Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Καμπανάκι» Θωμαΐδη στα Παραπολιτικά 90,1: Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η πίεση στο Σύστημα Υγείας η Αττική θα πάει σε καθολικό lockdown

Αναφορικά με τα 60.000 κρούσματα που «δείχνουν» τα λύματα στην Αττική,
τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Θωμαΐδης δήλωσε: «Είχαμε δει μια αύξηση την Κυριακή στο ιικό φορτίο περιμένουμε να δούμε και την ανάλυση τη σημερινή. Φυσικά από μέρα σε μέρα οι μετρήσεις έχουν κάποια σημασία αλλά περισσότερο έχει σημασία η εβδομαδιαία εκτίμηση».

«Γιατί επιδημιολογικά από μέρα σε μέρα δεν έχει κάποια σημασία απλά βλέπουμε ότι υπάρχει κάποια περαιτέρω αύξηση του ιικού φορτίου και αυτό θα πρέπει να το παρακολουθούμε για να έχουμε όλα εκείνα τα δεδομένα πριν μεταφραστεί αυτό σε κρούσματα στο πεδίο, δηλαδή στα test του ΕΟΔΥ», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποιο είναι το χρονικό διάστημα που βλέπουμε την αύξηση στα κρούσματα

, απάντησε: «Το παράθυρο συνήθως είναι από μια εβδομάδα, μπορεί να είναι λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο. Εμείς για παράδειγμα είδαμε μια μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική την Τρίτη και την Τετάρτη στις 19 -20 Οκτωβρίου και μετά από 5 μέρες αρχίσανε να αυξάνουνε πάρα πολύ τα κρούσματα. Είδαμε μια σταθεροποίηση την άλλη εβδομάδα, είδαμε μιας σταθεροποίηση των κρουσμάτων και στα τεστ του ΕΟΔΥ. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες μέρες ταυτόχρονα με τα τεστ του ΕΟΔΥ για να δούμε πως θα πάει. Η αύξηση είναι γύρω στο 20 με 25%».

«Οι απόλυτες τιμές δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, η τάξη μεγέθους έχει, ότι υπάρχει αυτός ο αριθμός των φορέων ενδεχομένως στα 4,2 εκατομμύρια που είναι το Λεκανοπέδιο, αυτό που έχει σημασία είναι η μεταβολή μέσα σε κάποιες μέρες. Αν αυτό συνεχίσει να αυξάνει σημαίνει ότι έρχεται κάποιο δεύτερο κύμα ή ένα μεγαλύτερο κύμα το οποίο φυσικά αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα στο πεδίο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι οδεύει η Αττική σε ένα καθολικό lockdown, απάντησε: «Αν συνεχίσει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων και υπάρξει αυτή η πίεση στο σύστημα υγείας σίγουρα θα συμβεί αυτό. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε από σήμερα που εφαρμόζονται τα μέτρα την επόμενη εβδομάδα πως θα πάει η κατάσταση στα κρούσματα. Αν όμως συνεχίσει να υπάρχει αυτη η αύξηση τότε σίγουρα δεν θα το αποφύγουμε».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ