Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Βρούτσης: Κανένας ακάλυπτος στο δεύτερο κύμα της κρίσης χάρη στα νέα μέτρα στήριξης

Στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αποκωδικοποιώντας τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.

Όπως είπε, είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις και αγωνία από την κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο και τον κόσμο της εργασίας, όμως «από την αρχή μέχρι τέλους έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν ακάλυπτο. Δώσαμε τα χέρια με τους κοινωνικούς εταίρους και είπαμε ότι την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Όλοι θα βάλουμε πλάτη στην κρίση και όλοι θα βγούμε νικητές».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα, εν μέσω αυτής της δύσκολης περιόδου, είναι η πρώτη χώρα με τα πιο αποτελεσματικά μέτρα και μικρότερο από 2% απώλειες θέσεων εργασίας συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό ήταν ένα θετικό μήνυμα ότι τα μέτρα που πήραμε στο πρώτο κύμα της κρίσης ήταν στη σωστή κατεύθυνση».

Συνεπώς, κατά τον κ. Βρούτση, για το δεύτερο κύμα της κρίσης, η απάντηση έρχεται με τα επιτυχημένα και αποτελεσματικά εργαλεία –αναστολές συμβάσεων εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή, άδειες ειδικού σκοπού–, δηλαδή «με όλο το πακέτο που χρησιμοποιήσαμε στο πρώτο κύμα», είπε αναφερόμενος στα νέα οικονομικά μέτρα στήριξης.

«Βεβαίως κανείς δεν λέει ότι διεκδικούμε το τέλειο ούτε το αλάνθαστο. Διεκδικούμε όμως το στοιχείο ότι δίνουμε μάχη με υπευθυνότητα και λελογισμένα».

Επ΄αυτού σημείωσε «σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν είχαμε ακούσει τις φωνές της κριτικής και τα δίναμε όλα στο πρώτο κύμα. Τώρα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα απέναντι στον κόσμο και τις επιχειρήσεις».

Ειδικότερα ως προς τα μέτρα, σημείωσε ότι όσοι εργαζόμενοι είναι σε κόκκινες περιοχές και είναι στους ΚΑΔ που κλείνουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις όπου εργάζονται, μπαίνουν σε αναστολή σύμβαση εργασίας με 534 ευρώ, συν ασφαλιστικές εισφορές στον ονομαστικό τους μισθό.

Το ίδιο ισχύει και για όσους εργαζόμενους είναι στις κίτρινες περιοχές και η επιχείρησή τους κλείνει κατόπιν επιλογής της ή κρατά σε αναστολή ένας μέρος ή το σύνολο των των εργαζομένων της.

Άρα «όλοι οι εργαζόμενοι καλύπτονται».

Στο θέμα των ατομικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών είπε ότι «κατανοούμε την αγωνία τους» και γι’ αυτόν το λόγο  «έρχεται το υπουργείο Οικονομικών με το πολύ δυναμικό κι επιτυχημένο εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής και βάζει στο τραπέζι την επιστρεπτέα προκαταβολή 4 και 5».

Για όλες τις επιχειρήσεις που είναι στις περιπτώσεις των κόκκινων περιοχών που κλείνουν, προβλέπονται 2.000 ευρώ και 1.000 ευρώ για όλες τις περιπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον έχουν μείωση 20% τζίρου. Επίσης, εξήγησε τι σημαίνει στην πράξη η επιδότηση του 50%.

Για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται πλέον στις παραπάνω περιπτώσεις αποζημίωση ειδικού σκοπού, απάντησε ότι τα ποσά που θα λάβουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι πολύ μεγαλύτερα από όσα θα ελάμβαναν από την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Διευκρίνισε ότι το μέτρο θα περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο ή ταμειακή μηχανή, «άρα απλώνουμε το δίχτυ προστασίας παντού και απλοποιούμε τη διαδικασία».

Η επιστρεπτέα προκαταβολή όπως φάνηκε στο πρώτο κύμα της πανδημίας ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο, συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο υποχρεωτικό μέτρο της μείωσης 40% ενοικίου στις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή στις κόκκινες περιοχές και στη μείωση 40% μείωση ενοικίου για όλους τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους που είναι φοιτητές είτε στην κόκκινη είτε σε κίτρινη περιοχή, εφόσον βγαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στο «διαρθρωτικό μέτρο που αναδείχθηκε μέσα από την κρίση και ήρθε για να μείνει»: την τηλεργασία, που αυξάνεται από το το 40% στο 50% υποχρεωτικά σε κόκκινες και κίτρινες περιοχές για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, με δύο προϋποθέσεις.

Ως προς τους ελέγχους των επιχειρήσεων για την τηλεργασία, σημαντικό εργαλείο είναι η«Εργάνη». Οι αναγγελίες από τις  επιχειρήσεις θα γίνονται υποχρεωτικά και προαναγγελτικά.

Για το επίδομα ανεργίας είπε ότι επεκτείνεται για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά δύο μήνες με το ποσό των 400 ευρώ συν προσαύξηση αν υπάρχουν παιδιά.

Αυτό θα γίνεται αμέσως, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία του ανέργου, μόλις λήξει το επίδομα ανεργίας του.

Τα χρήματα του επιδόματος ανεργίας για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα τα λάβουν αμέσως, είπε ο κ. Βρούτσης, μόλις βγει η υπουργική απόφαση, εντός Νοεμβρίου. Ενώ δεν χρειάζεται να κάνουν αίτηση.

Με την ίδια διαδικασία θα λάβουν τα χρήματα οι άνεργοι και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, όταν θα λήξει η ανεργία τους.

Ως προς την εκτίμηση τού πού θα κινηθεί η ανεργία είπε ότι «προσπαθούμε να περιορίσουμε το κύμα της αύξησης ανεργίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για την αναστολή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Ως προς τον κόσμο του τουρισμού, είπε ότι θα πάρουν και για τον Οκτώβριο το επίδομα των 534 ευρώ  και ασφαλιστικές εισφορές.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων είπε ότι αφορούν ποσό 1,4 δισ. ευρώ σε 1.152.000 συνταξιούχους και ότι καταβλήθηκαν κανονικότατα, απόλυτα ομαλά και δεν υπάρχουν λάθη.

Συμπλήρωσε ότι παραμένουν δύο εκκρεμότητες για δύο κατηγορίες και εξήγησε πότε θα καταβληθούν αυτά τα χρήματα.

Για την υπερωριακή απασχόληση είπε ότι ότι «δεν αλλάζουμε τίποτα σε νόμους που ίσχυαν από το 1990 και το 2011, απλώς επανέρχονται κωδικοποιημένα κάποια κεφάλαια».

«Δεν υπάρχει αντίδραση από τα συνδικάτα, αλλά σκόπιμη αντίδραση από κάποιους που θέλουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα» είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο προστατευτικό πλαίσιο για τις οικογένειες και την πατρική άδεια, τονίζοντας «θα δώσουμε γονική άδεια και στον πατέρα».

Τέλος, αναφέρθηκε στα σχέδια μέτρων στήριξης για τους δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ