ΛΑ.ΣΥ: «Θεσμοθέτηση Σχολικού Γεύματος για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας»

Share:

Η κάλυψη των αναγκών του μαθητικού πληθυσμού σε σίτιση αποτελεί στοιχείο μιας σύγχρονης κοινωνίας και εκπαίδευσης. Αυτό γιατί η σωστή, ισορροπημένη και επαρκής διατροφή των μαθητών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.
Σήμερα μάλιστα η αντιμετώπιση των επισιτιστικών αναγκών καθίσταται κάτι παραπάνω από επιτακτική. Οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει τραγικά αδιέξοδα σε πολλές οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους, όπως η διατροφή στο σχολείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 30% των παιδιών στη χώρα μας ανήκουν σε εξαθλιωμένα τμήματα του πληθυσμού. Το τεράστιο ζήτημα βέβαια του υποσιτισμού των παιδιών αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Ωστόσο η λήψη άμεσων μέτρων είναι ζήτημα επείγοντος χαρακτήρα.  
Η φετινή χρονιά είναι ακόμη πιο δύσκολη αφού οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα βιώνουν μία νέα οικονομική κρίση. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό έμειναν τη φετινή σεζόν άνεργοι και καλούνται να ζήσουν με τα ανεπαρκή επιδόματα που κέρδισαν μετά από επίμονους αγώνες. Είναι ευθύνη του Δήμου να βοηθήσει ώστε να ελαφρυνθούν όλοι όσοι αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.  
Τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Παιδείας, κάτω από την πίεση του γονεϊκού κινήματος, πραγματοποιεί κάποια περιορισμένα προγράμματα «σχολικών γευμάτων». Ωστόσο είναι δράσεις αποσπασματικές, επικοινωνιακού χαρακτήρα με προβληματικό τρόπο υλοποίησης. Στην Κέρκυρα με ευθύνη των τοπικών οργάνων του Υπουργείου Παιδείας (διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) αλλά και των Δημοτικών Αρχών δεν υπήρξε καμία αξιοποίηση ούτε και αυτών των ανεπαρκών δυνατοτήτων. Από την άλλη πλευρά στο Δήμο Πάτρας η δημοτική αρχή της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΪΡΩΣΗΣ» τα 4 τελευταία χρόνια λειτουργεί επιπλέον πρόγραμμα χορήγησης «δεκατιανού» για 1400 μαθητές. 
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ως «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΪΡΩΣΗ» προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει:

• Την απαίτηση από την πολιτεία θεσμοθέτησης σχολικού γεύματος για όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης με σύγχρονους επιστημονικούς όρους μέσα από δημόσιο φορέα και δημιουργίας της αναγκαίας υποδομής σε κάθε σχολείο.
• Την παροχή «δεκατιανού» στους μαθητές του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων. Το αναγκαίο ποσό να καλυφθεί από ιδίους πόρους και ακολούθως να διεκδικηθούν από την πολιτεία.

Previous Article

Μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Next Article

Ερώτηση Στέφανου Γκίκα για την Ένταξη του ΓΝ Κέρκυρας και των ΚΥ της Π.Ε. Κέρκυρας στις άγονες και προβληματικές Περιοχές Α΄ Κατηγορίας

Σχετικά Άρθρα