Χατζηδάκης: To target model θα φέρει μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Share:
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης
επισήμανε στις δηλώσεις του για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην ελληνική αγορά ενέργειας από την 1η Νοεμβρίου, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το νέο μοντέλο χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος (target model) , όπου και θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.  Μεταξύ άλλων, ενισχύει τις προϋποθέσεις για την άρση χρόνιων στρεβλώσεων, ενίσχυση του ανταγωνισμού, σύζευξη της ελληνικής αγοράς με την ευρωπαϊκή.

Να αξιοποιήσει η χώρα μας το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της

Η Ελλάδα είναι η τελευταία από τις χώρες της ΕΕ

που προχωρά στην εφαρμογή του target model γεγονός που, όπως τονίζει ο υπουργός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για μια ανεπιθύμητη πρωτιά: Η χώρα μας έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ΕΕ, με σημαντικές παρενέργειες για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Αυτό επιδιώκουμε να αλλάξει!», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης

Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε τα εξής: «Θα απαιτηθεί βεβαίως μια περίοδος προσαρμογής, όπως έδειξε το προηγούμενο της εφαρμογής του νέου μοντέλου στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα οι συμμετέχοντες στην αγορά (παραγωγοί, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, Διαχειριστές, εποπτικές αρχές). Όμως, η εφαρμογή του είχε αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα. Αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε και εμείς. Την 1η Νοεμβρίου ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ελληνική αγορά ενέργειας. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την άρση των χρόνιων στρεβλώσεων που τη χαρακτηρίζουν. Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, με συμμετοχή όλων των βασικών παικτών. Για τη βαθμιαία κατάργηση μιας σειράς μηχανισμών που λειτουργούσαν εκτός αγοράς και όχι πάντα ορθολογικά. Για την εισαγωγή των διμερών συμβολαίων, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Και φυσικά για τη σύζευξή της -μέσω Ιταλίας και Βουλγαρίας- με την πανευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας! Είναι μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των εγχώριων και διασυνοριακών διασυνδέσεων, θα επιτρέψει στη χώρα μας να αξιοποιήσει καλύτερα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό της και να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας».

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογράμμισε: «Για να επιτευχθούν οι στόχοι, είναι κρίσιμο να στηρίξουν το νέο μοντέλο λειτουργίας όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: Το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζονται τις νέες αγορές του Target Model, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι παραγωγοί, οι παραγωγοί ΑΠΕ, οι προμηθευτές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα απολαμβάνουμε σύντομα τα οφέλη μιας νέας, διαφανούς, ανταγωνιστικής και αποδοτικά λειτουργούσας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η εφαρμογή του μοντέλου – στόχου και η σύζευξη της ελληνικής με την Ιταλική αρχικά και τη Βουλγαρική αγορά στη συνέχεια θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως:

  • Η προώθηση του ανταγωνισμού
  • Η μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών της ελληνικής αγοράς με τις γειτονικές
  • Η διαμόρφωση ενός διαφανούς πλαισίου για το κόστος της αγοράς
  • Η πιο ποιοτική λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αποδοτικότερης χρήσης των διασυνδέσεων
  • Η βελτίωση της ρευστότητας των επιμέρους αγορών
  • Η διευρυμένη πρόσβαση σε οικονομικότερες πηγές ενέργειας
  • Η αυξημένη δυνατότητα συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων και εξαγωγών) ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Previous Article

Tηλεδιάσκεψη Δένδια με ΥΠΕΞ Ινδίας – Στο επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις των χωρών και η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο

Next Article

Βαρβιτσιώτης για τη νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία: Αποτροπιασμός για τις δολοφονίες και την εργαλειοποίηση της θρησκείας

Σχετικά Άρθρα