Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Οι έξι μεταρρυθμίσεις που φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον Νοέμβριο στη Βουλή

Αποφασισμένος να προχωρήσει γοργά με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις, εν μέσω του δεύτερου και ισχυρού κύματος της πανδημίας, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν εντός του Νοεμβρίου οι μείζονες νομοθετικές παρεμβάσεις για τις δημόσιες συμβάσεις, την αγορά εργασίας και τη γεωργία. Το μεγαλύτερο βάρος, ωστόσο, τον Νοέμβριο, πέφτει πάνω στο κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η προεργασία έχει γίνει εντατικά το τελευταίο διάστημα από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη, με έμφαση σε έργα που προωθούν τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την κοινωνική συνοχή.

Στόχος είναι το προσχέδιο να παρουσιαστεί στα μέσα του μήνα και στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Θα ακολουθήσει η αναλυτική αξιολόγηση των έργων και προγραμμάτων και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε στο τέλος Ιανουαρίου να παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο στη Βουλή και να κατατεθεί τον Φεβρουάριο στην Κομισιόν.

Ως προς τα νομοσχέδια, με συνεργασία των υπουργών κ.κ. Γεωργιάδη, Καραμανλή και Παναγιωτόπουλου, έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις με δύο στόχους: τη διαφάνεια και το να γίνονται τα έργα στην ώρα τους. Ενα δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, έχει αποδειχτεί στην πράξη κατά το παρελθόν ότι έχει ως αποτέλεσμα και να καθυστερούν τα έργα λόγω γραφειοκρατίας, αλλά και τελικά να υπάρχει λιγότερη διαφάνεια, λόγω ακριβώς των πολύπλοκων διαδικασιών που υποτίθεται θα την εξασφάλιζαν. Οι σημαντικότερες αλλαγές που δρομολογούνται αφορούν την επιτάχυνση, απλοποίηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων με μείωση της γραφειοκρατίας, όπως, για παράδειγμα, με την αξιολόγηση των προσφορών για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών σε ένα μόνο στάδιο, όταν κριτήριο ανάθεσης είναι η βέλτιστη οικονομική προσφορά, ή την αύξηση των ορίων της απευθείας ανάθεσης στα 30.000 ευρώ για προμήθεια αγαθών, υπηρεσι ών και μελετών και στα 60.000 ευρώ για δημόσια έργα.

Έρχονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις

  1. Το κυβερνητικό σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ερχεται στα μεσα νοεμβριου
  2. Το νέο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις
  3. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας».
  4. Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
  5. Το νομοσχέδιο για να μπει φρένο σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επηρεάζουν αρνητικά τους παραγωγούς στις συναλλαγές τους με τον εμπορικό κλάδο
  6. Αλλαγές στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ – ΩΡΑΡΙΟ

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του Γιάννη Βρούτση «Ρύθμιση θεμάτων της αγοράς εργασίας». Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών και η ψηφιακή κάρτα εργασίας για την online παρακολούθηση του πραγματικού ωραρίου των εργαζομένων, ενώ δίνεται άδεια τοκετού στον πατέρα για 14 εργάσιμες ημέρες και πρόσθετη εξάμηνη γονική άδεια έως ότου το παιδί γίνει 8 ετών για όλους τους πατέρες και όσες μητέρες δεν λαμβάνουν ήδη την εξάμηνη παροχή προστασίας μητρότητας. Τη μεγαλύτερη συζήτηση και αντεγκλήσεις, ωστόσο, αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που περιέχει το ίδιο νομοσχέδιο, όπως η πρόβλεψη ότι το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, που πρέπει να εργάζεται σε περίπτωση απεργίας στις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους είναι κρίσιμη για το κοινωνικό σύνολο, στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ, ορίζεται σε τουλάχιστον 40% ή η πρόβλεψη για την απαγόρευση κατάληψης χώρων και εισόδων κατά τη διάρκεια απεργίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε προχθές, όπως και εκείνες για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων, που εισηγήθηκε ο Στέλιος Πέτσας, και για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον πρωτογενή τομέα, που παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης είχε εξαγγείλει από τον περασμένο Ιούνιο την πρόθεσή του να φέρει το συντομότερο δυνατό τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, για να μπει ένα φρένο σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που επηρεάζουν αρνητικά τους παραγωγούς στις συναλλαγές τους με τον εμπορικό κλάδο. Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθορίζονται οι κατ’ ελάχιστον απαγορευμένες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ αγοραστών και προμηθευτών στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, δηλαδή μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, αφενός, και επιχειρήσεων αγοραστών (σούπερ μάρκετ κ.λπ.), αφετέρου. Παράλληλα, θεσπίζονται ελάχιστοι κανόνες σχετικά με την επιβολή των απαγορεύσεων και ρυθμίσεων αυτών και τον συντονισμό μεταξύ των Αρχών επιβολής.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ