Γιώργος Καρύδης: ΛΑΖΑΡΕΤΟ: Τόπος μνήμης, χρέους και θανάτου

Share:

Στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού, που εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, συμμετείχε και η ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με τον δημοτικό της σύμβουλο Γιώργο Καρύδη.

Το Λαζαρέτο πριν 72 χρόνια υπήρξε μια μάντρα με κακουχίες, σφαίρες, εκτελεσμένα σώματα αλλά αθάνατες ψυχές, με κόκκινα Γαρύφαλλα. Όπως στην Καισαριανή, στην Κοκκινιά, στο Χαιδάρι, στο Γουδί.
Ήταν όλοι τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.
Είχαν πολεμήσει για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον ξένο δυνάστη. Έδιωξαν τους φασίστες του Μουσολίνι και τους Ναζί του Χίτλερ, που αιματοκύλησαν όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Το “ευχαριστώ” της πολιτείας για την προσφορά τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, την φρικτή περίοδο του εμφυλίου, υπήρξε η εκτέλεσή τους, εξαιτίας της ιδεολογίας τους. Ήταν τα χρόνια που το μετα-δεκεμβριανό εκδικητικό κράτος (1947-49) εκτελούσε τους Εαμίτες, τους Κομμουνιστές, τους αριστερούς, που δεν υπόγραφαν δηλώσεις μετάνοιας και αποκήρυξης των ιδεών τους!
Η θυσία αυτών που στήθηκαν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, έχει σήμερα καταγραφεί στην κιβωτό της Εθνικής Μνήμης σαν μία πράξη υπεράσπισης ανθρώπινων ιδανικών απέναντι σε ένα κράτος που τιμωρούσε τις ιδέες. Η ανεξαρτησία της ψυχής και του πνεύματος, έδωσε στον τόπο αυτόν τη νικηφόρα μάχη της.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας ν΄αποδώσουμε ένα μικρό φόρο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν το παρόν στο προσκλητήριο της συνείδησής τους πριν από 72 χρόνια. Κι ήταν κυρίως νέοι.
Οφείλουμε ιδιαίτερα να τους θυμόμαστε με σεβασμό και αναγνώριση της θυσίας και προσφοράς τους.
Ν΄ αξιώσουμε από την Πολιτεία να περιληφθεί η αναφορά των γεγονότων της εποχής στα σχολικά βιβλία. Οι νεώτερες γενιές δεν τα γνωρίζουν. Ελπίζουμε να μην τα ξεχάσουν και αφήσουν να θεριέψουν ο φασισμός και ο ναζισμός σε μια ιστορική περίοδο που υφέρπουν στην κοινωνική πραγματικότητα.
Κέρκυρα 24-10-2020
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Παράταξης
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Previous Article

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 935 νέα κρούσματα στη χώρα. 4 κρούσματα στη Κέρκυρα

Next Article

Συνελήφθη ημεδαπός για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή μικροποσότητας ναρκωτικών

Σχετικά Άρθρα