Δράση ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ν.Δ ή θα σφίξει την οικονομική θηλιά στο λαιμό της κοινωνίας μας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ